Yeni tehlike Bartın'da da görüldü

Çin'den gelen katil arılar Bartın'da tespit edildi.

Kestane ağaçları ve arıcılık için büyük tehlike 

Ağaçların kurumasına neden olan gal arısına karşı acil önlem alınması gerekiyor.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, ana vatanı Çin olan Kestane Gal Arısı (Dryocosmus kuriphilus) isimli zararlının Bartın’da da tespit edildiği belirtildi.

Anavatanı Çin olan daha sonra Japonya (1941) ve Avrupa’ya (2002) yayılan ve ülkemizde ilk olarak 2014 yılında Yalova’da görülen Gal arısının 20.05.2020 tarihinde Zonguldak’ın Kilimli ilçesi ve Bartın ili Kızılkum köyü Kestane ağaçlarında tespit edildiği açıklandı.

Gal arısı isimli zararlı kestane ağaçlarında fazla sayıda gal denilen anormal gelişime, yaprak, çiçek ve meyve sayısında azalmaya sebep oluyor.

ARICILAR VE KESTANE AĞAÇLARI İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

Çiçek oluşumunu engellediği için arıcılıkta da olumsuz etkiler oluşturabileceği düşünülen zararlı arının kestane ağacını hastalıklara karşı dayanıksız hale getirerek büyümesini ve gelişmesini engelliyor.

Bölgede birçok kişinin kestane ve bal üretimiyle geçimini sağladığı için önlem alınması son derece önemli. Mayıs, Haziran ve Temmuz boyunca ağaçlarda hissedilir derecede zararı görülüyor.

BİYOLOJİK MÜCADELE İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı bulunan laboratuvarda üretilen ve en etkili doğal düşmanı olan yırtıcı Torymus sinensis ile biyolojik mücadele yapılıyor.

Biyolojik mücadelede yırtıcı laboratuvarda üretilerek ormanlara salınırken ayrıca bulaşık sürgünlerin budanması ve yakılması şeklinde mekanik mücadele yapılıyor.

Kestane Gal Arısı’na karşı yırtıcı böcek olan Torymus sinensis’i Gökçebey’de bulunan laboratuvarda üretmek için ilgili teknik elemanların Bursa’ya gönderileceği belirtildi.
Yapılan çalışmaları yerinde inceleyecek olan teknik ekip,  akabinde Gökçebey de bulunan Orman Zararlılarıyla Mücadele Teşhis ve Tanı Laboratuvarında Torymus sinensis’in üretimini gerçekleştirecek.

Zararlının yayılımının önlenmesi için Bartın Orman Fakültesi, Bartın Tarım Orman İl Müdürlüğü ve Bartın Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından ortak bir çalışma başlatıldığı öğrenildi.


 

Bakmadan Geçme