Ulus'ta heyecanlandıran gelişme

Yıllar önce keşfedildi, ama gerekli araştırmalar yapılmadı

Köylüler tarladan çıkan yanıcı gazın araştırılmasını istediler
Ulus ilçesine bağlı Dodurga Köyünde topraktan çıkan ve yanıcı özelliğe sahip olan gazın araştırılmasını isteyen köylüler, gazın çakmakla yandığını söyledi. 
Dodurga Köyünde yaşayan ve Zihni Denizli (72), 56 yıl önce köye 3 kilometre uzaklıktaki İlit mevkiinde topraktan sızan sesleri duyunca büyük şaşkınlık yaşadı. Çıkan gazın yanıcı özelliği olduğunu görünce durum kaymakamlığa bildirildi.
Gazı ortaya çıkaran Zihni Denizli, “1964 yılında köyde yetkililer tarafından gaz çıkan alanda araştırma yapıldı. Köye gelen Alman mühendis burada büyük metan gazı var, bunun çıkartılması için uğraşacağım dedi. Ama trafik kazasında hayatını kaybetti. Daha sonra Türk Petrollerinden mühendisler geldi ve burada sondaj kuracağız demelerine rağmen hiçbir gelişme olmadı. 56 yıl geçti ve bu gaz hala çıkmaya devam ediyor. Burada gerekli incelemelerin yapılmasını istiyoruz” diyerek yetkililere selendi.
Kazma ile yeniden çukur açan Zihni Denizli ve arkadaşı Mustafa Bakır, siyahlaşan topraktan çıkan gazı çakmakla yandığını gösterdi.
Köylüler kendiliğinden yanan gazın orman yangını çıkartma riskine üzerini taş ve toprakla kapatarak önlem aldı.
Gazın bulunduğu alanda fokur fokur ses geldiğini belirten köylüler çıkan gazın değerlendirilmesini bekliyor. 

Bakmadan Geçme