Ormanlarda neler oluyor-4
Süleyman Karaman
Malumunuz Abdipaşa’da yapılan bir şikâyet üzerine ortaya çıkan yolsuzlukta, vatandaş devletin ormanlarını devlet memurundan korumuş oldu.
Gelen ihbarların yanında araştırıp bilgi sahibi oldukça Abdipaşa şefliğinde ortaya çıkan usulsüzlük ve yolsuzluk dikili ağaç satışında yapıldığı iddia edilenlerin yanında devede kulak kalıyor.
Bir ster odunun değeri 200 TL civarında iken 50 cm çapında 30 metre boyunda dikili bir ağacın değeri 2.500 - 3.000 TL civarında. Çünkü sanayi odunu olan kayın ve benzeri ağaçlar daha değerli. Kesilen her kaçak ağacı artık siz düşünün.
Dikili olarak satışı yapılan ağaçların ormandan çıkarılıncaya kadar takibi ve kontrolü maalesef yapılmıyor. Zaten denetim ve kontrol için yeterli sayıda ve nitelikte personel, özellikle orman muhafaza memuru da yok.
Daha iyi anlamanız bakımından yapılan usulsüzlüğe bir örnek verecek olursak, 50 cm çapında 6 metre uzunluğunda 1 metreküp gelen bir tomruğun çapını 15 cm eksik 35 cm gösterirseniz hacim 0,50 metreküpe düşer. Yani yarı yarıya kayıp olur.
Bu şekilde bir yandan ormanlarımız talan olurken bir yandan da korkunç derecede haksız kazanç elde ediliyor.
Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmanın genişleteceğini ve titizlikle devam ettiğini açıkladı.
Şu ana kadar konuştuğumuz onlarca kişi özellikle Kumluca ve Hasankadı ormanlarında yapılan yolsuzlukların üzerine gidilmesini istiyor.
Dikili ağaç satışlarına olumsuz bakan %55’lik alıcı, denetim ve kontrolsüzlük nedeni ile dikili ağaç satışlarının yolsuzluk, usulsüzlük ve kaçakçılığı arttırdığını ve ormanların korunmasında sorunlar yaşandığını ortaya koymuştur.
Tüm bu veriler ışığında yapılacak olan dikili ağaç kesimi yapılan bölmelerin tek tek incelenmesi, varsa kaçakçılık ve yolsuzluğun ortaya çıkartılması herkesin beklentisi, Lakin asıl büyük kaçak burada…
Bu aslında düşündüğünüz zaman çok vahim bir ifade.
Abdipaşa’da sadece 4 bölmede yapılan inceleme sonunda 23 bin ster kayıp odundan, kaçak kesim ve hayali kesilen istihkaktan dolayı yapılan 2 trilyonluk vurgundan bahsediliyor.
Tabiri caizse dikili ağaç satın alan müteahhit ormanda kendi çalıp kendi oynuyor.
İşi bilen vatandaşların ifadesi ile ortalığı boş bulup istedikleri gibi at koşturuyorlar.
İşte burası çok önemli!
İhalede bir bölmeden 3 bin metreküp dikili ağaç satın alan müteahhit bu şekilde usulsüzlük yaptığı taktirde 6 bin metreküp hacminde ağaç kesip üretim yaparak iki katı haksız kazanç elde etmiş olur.
Önceki yazımda ölçme biçme, dikili ağaç verim yüzdesi ve dikili ağaç hacminin belirlenmesi konusunda yapılan ve hep aynı isimlerin aldığı ihalelerden bahsetmiştim.
Neden buraya dikkat çektim, dikili ağaç satışında verim yüzdesinin düşük hesaplanmasında zarara uğrayan taraf orman idaresi olurken adeta voleyi vuran müteahhit oluyor.Bu hesabı yapan şahıslarla satın alan müteahhitler arasında varsa akçeli ilişkilerin araştırılması gerekir.
Herkesin beklentisi öncelikle Kumluca, Hasankadı gibi Bartın genelindeki ormanlarda dikili satış yapılan bölmelerin tek tek kontrol edilmesi ve incelenmesi yönünde.
Dikili ağaç satışı yapılan bölmelerde kesilen kökler tek tek incelendiğinde müteahhidin kaç metreküp mal aldığı zaten ortaya çıkacaktır.
Bu yazdıklarımızı Bartın Üniversitesi Orman Fakültesinin 2011 yılında yaptığı bir araştırma doğruluyor.
Kalın sağlıcakla…