Bu yılanın özellikleri çok ilginç

Özellikleri ile dikkat çekiyor, Dikkat, sakın öldürmeyin!

Bartın Kayadibi köyünde tarlada görülen 150 cm uzunluğundaki küpeli su yılanı özellikleri ile dikkat öçekiyor.
Köylülerin tarlada çalıştıkları esnada fark ettikleri yılanın yarı sucul, küpeli yılan olarak bilinen "ZEHİRSİZ" bir tür olduğu öğrenildi.
ÖLÜ TAKLİDİ YAPIYOR, PİS KOKU YAYIYOR
Küpeli yarı sucul yılan ilginç özellikleri ile dikkat çekiyor.
İnsanlar için tehlikeli olmayan yılanın yakalandığında, kloak bezleriyle pis kokan bir sıvı veya gaz çıkardığı, ayrıca ağzını açarak ölü taklidi yapması ile biliniyor.
Bu tür yılanlar genellikle sulak araziler ile büyüklü küçüklü su kaynaklarının yakınlarını tercih eder. Suya en çok avlanmak için girerler. Bunun dışında karada yaşam süren bir tür olup, sadece avlanmak için suya girdiği için “yarı sucul” olarak değerlendirilmektedir.
KURBAĞA AVCISI
Bu tür ayrıca bahçe aralarında ve hatta bazen kırsaldaki yer evlerinde dahi görülebilir. Beslenme alışkanlığı genelde su canlılarından başta kurbağalar, tatlı su balıkları olmak üzere bazen küçük kemirgenler, küçük memeliler gibi küçük canlılar üzerinde yoğunlaşır.
Zehirsiz olmasından dolayı insan için hayati risk oluşturmaz.
KOKU SALIYOR, ÖLÜ TAKLİDİ YAPIYOR
Fakat sıkıştırıldığında veya kendisini tehdit altında hissettiğinde öncelikle vücudunu zemin üzerinde ters çevirerek (karın bölgesi yukarı bakacak şekilde), çok pis kokulu bir gaz salgılayıp, ağzını açarak ölü taklidi yapar.
Dere ve göl kenarı gibi büyüklü küçüklü su kaynaklarının yakınlarında uygun çukurlarda ve deliklerde toplu halde kış uykusuna yatarlar.
Vücut boyu ortalama 150 cm, göz bebekleri yuvarlak olan bu yılanının vücudunu kaplayan pullar çıkıntılı yapıdadır. Sırt tarafı gri, koyu kahverengi veya nadiren tamamen siyahtır. Başın her iki yanında (boyun ense kısmında) sarı veya koru sarı/turuncu renklerde hilal ay şeklinde lekeler çoğunlukla bariz şekilde kendini gösterirken nadiren bazı türlerde belirgin değildir. Bu renkli hilal ay şeklindeki lekelerden dolayı “Küpeli Yılan” ismi ile de tanınmaktadır.

Bakmadan Geçme