Sizin de karşınıza çıkabilir!

Bu aralar ormanlık alanlar da sizin de karşınıza çıkabilir! Peki ne yapmalısınız?

Kurnaz köpekgiller ailesinden olan Çakal, kamp yapanların sık karşılaştığı canlılardan biridir. Genelde Tilki ile karıştırılsalar da Tilki’den daha uzun ve iri yapılıdırlar.
Genellikle gündüzleri dinlenen ve saklanan Çakallar, geceleri avlanmak ve yemek bulmak için özellikle çalılık ve yerleşim alanlarına yakın yerlerde karşınıza çıkabilirler.
ÇAKAL İLE KARŞILAŞTI
Tıpkı, Hasanefendi Köyünde olduğu gibi. Hasanefendi Köyünden olan Fedai Kale bugün bir çakal ile karşılaştı. O anları cep telefonu ile kaydeden Kale, çakala yemek vermek için gel, gel diye seslenmesine rağmen çakal oralı olmadı ve kısa bir bakışmanın ardından çalılıkların arasında gözden kayboldu.
Fedai Kale’nin insanlık vazifesini yaparak çakalı doyurma isteği karşılıksız kaldı.

ÇAKAL

Çakallar ürkek ve vahşi yaradılışlarıyla insanlara pek fazla sokulmasalar da doğal yaşam alanlarını yerleşim bölgelerine yakın olduklarından insanlara aşinadırlar. Pek çok zaman çakal saldırıları görülebilir. Özellikle çiftleşme dönemi ilkbahar mevsimini takip eden aylarda yavrularıyla daha da kalabalıklaşan çakal sürüsü gündüzleri yiyecek bulmak için gezinirler.
Bu nedenle kamp alanında çakalları bölgeye çekecek açık yiyecek bulundurmayın ve asla çakalları beslemeye kalkmayın!

Çakallar Hakkında Genel Bilgi

  • Çakallar, seri ve atik yapılı, saatte yaklaşık 50 km hızla koşabilirler. Bu nedenle bir çakaldan kaçarak uzaklaşamazsınız.
  • Çakallar geceleri ulurlar, etrafta bir çakal olup olmadığını anlamanızın en kolay sinyallerinden biri budur.
  • Çakalların böyle ufak tefek göründüklerine bakmayın, tek başlarına koca bir antilopu avlayabilecek güce sahiptirler. İyi bir avcı ve leşçil hayvanlardır.
  • Fare, sıçan gibi kemiricileri yok ettiğinden çiftçiler tarafından faydalı olarak görülseler de çok aç kaldıkları zamanlar kümes hayvanlarına saldırabilirler.
  • Genellikle sürü halinde gezerler, tek bir çakal görürseniz bilin ki sürüsü yakın bir yerlerdedir.
 Çakalları Kamp Alanından Uzak Tutmanın Yolları
Çakalların sevdiği yiyecekler genelde et ve türevi yiyecekler olduğundan  bu tür ürünleri açıkta bırakmamalıdır. Çakallar fırsatçı hayvanlardır karşılarına çıkan her şeyi yer.
ASLA BESLEMEYE KALKMAYIN
Bu davranış onları evcilleştirmeye çalışmak anlamına gelir ki zaten fırsatçı yapıları ile sunulanı kabul etme eğilimindedirler, bir kere yemek verdiğinizde daha fazlasını almak için tekrar geri döneceklerdir. Uzak tutacağım derken bağımlı hale getirebilirsiniz.
Yiyecek atıkları ve çöpünüzü kamp alanında mümkün olan en korumalı şekilde saklayın. Mümkün ise açılması kolay olmayan bir çöp kutusu çakalın çabasını sonuçsuz bırakarak uzaklaşmasını sağlayacaktır.
Kamp alanında ya da civarında bir çakal ile karşılaşır ya da çakalın varlığını sezerseniz, gürültülü sesler çıkararak çakalın uzaklaştırabilirsiniz. Tencere kapağı, çatal-cezve ikilisi gibi büyük metal parçalar bu iş için idealdir. Hiç biri yoksa bağırıp, çığlık atın…


 

Bakmadan Geçme