Eroğlu, Güzelcehisar Yürüyüş Yolunu Değerlendirdi

Bakan Veysel Eroğlu, o soruya bakın ne cevap verdi!

Orman Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Bartın’da Valilik ziyaretinde kent genelindeki yatırımları ele alarak değerlendirmelerde bulundu. Bartın’a son 15 yılda 4 milyar TL’lik bir yatırım yapıldığını ve bu yatırımların büyük kısmının da Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait olduğunu belirten Bakan Eroğlu, Güzelcehisar’da inşa çalışmaları devam eden yürüyüş yolu projesini tabiat anıtı gelişim planı ve koruma amaçlı imar planına uygun olduğunu ifade ederek “gayet zarif yapılmış” değerlendirmesinde bulundu. Eroğlu ayrıca ağustos ayında müjdelediği 68 projenin 44’ünün tamamlandığını söyledi.
 Orman Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Bartın’daki programları kapsamında Bartın Valisi Nusret Dirim’i Valilik binasında ziyaret etti. Ziyarette kent genelindeki yatırılmalarla ilgili bilgiler veren Bakan Eroğlu,  açıklamalarında ilk olarak baraj yatırımlarına değinerek, “Bartın, Bakanlığımızın bir ili gibi çünkü orman derseniz en güzel ormanlar Bartın’da, en güzel tabiat Bartın’da, su da var. O nedenle biz buranın hizmetkârıyız. Burada 4 tane baraj yapıyoruz ve 2’sini bitirdik ve bu benim için büyük mutluluk verici. Burada özellikle Kirazlık Köprü Barajı vardı. Taşkınları koruyacak 50 yıllık bir hasretti. Aynı zamanda Kışla Barajımızın açılışlarını Cumhurbaşkanımızın uğurlu elleriyle 29 Kasım Çarşamba günü yapacağız. Buradan bir canlı bağlantı istediler ve buradan da bir canlı bağlantı yapacağız. Kirazlık Barajı ile bu yağışlarda su tuttuk ve taşkın felaketini önledi. Biliyorum ki Bartın, Karabük, Zonguldak taşkın riski altında. 1998 yılında burada büyük bir taşkın oldu. O dönem ben İSKİ Genel Müdürüydüm. Yine o dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız olan Cumhurbaşkanımız ‘bütün ekiplerini gönderiyorsun’ dediğinde ilk defa biz buraya ulaştık. DSİ Genel Müdürü olduğumda ‘Kirazlık Barajı ve Kışla Barajı’nı yapalım ve dereleri ıslah edelim’ dedim. Bartın için en çok gelen, Bartın’ın hizmetkârı olan bir kardeşinizim.” dedi.
15 YILDA 870 MİLYON TL’LİK BÜYÜK YATIRIM
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Bartın’da son 15 yılda 870 milyon TL’lik büyük yatırım kazandırıldığını belirten Bakan Eroğlu’nun yatırımlarla ilgili olarak yaptığı açıklamalar şu şekilde:
“Bartın’a son 15 yılda 4 milyar TL’lik bir yatırım yapılmış ve bu yatırımların büyük kısmı da bizim Bakanlığı’mıza ait. Bartın’da 2 baraj inşa ettik, 34 derenin ıslahını tamamladık, 11 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Bartın Şehir Ormanı, 4 bal ormanı ve 5 mesire yeri tesis ettik. Orman köylülerine büyük destek veriyoruz. Orman köylerinde yaşayan bin 473 aileye 10 milyon TL ferdi proje kredisi ve desteği sağladık. Burada bal üretimini arttırmak istiyoruz. Bal üretiminde orman köylülerine yüzde 20’si hibe, yüzde 80’i faizsiz, 5 yılda geri ödeyebilecekleri şekilde kredi veriyoruz. Bunun için de yer de tahsis ediyoruz. Orman köylülerimiz için yeni gelir kapıları açıyoruz. 10 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu ve 1 adet Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu ile Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi kurduk.
