Vali Güner'den Vaka Sayısıyla İlgili Açıklama

Koronavirüs denetimlerine katılan Vali Güner Bartın'daki son durumu ve yurt karantinası ile ilgili açıklama yaptı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla ülke genelinde esnaflar başta olmak üzere pazarlar, toplu taşıma araçları, yollar, alışveriş alanları, ticari taksiler ve tüm yaşam alanlarına yönelik yapılan koronavirüs denetimleri Bartın’da yapıldı. 
Bartın’daki denetimleri yakından takip eden Bartın Valisi Sinan Güner, Bartın’da şu anda ev karantinası dahil toplam 100’ün üzerinde vaka sayısının olduğunu doğruladı.  “Hastanede yatan sayısı 100’den fazla değilse de evdekilerle beraber toplam sayı 100’den fazla” diyen Güner, Bartın Devlet Hastanesinin de tamamen pandemi hastanesine dönüştürülmesiyle ilgili henüz bir talep olmadığını söyledi.

 “Vaka sayısı 100’ün üzerinde” 
Denetimler esnasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Sinan Güner,  Bartın’da ev karantinası da dahil toplam 100’ün üzerinde vaka olduğunu doğruladı. Herhangi bir tartışmaya sebep olmaması için sayıyı kendilerine izin verildiği zaman açıklayacaklarını kaydeden Güner şöyle konuştu: 
“Bu konuda Sağlık Bakanı biliyorsunuz her akşam açıklama yapıyor. Sağlık Bakanının açıklama yaptığı noktada spekülasyonlar oluyor. Bu tartışmaya sebep olmamak açısından sayıyı ancak bize izin verildiği zaman açıklayacağız. Ama 100’ün üzerinde vaka sayısı, bu hastane yatışı değilse de vaka sayısı var. Bu vakaların çoğu semptom göstermiyor. Ateş, öksürük, ağrı, eklem ağrısı, solunum sıkıntısı göstermeyenler artık belli bir ilaç tedavisi var. Bu ilaçlarla evinde doktor kontrolünde devam ediyor. Ama solunum sıkıntısı yaşayan, solunum cihazına ihtiyaç gösteren varsa, solunum sıkıntısı çeken varsa ya da yüksek ateş, 41 derece ateşi olan var. Bunlar hastanede yatıyor. Yani hastanede yatan sayısı 100’den fazla değilse de evdekilerle beraber toplam sayı 100’den fazla. Ulus’ta aynı aileden 13 kişide pozitif vaka görülmesi ve kına merasimi üzerine köyü karantina altına aldık.”
Yurt karantinası olacak
Ev Karantinasına riayet etmeyenler için Öğrenci yurdunu hazırladık. Karantina uymayanlar için iki ay hapis cezası var.
Evde Karantinaya uymayanlar ve evinde tedavi edilecek olup başkasına bulaştırma riski olanlar için yurt karantinası uygulayacağız.

Bu işin çaresi yüzde 90 maske
Normal hayata devam etmeme ihtimalimiz yok. Yani birinci dönemde 1 Haziran’dan önceki dönemde sosyal ve ekonomik hayatı durdurduğumuzda çekilen sıkıntıları gördük. Bundan sonraki aşamada aslında devletin en üst düzeyinde, Sayın Cumhurbaşkanımızdan bugüne kadar insanlar hep söylenen şu; maske, sosyal mesafe ve temizlik. Maske yüzde 90 bu işin çaresi. En azından maskeye, mesafeye ve hijyene dikkat edildiğinde hem sosyal hayatımızı yaşamaya hem de ekonomik hayatımızı sürdürürüz.” 
Esnafa maske ve sosyal mesafe uyarısı
Denetimlerin Kemerköprü ayağında Sinan Güner, esnafı koronavirüse karşı dikkatli olmaları ve gerekli tüm tedbirleri almaları konusunda uyardı. Esnafa özellikle sosyal mesafeye ve maske takmaya dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Güner, esnaftan müşterileri de bu konuda uyarmalarını istedi. Şuanda nişan, düğün, nikah gibi toplu etkinliklerin virüsün yayılması için uygun ortamı oluşturduğunu dile getiren Güner, belirti olmasa bile bazı insanların pozitif vaka olabileceğine dikkat çekti. 


 

Bakmadan Geçme