Valilikte olağanüstü toplantı

Kritik kararlar alındı, gördüğünüzde ihbar edin

Orman Yangınlarının Önlenmesi ve 
söndürülmesine yönelik Bartın Valisi Sinan GÜNER Başkanlığında yapılan toplantıda bir dizi karar alındı.
Yaz mevsiminde sıcakların artması, anız yakma, orman alanlarında piknik amaçlı ateş yakma nedenleri başta olmak üzere, İlimizde çıkabilecek orman yangınlarına karşı alınacak tedbirler, yangın esnasında yapılacak müdahale çalışmaları, yürütülmesi gereken faaliyetlerle birlikte araç ve ekipman kapasitesi görüşüldü.
Sabotajlara karşı da duyarlı olunması ve tedbir alınması değerlendirildi. 


Anız yakmak yasak, ihbar edin 
Vali Güner, başta anız yakmak ve orman içinde ateş yakmak konusundaki yasaklar olmak üzere, vatandaşların şüpheli gördükleri durumlar karşısında 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulunmalarının önemli olduğunu söyledi.
Bartın'da ormanlık alanlarda yangın çıkmaması için gerekli tedbirlerin alınması ve çıkabilecek yangınlara en kısa sürede müdahale edilerek büyümeden söndürülmesi için kamu kurum ve kuruluşları arasında işbirliğini temin etmek amacıyla şu kararlar alındı; 
1- Orman yangınını önleme amacıyla başta Orman İşletme Müdürlüğü olmak üzere İl Jandarma Komutanlığını, İl Emniyet Müdürlüğünü, Köy Muhtarları ve gerektiğinde diğer birimleri tarafından tescilli piknik ve mesire yerleri ile Orman İdaresince izin verilmiş sahaların dışında orman alanlarında piknik yapılmasına ve giriş-çıkışa müsaade edilmeyeceğine dair vatandaşın bilgilendirilmesi ve uyarılması sağlanacaktır.
2- Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yangına hassas yerlere Orman yangınlarına karşı duyarlılığın arttırılması için pankart, tabela, bildiri asılması sağlanacaktır.
3- Turizm bölgesi olan Amasra,İnkum,Çakraz,Kurucaşile v.b. bölgelerde kolluk kuvvetleri 
tarafından devriye gezilip olası yangın tehlikesi oluşması muhtemel durumlarda acil tedbirler alınacaktır.
4- Ormanlara 4 Km. mesafede yer alan ve orman köyü olan köylerin sınırları içinde çoban ateşi, piknik ateşi gibi ateşlerle ot, çayır, çalı-çırpı, bahçe ve anız temizliği maksatlı ateş yakılmasına müsaade ettirilmeyecek aksi davranışta bulunanlara yasanın gerektirdiği cezai müeyyideler 
uygulanacaktır.
5- Köy Muhtarları ile sürekli irtibat halinde olunup, daha önce 09.04.2021 tarih ve 2021/1 sayılı Orman Yangınları ile Mücadele Komisyon Kararındaki hususlar hatırlatılacaktır.
6- Bartın ilindeki Belediyelerin hoparlörlerinden belli aralıklarla yangına duyarlı olunmasına yönelik duyurular yapılacaktır. Yangın söndürülmesi için arazöz, vidanjör, su tankı gibi araçlarıyla 
söndürme ve soğutma çalışmalarına yardımcı olacaklardır.
7- İlimiz sınırları içindeki köy, kasaba ve şehirlerdeki camilerde, haftanın muhtelif günlerinde ve özellikle Cuma namazı öncesi veya sonrası muhtelif vaaz veya konuşmalarla orman yangınları hususu cemaate anlatılacak, vatandaşların duyarlılığı, bilgisi ve yangın söndürme duyguları ile ormanın yararları ve sevgisi pekiştirilecektir.
8- Olası yangın durumunda ,yangının seyir ve vahametine göre İl Özel İdaresi, DSİ, İl Afet ve Acil durum Müdürlüğü, Belediye (gerektiğinde Askeri Birlikler) vb. kurum ve kuruluşlardan personel, araç- gereç ve iş makinesi takviyesi sağlanacaktır. 
9- Köy muhtarları Orman yangınının köye sirayet etmesi durumunda köyün tahliyesi gibi konularda yetkililerle derhal temasa geçerek gerekli tedbirlerin alınmasını, emniyetli toplanma merkezlerinin oluşturulmasını sağlayacaklardır.
10- Kurak hava şartları oluştuğunda orman yangınlarının artması söz konusu olacağından idarenin talebi halinde ormanlara giriş – çıkışlar tamamen yasaklanacak, sadece hayvan otlatma ve 
sulamalar orman teşkilatının yapacağı plan ve izinler çerçevesinde olacaktır.
(29/07/2021)

Bakmadan Geçme