BARAJLAR CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN HİZMETE ALINACAK
Bartın Kışla Sel Kapanı; temelden yüksekliği 55,5 metredir. Su biriktirme hacmi 14,87 milyon metreküp olacak tesis, Bartın şehir merkezini taşkınlardan koruyacaktır. İnşaat çalışmaları tamamlanan tesis, 29 Kasım 2017 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 375 tesisin toplu açılış merasimi ile Ankara’dan hizmete alınacaktır. Kirazlıköprü Barajı da; temelden yüksekliği 72,5 metredir. Su biriktirme hacmi 66,1 milyon metreküp olacak baraj, 30 bin 960 dekar arazinin sulanmasına hizmet edecektir. Ayrıca 12,3 M W kurulu gücündeki santral ile yıllık 41 milyon kiloWatt.saat enerji üretimi sağlanacaktır. İnşaat çalışmaları tamamlanan tesis de 29 Kasım 2017 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 375 tesisin toplu açılış merasimi ile Ankara’dan hizmete alınacaktır.
2 BARAJDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Bartın’da 2 barajımız da inşaat safhasında. İnşaat çalışmaları devam eden Kozcağız Barajı’nın temelden yüksekliği 54 metredir. Su biriktirme hacmi 38,6 milyon metreküp olacak baraj, 24 bin 600 dekar zirai arazinin sulanmasına hizmet edecektir. Barajda yüzde 61 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Yapımı devam eden diğer barajımız Ulus Eldeş Barajı’nın da temelden yüksekliği 46,2 metredir. Su biriktirme hacmi 840 bin metreküp olacak baraj ile Ulus ilçesine yıllık 120 bin metreküp içmesuyu temin edilecek ve bin dekar zirai arazinin sulanması sağlanacaktır. Barajda yüzde 30 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.
PLANLAMA SAFHASINDA 1 BARAJ DAHA VAR
Bu barajların yanında planlama safhasında olan 1 baraj daha var. Ulus Bahçecik Ilındır Barajı… Barajın temelden yüksekliği 40 metre ve su biriktirme hacmi 3,9 milyon metreküp olacaktır. Bartın ili ve Amasra ilçesinin 2055 yılına kadar içmesuyu ihtiyacının karşılanmasına hizmet edecektir.
TAŞKIN KORUMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Taşkın koruma tesisleriyle halkımızı ve toprağımızı koruyoruz. Tamamladığımız 34 dere ıslahı ile 33 meskûn mahal ve 2 bin 832 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur.
“BARTIN DAHA GÜZEL VE GÜVENLİ HALE GELECEK”
Bartın Çayı’nda 3 bin 2 metre, Kozcağız Çayı’nda 3 bin 975 metre ve bu iki yan kolun birleşiminden itibaren Karadeniz’e kadar olan Bartın Irmağında 13 bin 261 metre olmak üzere toplam 20 bin 238 metrelik güzergâhı kapsamaktadır. Ana kolda proje hazırlama çalışmaları tamamlanmış olup, yan kollarda proje çalışmaları devam etmektedir. Bartın şehir merkezi taşkınlardan korunacak ve Bartın daha güzel ve güvenli hale gelecektir. Proje hazırlama çalışmalarının revize edilmesine müteakip inşaat ihalesi yapılacaktır.
ORMAN KÖYLÜMÜZÜN YANINDAYIZ
ORKÖY çalışmaları kapsamında 2003-2016 döneminde; orman köylerinde yaşayan bin 473 aileye 10 milyon TL ferdi proje kredi ve desteği sağlanmıştır. 2017 yılında orman köylerinde yaşayan 76 aileye 1 milyon 28 bin TL kredi ve hibe desteği sağlanmıştır.
