Dr. Emre Bıkmaz

Bebek Banyosu

Dr. Emre Bıkmaz

Atopik dermatit dediğimiz alerjik ve kuru cilt yapısı olan veya banyodan hoşlanmayan bebeklere haftada 2-3 kere banyo yaptırılabilir.
Bunun dışında kalan bebeklere yaz-kış günlük banyo önermekteyiz. Zira her gün yatmadan önce yaptırılan banyo, bebeği rahatlatıp iyi uyumasını, geceyi ferah geçirmesini sağlar. Gece yatmadan önce yapılan banyo, bebeğin gevşemesini sağlar ve onu uykuya hazırlar. Bunun dışında banyonun saati, beslenme saatinden hemen önce veya hemen sonra olmamalıdır. Zira bebek açken daha da huzursuz olabilir veya tokken kusabilir. Hava sıcaklığı ne kadar soğuk olursa olsun, önemli olan banyoda suyun sıcaklığı 36-37 C, yani dirseğimizle aynı ısıda, vücut sıcaklığında ise ve oda ısısı 22-24 C olacak şekilde ayarlandıysa, banyoya günlük devam edebilirsiniz. Her gün banyo yaptırdığınız zaman, bebeğin cildinin kurumaması için sadece haftada 2 gün sabun-şampuan kullanılır ve diğer 5 banyosu sadece duru su ile yaptırılır. Ancak her banyo sonrasında mutlaka bebek yağı, bebek losyonu, bebek sütü veya hakiki zeytinyağı ile bebeğin tüm vücuduna masaj yapılmalıdır. Masajla hem bebeğin cildi nemlendirilmiş, kurumalar, soyulmalar, çatlamalar, kızarıklıklar giderilmiş olur, hem de bebeğin nörolojik (sinirsel) gelişimine katkı sağlanmış olur. Genellikle bebekler doğduktan sonra giydirilip anne yanına verilmeden hemen önce kısa süreli bir suyun altından geçirilerek, verniks kazeoza dediğimiz bebeğin üzerindeki koruyucu kremini çok azalmayacak bir biçimde, üzerindeki kan ve artıklarlardan hafifçe temizlenmiş olur. Bu ilk banyodan sonra, bebeğin göbek bağı düşene dek banyo yaptırmamak en iyisidir. Aksi taktirde bebeğin göbek bağı ıslanıp mikrop kapabilir ve zamanı geldiği halde düşmeyebilir. Göbek düştükten bir gün sonra banyoya başlanabilir. Bebeklerde küvete yatırmadan veya küvet banyosu olmak üzere 2 türlü banyo yaptırılabilir: Küvete yatırmadan banyoda; önce banyo yaptırılacak oda 22-24 C olacak şekilde ayarlanır. Bebek yumuşak bir havluya yatırılır. Genişçe bir leğene ılık su konur. Bir sünger veya banyo bezi hazırlanır. Bebek, üşütmeyecek şekilde sarılır ve her seferinde bir bölge açılarak yumuşak bir şekilde silinir. Silinen yer kurulanıp sarılır ve diğer bölgeye geçilir. Bebeğin alt tarafını yıkamaya başlamadan bezi çıkarılmaz. Vücudun en temiz yerinden başlanıp en kirli yerine geçilir. Bebeğin kafası yana yatık olacak şekilde karın üzerine yatırılır, boynu ve sırtı yıkanır, ardından bacaklar yıkanıp durulanır. Genital bölge ise önden arkaya doğru yıkanmalıdır. Arkadan öne doğru silmek, kız çocuklarında üriner sistem (idrar yolu) enfeksiyonu riskini artırabilmektedir.

Erkek bebeklerde penis başındaki deriyi geriye çekmeden yıkanmaya özen gösterilmelidir. Zira bu deri çok sıkıysa ve geriye doğru çekilirse, derinin ucunda çok sayıda çizgisel yırtıklara neden olup bebeğin günlerce acı çekip huzursuzlanmasına neden olabilir ve hatta dar olan bu deride genital organın ucu sıkışıp nekroz dediğimiz dokunun kaybedilmesine bile yol açabilir. Diğer yerlerine geçmeden bebeğin önce başı kurulanır. Şebeke suyu temizse, başı top gibi kavranarak, enseden doğru su gelecek şekilde akar suda yıkanır. Su temiz değilse ya da temizliğine güvenilmiyorsa sıcaklığı 36-37 C olacak şekilde ayarlanarak içme suyuyla bebeğin başı yıkanabilir. Yüz temizliği için sabun gerekmez. Sıcak suyla nemlendirilmiş pamuk toplarıyla veya makyaj temizleme mendilleri ile bebeğin gözleri ve kulakların dış tarafları silinir, ardından yüz kurulanır. Küvet banyosunda bebeği soymadan önce bebek sabunu-şampuanı, yıkama bezleri, steril pamuk topları veya makyaj temizleme mendilleri, havlu, temiz bez, pişik önleyici merhem ve bebeğin temiz kıyafetleri hazırlanmalıdır. Oda ısısı aynı şekilde 22-24 C olacak şekilde ayarlanır. Küvete 5 cm kadar su konur. Su sıcaklığı, dirsek ile kontrol edilir. Bir el ve bir kolla, baş ve sırtı desteklenerek bebek yavaş yavaş suya daldırılır. Serbest kalan elle ise temiz bölgelerden kirli yerlere geçilir. Gözler ayrı steril toplarla veya makyaj temizleme mendilleri ile temizlenir. Kulaklarının arkası ve boynu yıkanır. Eller ve popo ise sabunladıktan sonra durulanır. Ön kısımlar yıkanıp durulandıktan sonra bebek temiz bir havluya sarılır, güzelce kurulanarak giydirilir. Özellikle kız bebeklerde küvete yatırarak yaptırılan banyo sırasında mutlaka arada file olmasına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde küvetin içini dolduran su ile genital bölgenin direkt teması neticesinde üriner sistem (idrar yolu) enfeksi- yonu riski oluşabilmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları