Türkova Süt Bölgenin Gurur Kaynağı

Batı Karadeniz Bölgesinin en yüksek süt işleme kapasitesine sahip bölge sütünün yüzde 60'ını işleyerek teknolojik makine ve ekipmanla Dünya Standartlarında kaliteli üretimle Bartın'ın markası Türkova Süt Ürünleri bölgenin gurur kaynağı olmayı başardı.

Bartın Aktif İşadamları Derneği (BAKİAD) Yönetimi haftalık gerçekleştirilen kahvaltılı yönetim kurulu toplantısını Organize Sanayi Bölgesi’ndeki üyeleri Türkova Süt Ürünleri Fabrikasının ev sahipliğinde gerçekleştirdi.

Türkova Süt Ürünleri Fabrikası Genel Müdürü Birol Dikyurt, Türkova Süt Ürünleri Yönetim Kurulu Üyesi Ceyhan Kumcu ve fabrika Müdürü Reyhan Kumcu BAKİAD Yönetim Kuruluna fabrikaları hakkında bilgiler verdiler.

ZİYARETLER İŞLETME İÇİNDE VE DIŞINDAKİLERE VİZYON KATABİLİYOR

Fabrika ve işletme ziyaretlerini önemsediklerini bu tür ziyaretlerin hedef ve vizyon açısından faydalı olduğunu dile getiren BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt yaptığı konuşmada, “Derneğimizin haftalık kahvaltılı yönetim kurulu toplantısını kendi işyerimizde birlikte yapmaktan son derece mutluyuz, Allah razı olsun, fabrikamızı bereketlendirdiniz, onurlandırdınız, şereflendirdiniz. Bu tür programları yaklaşık 4 yıldır üye ve üye dışındaki işletmelerimizde devam ettiriyoruz. Fabrika ve işletme ziyareti ağırlıklı programlar hakikaten fabrikaların vizyonları açısından hem oradaki ekiplerin kendi hedefleri ve vizyonları hem de bu fabrikalara giden arkadaşlarımızın hedef ve vizyonları açışından çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu tür programları devam ettireceğiz. İnsanlar kendi içinde bulundukları ortamı net olarak izleme ve gözleme şansını bulamayabiliyorlar, dışarıdan gelen yönetim kurulu ve üye arkadaşlarımızın veya abilerimizin de fabrikaları ziyaret etmesi artı değer katıyor” dedi.  

TÜRKOVA SÜT AB STANDARTLARI ÜZERİNDE

Fabrikalarının geldiği en son nokta itibariyle bilgilendirmede bulunan Türkova Süt Ürünleri Fabrikası Genel Müdürü Birol Dikyurt, “Tesislerimizle ilgili vereceğimiz bilgi sadece fabrikamız açısından değil Bartın’ımız, bölgemiz, derneğimiz BAKİAD ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) açısından da çok önemlidir.  Şu an içinde bulunduğumuz tesis Batı Karadeniz Bölgesinin en yüksek süt işleme kapasitesine sahip belki de ülkemizde dünya standartları ölçüsünde makine ve ekipmanlarla üretim yapan tesislerden bir tanesi. Batı Karadeniz’de olup Dünya standartlarında bir tesisimiz var. Fabrikamızı 3 yıl önce ziyaret eden Hollandalı İşadamı Behzat Eren Bey, “Türkiye AB ülkesi olmamasına rağmen Bartın'daki Türkova Süt işletmesindeki teknoloji parkuru, modernlik, hijyen ve üretim kalitesi AB standartlarında. AB'nin önemli şehirlerinden Londra'da süt ve süt ürünleri tesislerini gezdim. Bartın'daki bu tesis Avrupa'daki tesislerin çok önünde. Türkiye AB’ye giremedi ama ben Bartın’daki Türkova Süt Ürünleri Fabrikasının ve Bartın’ın bu standartlarla AB’ye girdiğini gördüm. Türkova süt ürünleri çok kaliteli, katkısız, natürel ve aroması iyi.” şeklinde fabrikamızla ilgili düşüncelerini dile getirmişti”

