Süleyman Karaman

Bartın'da kim kazandı, kim kaybetti

Süleyman Karaman

Bir seçimi daha geride bırakırken sandıktan tek başına iktidar çıkmadı. Önümüzdeki günler koalisyon kurma çalışmaları ve erken seçim tartışmaları ile geçeceğe benziyor.
 
Resmi olmayan sonuçlara göre, 124 bin kişinin sandık başına gittiği Bartın’da yaklaşık 120 bin geçerli oy kullanıldı. İki dönemdir AK Parti, CHP ve MHP’de aynı isimlerin aday olduğu seçimlerde mevcut vekillerde de haliyle bir değişiklik olmadı. Halk, AK Parti adayı Yılmaz Tunç ve CHP adayı Rıza Yalçınkaya’yı yeniden Meclis’e gönderdi.
 
AK Parti kesin olmayan sonuçlara göre geçerli oyların 50 binini alarak Bartın’da yine açık ara birinci parti oldu. Genel olarak baktığımızda Bartın’da Ak Parti’nin oyu azalırken CHP, MHP ve SP’de ortalama yüzde 2’lik bir artış söz konusu.  2011 genel seçimlerinde yüzde 48 oy alan AK Parti, bu sefer 8 bin civarında oy kaybı ile yüzde 41,5’e geriledi. 2-0 yapmayı hedefleyen AK Parti’de beklendiği gibi hava tahminleri tutmadı.  Amasra ve Kurucaşile’de beklenen Yelkenci rüzgârı esmedi ve bu bölgede CHP yine birinci oldu.
 
Ak partinin kaybettiği 8 bin oyun CHP, MHP ve Saadet partisinin oylarına artış olarak yansıdığını görüyoruz. Yani üç partinin oylarındaki ortalama yüzde 2’lik artış, Ak parti’nin kaybettiği oylara karşılık geliyor. İktidar partisi karşısında yüzde ikilik artış başarı sayılmaz.
 
Ama muhalefet partisi CHP, Rıza Yalçınkaya ile 2011 seçimlerine göre yüzde 2 oranında bir artış sağladı. CHP’nin taşeron işçilere kadro, asgari ücret, mazot fiyatı, kira yardımı ve emekli şehri olan Bartın’da bayramlarda iki maaş ikramiye gibi vaat yağmuruna rağmen yüzde 2’lik artış devede kulak bile değil. Demekki halkımız bu vaatlere itibar etmedi. Ama CHP’nin yaptığı davullu zurnalı kutlamaya bakılırsa onlar için büyük başarı.
 
Gelelim Milliyetçi Hareket partisine. Herkesin sürpriz beklediği MHP’de yine hüsran yaşandı. Aynı adayla seçime giren MHP seçim çalışmalarına aylar öncesinden başlamasına rağmen istediği sonucu alamadı. 2014 yerel seçimlerinde Cemal Akın’ın aldığı yüzde 46’lık oy oranı ile patlama yaşayan MHP’de genel seçimlerde bir beklenti vardı. Sezai Bilgin’in ikinci kez aday olduğu seçimlerde MHP sadece yüzde 2’lik bir artış ile ancak 3. parti olabildi. MHP’nin belediye başkanlığında aldığı oy artışına karşılık genel seçimde 2011 yılına göre oyunu sadece 2 bin 500 civarında arttırması hayal kırıklığına sebep oldu. Yerel seçimlerden galibiyetle çıkan mevcut Belediye Başkanı Cemal Akın’ın o kadar destek vermesine rağmen MHP’nin 3. Parti olması, aday seçiminin yanlış yapıldığı şeklinde yorumlandı.
 
Aday belirleme sürecinde nabız yoklayan ve ilk tercih olarak Bartın’dan aday olmak isteyen Zeki Çakan gitti Zonguldak’tan aday oldu ve kazandı. Bartın bu fırsattan yararlanamadı. Eğer Çakan Bartın’dan aday olsaydı yine kazanırdı. Çakan’ın Zonguldak’tan aday olması ve milletvekili seçilmesi parti kadar adayın da ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Çakan, yıllar sonra yeniden siyaset sahnesine döndü. Eğer MHP Bartın’dan Zeki Çakan’ı 1.sıradan aday gösterseydi belki de şimdi MHP’nin başarısını konuşuyor olurduk.
 
Yani sözün kısası yüzde 2’lik artışı başarı olarak görenler, dönüp barajı aşan HDP’nin aldığı oylara baksın. Çünkü bu seçimde kazanan sadece onlar. Önümüzdeki günlerde neler yaşanacağını hep birlikte göreceğiz. 

Yazarın Diğer Yazıları