Konukoğlu: Zekâtınız Malınızın Sigortasıdır

Bartınlı, işadamlarıyla yarım asırlık iş deneyimlerini paylaşan SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, zekâtın önemine dikkat çekerek Paranızı mevduat ve faiz yerine işe yatırın dedi.

"KARDEŞLER ARASINDAKİ SEVGİ, SAYGI VE İTİMAT, KARDEŞLİĞİ PEKİŞTİRİR, ŞİRKETLERİ BÜYÜTÜR"
TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'nun özgeçmişi görsel olarak sunuldu.
Konukoğlu, Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Zeki Konukoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Adil Sani ve Turgut Konukoğlu, Sanko Bartın Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Tansu Tuğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Alaaddin Karsavuran, İl Emniyet Müdürü Mehmet Altınok, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Çakır ve BAKİAD Yönetim Kurulu Başkanı Birol Dikyurt'un da katıldığı 'Hayat Tecrübeleri ve İşadamlarına Altın Tavsiyeler' konulu toplantıda, özgeçmişine ilişkin görseli her izleyişinde, 'bu ben miyim' diye düşündüğünü belirtti.
Bartın'ın gelişmesi ve kalkınması için kendisinin 'Dünyada Türkiye, Türkiye'de Gaziantep' sözünden hareketle, salondakilere, 'Dünyada Türkiye, Türkiye'de Bartın' diye slogan attıran Konukoğlu, hayatından kesitleri ve SANKO'nun tarihsel sürecini Bartınlılarla paylaştı.
İlk kez gördüğü Bartın'ı, 'Bu dünyadaki cennet' olarak tanımlayan ve Bartınlılardan bu güzelliğin değerinin bilinmesini isteyen Konukoğlu, herkesi üretime yönelmeye çağırdı.
KURUMSALLAŞMA
İş hayatında kurumsallaşmanın önemine vurgu yapan Konukoğlu, kurumsallaşmada çalışanlara güvenme, etkin kontrol ve takip sistemi oluşturmanın 'birinci derecede önemli' olduğunu bildirdi.
Profesyonelleşmenin kurumsallaşmanın olmazsa olmazı olduğunu ifade eden Konukoğlu, "İşi bilen adam, iş yaşamında profesyoneldir" diyerek, profesyonelliğin sınırını genişletti.
Daha önceki deneyimlerinden hareketle, her zaman işin tamamen profesyonellere devredilmesinin yanlış olduğunu dile getirdiğini belirten Konukoğlu, nihai kararı, olumsuzlukta 'canı yanacak' olan aileden birisinin vermesinin karar alma sürecini hızlandıracağını söyledi.
AİLE BİRLİĞİNİN ÖNEMİ
Kardeşler arasındaki sevgi, saygı ve itimadın, kardeşliği pekiştirip, şirketi büyüteceğini kaydeden Konukoğlu, sevginin saygıyı, saygının sevgiyi getireceğini ve bunların da sahiplenme, dayanışma duygusunu geliştireceğini dile getirdi.
"Babamın vefatı sonrasında, kardeşler arasında sevgi, saygı ve itimat duygusu olmasaydı bugünlere gelemezdik" diyen Konukoğlu, deneyimleri paylaşmayı 'bilginin zekatı' olarak gördüğünü ifade ederek, bu tür toplantılara katılmaya özen gösterdiğine vurgu yaptı.
AİLE ŞİRKETLERİ
Bir soru üzerine, aile şirketlerinin büyümesi ve kenetlenmesinin, özellikle babanın vefatı sonrasında büyük ağabeyin tutumuna bağlı olduğunu kaydeden Konukoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Babaların hayatta olduğu dönemde, evlatlar kıdemlerine göre maaş almalı. Hatta kendi gelirinizden hanımınıza dahi maaş bağlayın ki harcamada özgüvenin yanı sıra, tasarruf yapma fırsatı bulmasını sağlayınız. İsteyen hesaptan istediği kadar para alamamalı, isteyen hesabından istediği kadarını alabilmeli.
Kardeşler farklı sektörlerde sorumluluk almalı. Aynı sektörde görev almak durumundalar ise kesinlikle işyerinde aynı odada oturtulmamalı. Babanın vefatından sonra büyük ağabey 'en iyisi, en çoğu, en güzeli benim olsun' dememeli ve kardeşler arasında kendisi dahil ayrım yapmadan mirasın dağıtımında adil olmalı.
Böyle olursa kardeşler ayrılmaz, sermaye bölünmez, güç kaybedilmez. Aile fertleri arasında gelenek göreneklerimizde, ananelerimizde yerini bulan sevgi ve saygı ortamının bozulmasına izin vermeyiniz. Çocuklarınızı, torunlarınızı işyerlerinize getirin, iş ortamını görsünler, çalışma hayatının havasını teneffüs etsinler."