BAKKA PROJESİ KÖYLÜYE UMUT OLDU, BÖLGEDE İLK KEZ MOZERELLA PEYNİR ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİ

Türkova Süt Ürünleri olarak da Batı Karadeniz Kalkınma Ajansıyla yaptıkları ortak proje ile de 5 bölgeye süt toplama soğutma merkezleri kurduklarını 3 yıl önce BAKKA Kobi Mali Destek Programıyla bölgede ilk defa mozerella peynirini kendileri üretmeye başladıklarını anlatan Birol Dikyurt, “Bu bölgelerde tabiri caizse üreticilerimizi bu işe teşvik etmek amacıyla soğutulmuş süt alıyoruz. Makine ve ekipman parkuru olarak mozerella üretimi ve dilimli peynir ekipmanlarımız dünya standartlarında. Dünyanın en kaliteli peynir dilimleme makinesi mozerella hattını kuran firmalarla çalışıyoruz. Geçtiğimiz günlerde İtalya’dan bir heyet fabrikamıza gelerek incelemede bulundu. İnceleme sonrasında İtalyan heyet makine parkuru, ekipman ve üretim kalitesine hayran kaldıklarını ifade ettiler. Her ne kadar Avrupa ülkeleri dışarıdan çok cazip şirin gösterilse de ben de AB üyesi ülkelerdeki üretim tesislerini gördüğümde bizim tesisimiz AB değil dünya standartlarında bir tesis. Makine ekipman ve üretim kalitemizle kendi statümüzde ilklerdeyiz”

BATI KARADENİZDEKİ SÜTÜN YÜZDE 60’I TÜRKOVA’DA İŞLENİYOR

Batı Karadeniz Bölgesinin sütünün yüzde 60’ının Türkova tesislerinde işlendiğini açıklayan Birol Dikyurt, “Türkova Süt Ürünleri olarak biz Batı Karadeniz Bölgesinde Kdz.Ereğli’den Kastamonu sınırına kadar bölgedeki üreticilerimizi özellikle desteklemek açısından bölge sütünün yaklaşık yüzde 60’ını biz işliyoruz. Geri kalanını da diğer işletmeler işliyorlar. Bu çok büyük bir oran. Fabrikamız günlük 150 ton süt işleme kapasitesine sahip. Havaların durumu, mevsimsel değişiklikler, kuraklık ve belli dönemlere göre günlük işlenen süt kapasitesi değişkenlik gösterebiliyor. Bundan sonraki süreçte inşallah öyle ümit ediyoruz ki damızlık birlikleri ile belki süt üreticileri birliği ile ortaklaşa köylümüzü biraz daha bu hususta bilinçlendirerek kaliteli ve hijyen süt hem de bu işi severek yapan bir halk haline getirirsek bölgedeki özellikle kırsal kesimde yaşayan halkımızın kalkınması açısından elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz.”

TÜRKOVA İSTANBUL PİYASASINDA İLK 3’TE YER ALDI

Türkova ürünlerinin İstanbul piyasasında ilk 3’te yer aldığını ifade eden Türkova Süt Ürünleri Genel Müdürü Birol Dikyurt, “Allah’a şükür şu anki geldiğimiz noktada özellikle Türkiye’nin ticari piyasasının çok önemli bir bölümünün yer aldığı İstanbul piyasasında da Türkova ürünlerimiz ilk 3’te yer almaktadır. Ürünlerimizin İstanbul ve civarındaki pazarlanmasında fabrikamızın Yönetim Kurulu Üyesi Adil Kocaman’a teşekkür ediyoruz. Büyük azim ve gayretle ürünlerimizi İstanbul’da en iyi şekilde tanıtarak pazarlıyor.İstanbul’da toplu tüketim noktalarında ve tüm semtlerde ürünümüzü bulmak mümkündür. Dönem dönemde ulusal marketlere ürünlerimizi veriyoruz. Ürettiğimiz ürünü de potansiyel olarak en büyük pazar İstanbul’a, Trakya ve Edirne’ye kadar  pazarlıyoruz. Bölgemizdeki pazarlamayı ise Zonguldak’tan Kastamonu sınırına kadar gerçekleştiriyoruz. İstanbul pazarına giderken de güzergah üzerinde bulunan Bolu, Düzce ve Adapazarı gibi illere de pazarlamamız devam ediyor. Trabzon, Samsun gibi illerin yanı sıra bazen Ege ve dönem dönem de Akdeniz de olabiliyor ama şu anda Akdeniz’de yokuz”

