Platformdan İl Müdürüne istifa çağrısı
Bartın Platformu, Hattat şirketine ait Kömür Hazırlama Tesisine, sadece beş günde 'ÇED gerekli değildir' kararı veren Bartın Çevre ve Şehircilik Müdürü'ne istifa çağrısı yaparken Bartınlıları dava açmaya davet etti.
Bartın Platformu'ndan yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Kime Hizmet ediyor?
Müdürü İstifaya, Halkımızı Dava Açmaya Davet Ediyoruz
Bartın-Amasra halkının altı yıldan beri yapılmaması için mücadele ettiği termik santrallerin, inşasını kolaylaştıracak bir prosedürden öteye gitmeyen, Hattat şirketine ait “Kömür Hazırlama Tesisi”ne, Bartın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından sadece beş gün içinde “ÇED gerekli değildir” kararı verilmiş olması, devlet bürokrasisi ve bürokratların düştüğü trajikomik durumun bir göstergesidir.
Öncelikle halkımıza verilen bu garip kararın termik santral yapılmasını onaylayan bir karar olmadığını hatırlatmak isteriz. Termik santrale ait ÇED raporu halkımızın kararlı duruşu ve bakanlığa gönderdiği 42 bin dilekçe sayesinde, son kararın verilmesi gereken tarihin üzerinden yedi ay geçmesine rağmen halen onaylanmamıştır. Şu an gündeme gelen “Kömür Hazırlama Tesisi” ne ait ÇED süreci, Bartın Platformu’nun yıllardır gündeme getirdiği: “Eğer yapmak istediğiniz termik santralde yerli kömür (Amasra) kullanacaksanız, ÇED başvurunuzun içinde lavvar-kömür hazırlama ünitesi de olmalı” şeklindeki tespitimizi, bürokratlar aracılığıyla aşarak, aslında yaşama geçirmeyecekleri bir tesis için göstermelik bir izin alınmasından öteye gitmiyor.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü 5 gün gibi kısa bir süre içinde “ÇED gerekli değildir” kararı verirken yeterli inceleme yapmamış, idare olarak hukuka uygun işlem yapmamıştır. Yapılacak olan kömür hazırlama tesisi tek başına düşünüldüğünde;
- Lavvar tesisinin yıllık kapasitesi 10 milyon 512 bin tondur. Başvuru Dosyasında %27 atık üreteceği öngörüldüğü durumda yılda 2 milyon 838 bin ton atık üretecektir. İdare süresi 30 yıl olarak verildiğine göre 30 yılda 85 milyon 140 ton atık nereye depolanacaktır?
- Pasa Döküm Sahası-1’in hacmi 3.500.000 milyon m3, Pasa Döküm Sahası-2’nin hacmi 70.000 m3 yani başvuru dosyasında toplam 3 milyon 570 bin m3’lük bir atık depolama sahasından bahsedilmektedir. Bu durumda bu sahalar iki-üç yılda dolacağına göre, atıklar geri kalan 27-28 yıl boyunca nereye dökülecektir?
-ÇED başvuru dosyasında kömür hazırlama tesisinde lavvarlanacak kömür miktarı tesisin kapasitesinin çok altında gösterilmiştir. Kömür Hazırlama Tesisinin 30 yıllık kapasitesi 315 milyon 360 bin tonken, ÇED başvuru dosyasında bu tesiste 30 yılda 110 milyon 411 bin ton kömürün lavvarlama işlemine tabii tutulacağı belirtilmiştir. Tesisin kapasitesi ile yapacağı üretim arasındaki üç katı fark nereden kaynaklanmaktadır?
-Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün devlete ait Amasra Taşkömürü İşletmesine ait lavvar tesisinde oluşan atıklar için bu işletmeye verdiği para cezaları ortadayken, ondan katbekat büyük olan Hattat’a ait bu tesisin atıklarının ne olacağı neden sorgulanmamıştır?
-ÇED başvuru dosyasında yer alan (sayfa:37): “Kömür Hazırlama (Lavvar) Tesisi kapalı devre olarak çalıştırılacak olduğu için herhangi bir atık su oluşumu söz konusu değildir. Bu nedenle, Proje Sahası’nda endüstriyel bir atıksu arıtma tesisi kurulması düşünülmemektedir.” şeklindeki yanlış tespit neden sorgulanmamıştır?
-Tesiste kullanılacak tatlı su miktarı ve şirketin aldığı su çıkarma izninin Bartın Belediyesi’nin Kavşak Suyu havzasıyla ilgili açmış olduğu davanın sonuçları neden dikkate alınmamıştır?
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Hattat’ın yanında değil de halkın yanında olsaydı yukarıdaki soruların cevabını araştırır ve ÇED gerekli değildir kararını veremezdi. Yukarıda yöneltilen sorulardan öte, kömür hazırlama tesisinin ÇED başvurusunda; üretilecek kömürün tamamının çevre illere satılacağı söylenmekte, Hattat’ın yıllardır aynı yerde yapmak istediği termik santralden bir kere bile bahsedilmemektedir. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 6 yıldır Bartın’ın gündemini belirleyen termik santral olgusundan ve yedi aydır kendi bakanlığın imza bekleyen termik santral ÇED raporundan hiç mi haberi yoktur? Hattat yapmak istediği Hema Termik Santrali ÇED raporunda yapacağı termik santralde Amasra’da üreteceği kömürü kullanacağını belirtirken, Kömür Hazırlama Tesisi ÇED Raporu’nda üreteceği kömürün tamamını piyasaya satacağını iddia etmektedir. Bu çelişkili ifadeleri değerlendirme kabiliyetine sahip olmayan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü kime hizmet etmektedir?
Kömür Hazırlama Tesisi ile Hema Termik Santrali projesi entegre projelerdir. Birbirinden ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Bunlara ait olan ÇED raporları ayrı ayrı hazırlanamaz ve değerlendirilemez. Bunu bile göz ardı eden ve hukuka uymayan il müdürü derhal görevinden istifa etmelidir.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün vermiş olduğu bu karar hukuksuz bir idari işlemdir. Bartın Platformu olarak bu kararın iptali için resmi süresi içinde iptal davası açacağız. Bu davaya bizim gibi düşünen vatandaşlarımızın davacı olarak katılmasını istiyoruz. Açacağımız davanın şeklini bileşenlerimizle ve Bartın-Amasralı vatandaşlarımızla birlikte belirlemek için 29 Ocak Perşembe günü saat 18.00’de Bartın Belediyesi Cep Sineması/Belediye Sosyal Tesisleri yapacağımız toplantıya tüm bileşenlerimizi ve vatandaşlarımızı davet ediyoruz.