ZEKÂTINIZI VERİN
Herkesin kazancı oranında hayır işleri yapması ve zekâtını vermesi gerektiğinin altını çizen Konukoğlu, şöyle devam etti:
"Sosyal sorumluluk hizmetlerimizi yürütmek amacıyla 1989 yılında Sani Konukoğlu Vakfı'nı kurduk. Onlarca yıldır yaptığımız bu hizmeti, kurumsal kimliğe kavuşturduk. Şu anda 1.500'ün üzerinde üniversite öğrencisine burs veriyoruz. Bu yıl 90 bine yakın kişiye gıda yardımı yaptık. 20.000 öğrenciye kırtasiye ve kıyafet yardımı yaptık. Şimdiye kadar ikisi fakülte binası olmak üzere 19 okul yaptırıp Milli Eğitim'e devrettik. Bir ilahiyat fakültesi ve bir de Anadolu İmam Hatip Lisesi inşa ettiriyoruz.
Zekâtınız malınızın sigortasıdır. Her yerde anlatıyorum. Hayır işlerini ve zekat dağıtımını öbür dünyaya EFT işlemi olarak görüyorum. Burada 500 milyon dolar mevduat var. Yahu bunun zekatını verseniz yeter. İnanan insan yaptığı iyiliklerin ve hayrın karşılığını mutlaka alacaktır. Zekâtınızı tam verin, gününde verin. Dürüstlükten ayrılmayın. Rahmetli babam, 'işin hilesi dürüstlüktür' derdi. Dürüst olan kazanır. Çok kazanmak isteyenin dürüst olması yeterli. Hiçbir işe başlamak için geç kalınmamıştır. Babam, 'başladığın gün, en erken gündür' derdi."
GAZİANTEP'İN BAŞARISI
Gaziantep'in, Gaziantep'te doğanların yanı sıra, göç ya da tayinle geldiği andan itibaren kendisini Gaziantepli görenlerin sayesinde "Marka Kent" halinde geldiğini söyledi.
Konukoğlu, "Sanayicilik Gazianteplinin DNA'sına var" sözüyle başarının aile mirası gibi kuşaktan kuşağa geçtiğine vurgu yaptı.
"Markalaşma sanıldığı kadar kolay bir süreç değil. Her aşaması ince elenip sık dokunarak ilerlenmeli" diyen Konukoğlu, "Ben marka olacağım" demekle marka olunamayacağını bildirdi.
ORTAK AKIL
Gaziantep'in farklılığında ve 'tek ses' olmasında etken olan ortak akıl anlayışına değinen Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gaziantep'te, söz konusu Gaziantep ise farklı görüşler harmanlanır ve tek ses haline gelinir. Valisinden belediye başkanlarına, milletvekillerinden oda ve dernek başkanlarına, bürokratlarından sorumluluk duygusu ile hareket eden vatandaşına kadar herkes Gaziantep'in çıkarı, başarısı, ilerlemesi ve gelişmesi için el ele vererek çaba gösterir. İşte bundan dolayı da Gaziantep başarmaya mahkumdur."
Sanayiciliğin Gazianteplilerin genlerinde olduğunu belirten Konukoğlu, Gaziantep'in geçmişte bu topraklarda yaşayan her kavimden aldığı kültürü 'ortak akıl' ve 'sanayici ruhuyla' yoğurduğuna dikkati çekti.
ÖNCE MEMLEKETİM DENİLMELİ
Yatırımları planlarken, kendisinin sözü olan 'Dünyada Türkiye, Türkiye'de Gaziantep' düşüncesinden hareket ettiğini anımsatan Konukoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Düşündüğümüz alanda Gaziantep'te yatırım olanağı yok ise önce komşu illere yöneliyoruz, orası da olmazsa diğer illere. Ama her koşulda Türkiye'ye yatırım yapıyoruz. Herkes böyle yaparsa bizi biz eden kentlere ve borcumuzu öderiz. Gaziantep'in gelişmesinde, sanayicimizin önce Gaziantep'e yatırım yapmasının büyük payı bulunuyor.
Gaziantepli sanayicisine, sanayicisi de Gaziantep'e sahip çıkıyor. Şirketler şehirleri, şehirler şirketleri büyütür. Gaziantep'te sanayiciler kentlerine sahip çıkarken, kent halkı da sanayicilerine sahip çıkmaktadır. Gaziantep yoğun göç alıyor, kabuğuna sığmaz oldu. Ama bundan şikayetçi değiliz. Sanayinin olduğu yere göç olur, göçün olduğu yerde sanayi gelişir. Göç, Gaziantep'in cazibesini ortaya koyuyor."
Toplantıda, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal ve BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'na armağan sundu.

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
0533 632 41 15
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!