YEMEDİĞİMİZİ ÜRETMEYİZ

Çalışma ekibimize Türkova ailesi olarak müteşekkirim.Fabrikamızın müdürü Reyhan Kumcu, imalatın başında yönetim kurulu üyemiz Ceyhan ve Ayhan Kumcu beyler işlerini büyük özenle takip ediyorlar. Bizler halkımıza sağlıklı, katkısız ürünlerle hizmet etmeyi hedefliyoruz. Hayvancılık yapan üreticilerimizin de hayvanlarını nasıl beslediklerini bilememekle birlikte Karadeniz Bölgesinin sütünün organik olduğunu biliyoruz, zira bu bölgede hayvanlar iklim şartları itibariyle 6 ay doğal besleniyor. Mart ayından Aralık ayına kadar hayvanlar arazi ve meralarda beslenebildiğinden bölgedeki sütümüz organiktir. Ürünlerimizdeki renkler tamamen organiktir. Allah’a çok şükür yemediğimizi, çocuklarımıza yedirmediğimiz şeyi üretmiyoruz, ürettiğimiz her şeyi vicdanımızın sesine kulak vererek rahatlıkla yiyebiliyoruz. Bu felsefe ile üretim satış ve pazarlamaya devam ediyoruz. Günden güne tesisimiz hem işleme kapasitesi ile hem de mevcut personel kapasitesi ile büyüyor. 100 civarında çalışanımız var.10 yıl önce 10 kişiyle çalışan tesisimiz şimdi 10 kat daha fazla istihdama sahip. 20 tonlarda işleme kapasitesi olan tesisimiz şimdi 150 ton süt işleme kapasitesine kadar çıkmıştır”  

TÜRKOVA GÖÇÜ ÖNLÜYOR

Bartın’ımızın  yüzde 65-70’i kırsalda yaşamaktadır. Bu insanların kırsalda istihdam edilmesi lazım. Süt topladığımız üreticilerimiz içinde aylık sütten geliri 3-5 bin lira olan köylü halkımız var. Kaliteli süt vererek bu işi bilinçli  yapan köylü halkımız aylık düzenli maaş gibi gelir edebiliyor. Böylelikle bu işin meslek haline getirilmesiyle köylerdeki göçü de önlemiş olacağız. Türkova süt ürünlerinin kırsal kesimde yaşayan insanlarımıza önem verdiğini hem üretime hem de meslek edinerek hayvancılığı  yapmış olmak için değil meslek olarak yapmaları için teşvik ediyoruz. Türkova ailesi olarak Bartın’a ekonomik olarak yaptığımız en büyük değer ve katkı kırsaldaki göçü önlemiş olduğumuza inanıyorum. Kdz.Ereğli’den Kastamonu sınırına kadarki bölgede süt toplarken ki felsefemiz şu hiç kimsenin bir litre parası ödenmedik sütü nasip olmasın diyoruz. Şoförlerimizden süt toplayıcılarımızdan isteğimiz bu. Üretimizden de isteğimiz ineğin memesinden çıkan süt nasılsa bize onu verin. Allah bu hayvanı ona göre yaratmış. Bazen halkımız sağdığı sütü akşamdan sabaha kadar bekletip üzerindeki yağı alıp verebiliyor.Hatta su da katabiliyor.  Sektörümüzdeki ifadesiyle imansız süt yağsız sütten peynir yapamıyoruz”

