Akın'dan müteahhitlere kötü haber

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın'dan müteahhitlere kötü haber.

Akın, Bartın’da bina kat sayılarının imar-nüfus orantısına göre yükseltilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yataya gidin, dikeye gitmeyin” sözlerini hatırlatan Akın, “Bina kat sayılarının yükseltilmesi hem kanuna hem de imar-nüfus oranına göre mümkün değil. Müteahhitlerin demesi gibi bu işler böyle olmuyor” dedi.
Uzun süredir Bartın’daki imar çalışmalarının başlamasını dört gözle bekleyen müteahhitler, imarda yüksek katlı binalar yapılmasını izin verildiği takdirde Bartın’daki inşaat maliyetlerinin düşeceğini ifade ediyordu. Müteahhitler, maliyetler düştüğü takdirde birçok vatandaşın şikayetçi olduğu daire fiyatlarının da aşağıya düşeceğini belirtiyordu.
Müteahhitlere kötü haber Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’dan geldi. Bartın Belediyesi’nin 2017 çalışmaları ve 2018 projelerini değerlendiren Akın, gazetecilerin imar çalışmalarıyla ilgili sorusu üzerine Bartın’da bina kat sayılarının imar-nüfus orantısına göre yükseltilmesinin mümkün olmadığını söyledi. “Müteahhitlerin demesi gibi bu işler böyle olmuyor” diyen Akın, “Müteahhitlerin demesi gibi bu işler böyle olmuyor. Herkes bir şeyler ister. Önümüzde nüfus projeksiyonu gibi bir projeksiyon var. 2017 planlarında Bartın’ın nüfusu 140 bin olacak şekilde imarı planlayın denmiş. Ama 1999 ve 2005 yıllarında yapılan imar planlarında planlamalar nüfus 205 bin olacak şekilde yapılmış. 205 bin nüfusu zamanla 145 bine indirmişler. Bartın’da hatırlarsanız 2 sefer imar durduruldu. Bunun sebebi budur. Vali İsa Küçük döneminde İl Özel İdaresi, Amasra, Ulus ve Bartın Belediyesi olarak gittik bunun mücadelesini verdik. Bu mücadelenin sonunda 1 /25.000’lik imar planında nüfusu 145 binden 170 bine çıkardık. Bizlere “İlk önce 170 bini görün daha sonra 205 binlik plan yapalım” dendi. Biz kafamıza göre şu kadar yapacağız diyemiyoruz buna nihayetinde Bakanlık karar veriyor” dedi.
“Kanunen mümkün değil”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yataya gidin, dikeye gitmeyin” sözlerini de hatırlatan Akın, “Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın şehirleşmede ve imarda “Yataya gidin, dikeye gitmeyin” diye bir ifadesi var. Bununla ilgili kanun çıkıyor. Siz 20 katlı bina yapalım diyemiyorsunuz. Deseniz bile bu geri dönüyor. Kanundan kaynaklanan nedenlerden ötürü 20 katlı bina yapma gibi bir şansınız yok” şeklinde konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının görüşü bekleniyor
Bartın’daki imar çalışmalarıyla ilgili sadece Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından gelecek görüşü beklediklerini kaydeden Akın, “İmarla ilgili çalışmalarda 21 kuruluşun görüşleri bize ulaştı. Tarım Bakanlığından sadece görüş gelmedi. Bu görüş geldiğinde biz de imar çalışmalarına başlayacağız. Tabi bu görüş geldiğinde hemen her şey bitmeyecek. Biz planı yaptıktan sonra Belediye Meclisinden geçireceğiz. Yapılacak itirazları değerlendireceğiz. Sonra bu planı Çevre Bakanlığına göndereceğiz ve Bakanlık tasdikten ettikten sonra biz tekrar planı askıya çıkartacağız. Bu süreç bu şekilde işleyecek” ifadelerinde bulundu.
Ağdacı’da 18 uygulaması yapılacak
Son olarak Ağdacı bölgesinde 18 uygulaması gerçekleştireceklerini açıklayan Akın, “Ağdacı bölgesinde 18 uygulaması gerçekleştireceğiz. Belediyemizin ve Valiliğimizin bulunduğu bu alanda 18 uygulaması gerçekleştirilmiş durumda. Bu yüzden bu alanda sosyal donatı alanları bulunuyor. Zaman içerisinde bu bölge bu 18 uygulamasından dolayı maddi anlamda Bartın’ın en değerli alanlarından bir tanesi haline geldi” dedi.

Bakmadan Geçme