YENİ İTFAİYE BİNASININ TEMELİ ATILDI
50 yıldan fazla zamandır Kavaklı Caddesi'nde hizmet veren ve yoğunlaşan trafik nedeniyle acil durumlarda çıkış sıkıntısı yaşayan Bartın Belediyesi itfaiyesi için yapılması planlanan Yeni İtfaiye Binası'nın temelleri, düzenlenen görkemli bir törenle atıldı.
TÖRENE PROTOKOL VE HALKTAN YOĞUN İLGİ VE GENİŞ KATILIM OLDU
Gölbucağı Mahallesi’nde bulunan Sanayi Sitesi 120.Cadde’de gerçekleşen törende; Vali Vekili Osman Altın, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Başkan Vekili Mehmet Sandıklı, Başkan Yardımcıları Hüseyin Taner Çetin, Erol Demirkoparanoğlu ve Hasan Arınan, Garnizon Komutanı Mehmet Erdemir, Alay Komutanı Tekin Aktemur, İl Emniyet Müdürü Mehmet Altınok, Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Seyfullah Öselmiş, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ramazan Kaplan, Kumluca Belediye Başkanı İsmail Can, Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Sezai Hangişi, MHP İl Başkan Yardımcısı Ercüment Özçelik, MHP Merkez İlçe Başkanı Murat Demir, MHP Kadın Kolları Başkanı Nuran Akmaz, kadın kolları üyeleri, MHP teşkilat yönetim kurulu üyeleri, , TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Sami Karakaş ve Halil Balık, TSO Meclis Başkanı Halil Çelen, TSO Yönetim Kurulu Üyeleri, İş Adamları, Belediye Daire Müdürleri, Mahalle Muhtarları, Sivil Toplum Kurumlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.
İNŞAATIN START BUTONLARINA HEP BİRLİKTE BASTILAR
Törende kurban kesilerek dualar okunduktan sonra Başkan Akın ve protokol üyeleri hep birlikte bina inşaatını başlatan butonlara bastılar.
BAŞKAN AKIN “SIKINTILARI 5 YIL İÇERİSİNDE ÇÖZECEĞİZ ”
Belediye Başkanı Cemal Akın törende yaptığı konuşmada yeni itfaiye binası ve bu bina ile birlikte alınan araç ve ekipmanlar sayesinde olaylara kısa sürede müdahale edeceklerini vurgulayarak aynı zamanda 5 yıl içerisinde Bartın’ın su, hava kirliliği ve kanalizasyon sorunlarını çözeceklerini söyledi.
Akın konulmasında “Yeni itfaiye binamızın temel atma törenine hoş geldiniz. Burada bir hizmetin daha başlangıcını yapıyoruz. 5 yıl içerisinde Bartın’ın alt yapısıyla ilgili bütün sıkıntıları çözmek istiyoruz. Su sıkıntısı vardı. Zaman zaman su kesintisi yaşanıyor sular bulanık geliyordu. Bununla ilgili çalışmalarımızı yaptık Alternatif su bulduk. 4 trilyonluk bir yatırım yapıyoruz. Kuyular açıldı. Enerji nakil hatları çekildi. 11,5 km terfi hattımızın 2 km’si yapıldı. 3-5 ay içerisinde Bartın’a ulaştırmayı planlıyoruz. Bu sayede bundan sonra su sıkıntısı çekilmeyecek. Doğal gaz çalışmaları sürüyor. 2 yıl içinde bitirmeyi düşünüyoruz. inşallah hava kirliliğinden de kurtulacağız.
En büyük sıkıntılardan biri de kanalizasyonun arıtması malesef ırmağa akıyor. İnkumu’nda sokaklarda fosseptiklerle karşılanıyor. 81 km isale hattımızdaki suyumuzun % 51’i kaçıyor. AB pojesi yaptık. 18 Milyon Euro’luk, ortalama 55 trilyonluk olan, % 85’i AB hibesi % 6’sı Çevre Bakanlığı hibesi, % 9’u da Bartın Belediyesi katkısıyla olacak. En son noktaya geldi. İhalesi yapıldı. Finansını çıkardık. 2’nci ay sonunda bir aksilik olmazsa kazma vurulacak. Kanalizasyon arıtması ile ilgili çalışma Dallıca bölgesinde olacak. İnkumu’nda 5 km kanalizasyon hattı yapılacak ve derin deniz deşarjı sağlanacak. Proje kapsamındaki diğer çalışmalarda hızla hayata geçecek.