GÜNLÜK 10 TONLUK ÜRETİM GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

150 ton süt işleme kapasitesine sahip fabrikalarında günlük 10-15 ton arasında üretim gerçekleştirdiklerini anlatan Türkova Süt Ürünleri Yönetim Kurulu Üyesi Ceyhan Kumcu ise, “Gıda üretimini ciddiye alıyoruz. Fabrikamızda imal ettiğimiz tüm ürünler, ilk safhasından ambalajlanmasına kadar bir çok test aşamasından geçmektedir. Sırasıyla; çevre köylerden süt toplama merkezlerimize süt alımı, toplanan günlük sütlerin fabrika laboratuvarında uygunluk analizi, uygun olan sütlerin fabrikamızda üretilecek ürün sınıfına göre işlenmesi, her çeşit peynirin üretiminden sonra, üretilen üründen parça alınarak laboratuvar testi, uygun olan ürünlerin depolanarak sevkiyata hazırlanması. Ayrıca örnek numuneleri uzun süre de saklamaktayız. Bütün bu aşamalar halkımıza ve müşterilerimize daha iyi ve sağlıklı bir ürün sunmak için aralıksız her gün devam etmektedir. Başında durmadığın iş senin değildir. Üretim safhasında yapılan en küçük bir hatanın geriye dönüşü asla yok. ‘Cenaze bekler süt beklemez’ mantığıyla  dönemsel olarak çok hızlı hareket edilmesi gerektiği zamanlar oluyor. Şimdi  3 vardiyaya çıktık. Gıda üzerine yapılan üretim çok büyük özveri istiyor. Bu iş ekip işi” dedi.   

TÜRKOVA DENİNCE AKLA KALİTE VE GÜVEN GELMESİ EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZDİR

Sektöre 1999 yılında başladıklarını belirten Türkova Süt Ürünleri Fabrika Müdürü Reyhan Kumcu ise “Bir vizyonumuz ve hedefimiz vardı, gece ve gündüzümüzü katarak tesislerimizi bu günlere getirdik. Yatırımlarımız bölgemizin ve memleketimizin menfaatleri doğrultusunda hiç durmadan devam etmektedir. Bartın Organize Sanayii bölgesinde faaliyet gösteren fabrikamız, yönetim ve gıda kalite ile ilgili tüm belgelere sahiptir. Ulusal ve uluslararası firmalarla olan ticaretimiz bizleri daha da tecrübelendiriyor ve her gün daha sağlıklı adımlarla büyümemize sebep oluyor. Türkova denince akla kalite ve güven gelmesi, bizim çalışma hayatımızdaki en önemli hedefimiz olacaktır. Süt ve süt ürünleri üzerine üretim yapmak gerçekten çok büyük dikkat ve özen istiyor. Süt topladığımız 10 bin kişinin süt sağma şekli farklı. Tesislerimizde makine ekipman ve teknolojik parkuru ve laboratuvarlarımızla halkımıza kaliteli ve hijyen ürünlerle hizmet etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Fabrikamızda süt ve süt ürünleri olarak 10 çeşit ürün imalatımız gerçekleştirilmekte olup pazara sunulmaktadır.” dedi.  

BAKİAD’ın Türkova Süt Ürünleri Fabrikasında gerçekleştirdiği toplantıda ayrıca Başkan Yardımcısı Aydemir Toksöz, Yaşar Bahçıvan, Yunus Özpeynirci, Zeyyin Sakareisoğlu, Ali Rıza Demirok, Sabri Karaman, Engin Yakın, Salih Günay, Ercan Baç, Nahit Çakmak ve Genel Sekreter Hasan Önder de yer aldı.  

Toplantı sonunda BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt ve Başkan Yardımcısı Aydemir Toksöz Türkova Yönetim Kurulu Üyesi Ceyhan Kumcu’ya üzerinde Ayetel Kürsi yazılı tablo hediye etti. BAKİAD Başkan Yardımcısı Aydemir Toksöz ayrıca Bartın’da kaliteli üretimiyle Dünya standartlarında faaliyet gösteren Türkova Süt Fabrikası yöneticilerini tebrik ederek kendilerine teşekkür ettiğini söyledi. Karşılıklı fikir alışverişi ile gerçekleştirilen kahvaltılı programın ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çektirildi. 

Bakmadan Geçme