“VATANDAŞLARIMIZA EK GELİR SAĞLIYORUZ”
Orman teşkilatı tarafından orman köylerinde yaşayan vatandaşların gelir seviyelerinin arttırılması için ceviz, badem, kestane gibi gelir getirici fidanlar dikilerek köylerimizde gelir getirici ormanlar oluşturulmaktadır. Bu kapsamda 2016 yılı sonuna kadar 61 köyde 95 bin 100 gelir getirici fidan dikilmiştir.”
68 MÜJDENİN 44’Ü TAMAMLANDI
27 Eylül 2013, 9 Temmuz 2014, 19 Ağustos 2016 ve 12 Ağustos 2017 tarihlerinde Bartın’a verdiği 657 milyon TL’lik 68 müjdenin nihai durumundan da bahseden Eroğlu, “Daha önceki ziyaretlerimde vermiş olduğum müjdelerin 44’ü tamamlandı, 24’ünün de çalışmaları devam ediyor. İnşallah bunları da 2019 yılının sonuna kadar bitireceğiz.” dedi.
“HER ŞEY YOLUNDA”
Bartın’ı n tabiat turizmine açılması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Bakan Eroğlu, Güzelcehisar’daki 850 metrelik platformla ilgili soruya “Turistlerin bu lav sütunlarını görmesi ve seyretmesi için dar bir yürüyüş yolu yapılıyor. Zaten imar planı da alınmış, her şey usulüne uygun yapılmış.” yanıtını verdi.
BARTIN’I TABİAT TURİZMİNE AÇMAMIZ LAZIM
“Bartın’ı tabiat turizmine açmamız lazım. Şuanda zengin turistler Karadeniz’e tabiat turizmi için geldiklerinde kalacak yer bulamıyor. Günümüzde deniz turizminden tabiat turizmine doğru bir dönüş ve bu bakımdan biz de istiyoruz ki Bartın da bundan istifade etsin. Bizler bu konuda her türlü desteği vermeye de hazırız.” diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Güzelcehisar’daki çalışmalarla ilgili olarak kendisine yöneltilen soruya şöyle yanıtladı:
“Buradaki çalışmalardan bilgimiz var. Koruma alanı dışında. Biz burayı anıt ve tabiat alanı olarak sonradan ilan ettik. Ama burası sit alanı ve normalde burada bir yürüyüş yolu yapılıyor. Üzeri de tamamen ahşapla kaplanacak. Biz bunun farkındayız ama buraya ulaşım için bu da şart. Turistlerin bu lav sütunlarını görmesi ve seyretmesi için dar bir yürüyüş yolu yapılıyor. Ayrıca bunun imar planı yapılmış ve uygun. Bunun yanında sit alanları bize ait değil Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Anıtlar Kurulu’ndan da izin alınmış. Burada başka bir sorunlar var sanırım ama turizm açısından da bu şarttır. Çünkü insanların oraya rahatça ulaşması lazım. Bu bütün dünyada yapılıyor. Buradaki çalışmaya da baktım gayet zarif yapılmış, tabiatla uyumlu ahşapla kaplanacak. Zaten imar planı da alınmış, her şey usulüne uygun yapılmış.
“MERAK ETMEYİN BURAYI KORUYACAĞIZ”
Biliyorsunuz ki burasını biz Tabiat Parkı ve Anıt Alan ilan ettik. Doğa Koruma, Milli Parklar Müdürlerimiz de burada bir çalışma yapıyorlar ve maksat da tamamen burayı korumaktır. İlgili Müdürlüklerimiz burayı koruyorlar ve korumakla da mükellefler. Burası için bir talimat verdim ve koruma planını hazırlayacaklar ve bu koruma planına uygun yapılacak. Çünkü daha önce koruma planı yoktu ve biz bunu bir öncesi ziyaretimizde ilan ettik. Merak etmeyin burayı koruyacağız ve sadece korumakla da kalmayacağız, bütün dünyaya burayı tanıtacağız.    

  
 

Bakmadan Geçme