50 YILLIK İTFAİYE YERİNDEN ZOR ŞARTLARDA HİZMET VERİLİYORDU
Bizim için en önemli meselelerden biri de itfaiye yeriyle ilgili sıkıntıydı. 50 yıldan fazla zamandır itfaiyemiz Kavaklı bölgesinde 250 m2 lik alanda hizmet vermeye çalışıyordu. Çıkışı zor oluyor. Araç çekmekte zorlanıyoruz. Bu konu üzerinde çok düşündük ve çalışma başlattık. Yeni itfaiye binamızı yapacağımız bu bölge kendi bölgemiz. İmar tadilatları yaptık. 2500 m2 alan üzerinde 1 bina, 850 m2 taban alanlı, iki katında 1700 m2 kullanım alanı olacak. 10 aracın rahatlıkla girebildiği garajı, akıllı santral sistemli, Avrupa standartlarında bir yatakhaneye sahip, son sistem elektrik donanımı olan, 45 personelin vardiyalı olarak görev yapabileceği bir yer olarak dizayn edildi. KDV hariç 1 Milyon 361 Bin milyar ihale bedeli var. Ekipmanlarıyla birlikte, eski parayla 2 trilyon 200 milyara mâl olacak. Bunun yanında itfaiye elemanlarımızı daha iyi hizmet vermek hizmet için AFAD ve Ereğli Belediyesi’yle birlikte hazırladığımız proje kapsamında Almanya’da eğitime gönderdik.
BELEDİYE İTFAİYESİ 3-4 AY İÇERİSİNDE ÇOK DAHA DONANIMLI OLACAK
Aynı zamanda Belediyemize 3-4 ay içerisinde güçlü bir kurtarma aracımız geliyor. Üzerinde 3 tonluk bir depoya sahip bir itfaiye aracımız olacak. 600 milyar bir bedelle kurtarmayla ilgili ekipmanlar aldık buda olacak. Türbe mevkiinde olaylara bu noktadan da hızla müdahale edebilmek için bir itfaiye aracı, ekipmanları ve itfaiye erlerimiz hazır bulunacak. Karayollarımızla birlikte akıllı sisteme geçerek, burada alarm devreye girdiğinde Bartın’daki bütün sinyal lambaları kırmızı yanacak bir sistem oluşturmayı planlıyoruz. Bu sistemi de yapalım ki olaylara çabucak ulaşabilelim. Allah muhafaza hiç bir can yanmasın istiyoruz. Kurtarma aracının önemi konusunda şunu gördük. Gece özellikle bir kaza olduğunda itfaiye oraya koşuyor. 24 saat esaslı çalıştığımız için olaylara gidebiliyoruz ama ekiplerin ellerinde kazma kürek var. Bu şekilde kazazedeyi kurtarmaya çalışıyorlar. Bu sebeple 350 milyar değerinde malzeme aldık. 250 milyar değerinde güçlü bir itfaiye aracımız geliyor. Onu da yaptığımızda Allah gerek duydurmasın inşallah ama ihtiyaç olduğunda da gereken neyse en etkili şekilde yapabilecek durumda olacağız.
Ulaştırma, Fen İşleri ve Su İşlerimiz buradaki hemen arka bölümdeki 6500 metre alanımızda olacak. Tamirhane ve bu tür işlerimiz Yalı’da olmayacak bu sayede oraları da turizme açacağız.
Biz hiç kaza olmasın. Bunlara ihtiyaç olmasın istiyoruz fakat ihtiyaç olduğunda da en az zararla atlatmak için ekiplerimiz hemen koşabilsinler diye bu binamızı yapıyoruz. Allah hepimize kazasız belasız ailemizle birlikte huzurlu şekilde yaşamayı nasip etsin. Törene katılan herkese sevgi ve hürmetlerimi sunuyor teşekkür ediyorum.