Zafer Bayramının 96. Yılı gururla kutlandı

30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Bartın'da törenlerle kutlandı.

Bartın Valiliği önünde gerçekleştirilen kutlamalarda Bartın Valisi Nusret Dirim alandaki selamlayarak bayramlarını kutlarken İkmal Yüzbaşı Edanur Karaman Şahin günün anlam ve önemini belirten konuşmasında “96 yıl önce olduğu gibi sayı ve silah olarak kendisinden çok üstün olan düşman karşısında yüreğindeki vatan sevgisi ve üstün cesaretiyle milletini ve ülkesini kanını son damlasına kadar koruyan Türk askerinin bugün de aynı uğurda canını seve seve feda edeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır” dedi.
30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Bartın’da törenlerle kutlandı. Bartın Valiliği önünde gerçekleştirilen kutlamalarda ilk olarak Bartın Valisi Nusret Dirim, Garnizon Komutanı Deniz Albay Hakan Metin Kişi ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın Valilik önündeki Atatürk Anıtına çelenk sundu. Saygı Duruşunun ardından İstiklal Marşının okunduğu törene CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Yavuz Selim Kapancı, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altunok, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başta olmak üzere, daire amirleri, siyasi partilerin temsilcileri, gaziler, askeri erkan ve polis teşkilatı mensupları katıldı.
Dirim, tebrikleri kabul etti
Vali Dirim, çelenk sunumunun ardından ise makamında tek tek tebrikleri kabul etti. Yine Bartın Valiliği önünde gerçekleştirilen kutlamalar Nusret Dirim’in Başkan Akın ve Garnizon Komutanı Kişi ile birlikte alandaki selamlamasıyla başladı. Kutlamalarda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise İkmal Yüzbaşı Edanur Karaman Şahin gerçekleştirdi. Karaman şunları söyledi:
Şahin: “Türk milleti unutulmayacak bir kahramanlık dersi vermiştir”
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yüce Türk ulusu ile kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücünü tüm dünyaya gösteren şanlı 30 Ağustos Zaferimizin  96. yıl dönümünü gururla kutluyoruz. 26 Ağustos 1922 günü başlayarak düşmana son darbenin vurulduğu Başkomutanlık Meydan Muharebesi neticesinde kazanılan 30 Ağustos zaferiyle bağımsızlık ve egemenliğine düşkün esarete düşman yüce Türk milleti kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere karşı aslan unutamayacakları bir kahramanlık dersi vermiştir.
“Ulusal Bağımsızlık Savaşı Başkomutanlık Meydan Muharebesiyle amacına ulaşabilmiştir”
Osmanlı Devletini yüzyıllardır paylaşma gayreti içinde olan sömürgeci devletler bu fırsatı 1. Dünya Savaşı sonunda yakalamış ve ülkeyi yönetenleri de aczinden yararlanarak Sevr Anlaşmasıyla ülkeyi parçalayarak bir sömürge durumuna getirmek istemişlerdir. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı Ulusal Bağımsızlık Savaşı 30 Ağustos 1922 günü dünyanın en güçlü devletleri tarafından desteklenen işgalci Yunan ordusuna karşı kazanılmış olan Başkomutanlık Meydan Muharebesiyle amacına ulaşabilmiştir.
“Dünya harp tarihinin altın sayfasına geçmiştir”
Tarih boyunca özgür yaşamış Türk milleti bu işgale boyun eğmemiş Büyük Atatürk’ün önderliğinde başlattığı bağımsızlık mücadelesiyle esareti kabul etmeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir. Kahraman Türk ordusunun kendisinden personel, silah, araç ve gereç bakımından çok üstün olan Yunan ordusuna karşı başlattığı Büyük Taarruz bizzat Başkomutan Mustafa Kemal tarafından yönetilmiş ve bu taarruz askeri stratejisi, taktik manevraları ve Türk askerinin gösterdiği cesaret, özveri ve kahramanlıklar ile dünya harp tarihinin altın sayfasına geçmiştir.
“Hiç kimsenin şüphesi olmamalı”
Hiç şüphe etmiyoruz ki yeni Türk Devletinin genç Türkiye Cumhuriyetinin temeli bu zaferle atışmış, yaşamanın sonsuza değin sürmesi burada tescil edilmiştir. Bu meydan muharebesinde akan Türk kanları ve semalardaki şehit ruhları devlet ve cumhuriyetimizin sonsuza değin koruyucularıdır. 96 yıl önce olduğu gibi sayı ve silah olarak kendisinden çok üstün olan düşman karşısında yüreğindeki vatan sevgisi ve üstün cesaretiyle milletini ve ülkesini kanını son damlasına kadar koruyan Türk askerinin bugün de aynı uğurda canını seve seve feda edeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır.
“Kutsal bir emanet”
Biliyoruz ki bu vatan şehadet mertebesine ulaşılarak şanlı bir tarih yazan aziz şehitlerimizin gelecek nesillere ulaştırılmak üzere bizlere bıraktığı kutsal bir emanettir. Kahraman şehitlerimiz kanlarınızla vatanlaştırdığınız bu topraklarda sahip olduğumuz her şeyi sizlere borçlu olduğumuzu bir an bile hatırımızdan çıkamadan şanlı bayrağımızın gölgesinde başımız dik, huzur ve güven içerisinde yaşıyoruz. Vatana hizmet aşkını sizlerin manevi varlığınızda ve asil ruhlarınızda buluyoruz. Yüce Türk ulusunun var oluş nedeni olan bu kutsal zaferin 96. yıl dönümünde başta ebedi Başkomutanımız, Eşsiz Önder Atatürk olmak üzere onun emrinde bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizin ve ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor ve şükranlarımızı sunuyoruz. Ne mutlu Türk’üm diyene!”
Gazilerden tören geçişi
Şahin’in konuşmasının ardından öğrenciler günün anlamına uygun şiirler okurken kutlamalarda bir de halk oyunları gösterileri gerçekleştirildi. Türk bayrakları, okulların bayrakları ve flamaları, askeri birlik ve gazilerin tören geçişiyle kutlamalar sona erdi.


 

Bakmadan Geçme