Parayla mutluluk olur mu?
Parayla saadet olmaz deyimi bu kez Refik Akmaz'ın son konferansında kendini gösterdi.
Akmaz, Amerika'yı işaret ederek, "En güçlü ekonomi, en güçlü para onlarda ama Finlandiya 7 yıldır en mutlu ülke seçiliyor" dedi. Özel Bartın AKTIP Hastanesi sahibi, Kişisel Gelişim Uzmanı Refik Akmaz 'İnsan... Dinlemek, anlamak, odaklanmak' konulu 19'uncu konferansında mutluluk üzerinde önemle durdu. Akmaz "Mutluluk ekonomik değil duygusal tatmindir, sahip olduğumuz şeylerden çok nasıl düşündüğümüzle şekillenir" dedi.
ZİHİNSEL YOLCULUK
Konferanslarını 'zihinsel bir yolculuk' olarak tarif eden ve burada birbirimize ayna tutuyoruz diyen Akmaz dinleyicilerine 3D Yazıcı üretimi ve özel istihdam bürosu alanında gösterdiği faaliyetler hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında mutlu Bartın için ekilen tohumların yeşermesine konferanslarına katılanların katkıda bulunacaklarını söyledi. Mutluluğun öyle zannedildiği gibi ekonomiyle ilgili olmadığını anlatan Akmaz "Mutluluk duygusaldır, psikolojiktir. Eğer ekonomiyle alakalı olsaydı dünyanın en güçlü ekonomisi Amerika ve Çin en mutlu ülkeler olurdu ama zirvede 7 yıldır Finlandiya var ve onu da diğer İskandinav ülkeleri takip ediyor" diye konuştu.
DAHA MUTLU BİR BARTIN MÜMKÜN
Daha mutlu bir Bartın'da yaşamanın mümkün olduğunu belirten Akmaz, Sinop'un 1, Afyon'un 2, Bayburt'un 3. sırada olduğu mutlu iller listesinde Bartın'ın yerinin 41, mutluluk oranının da yüzde 60.39 olduğunu, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.
MUTLU AİLE=BAŞARILI ÇOCUK
Mutluluğu 'Mutlu insan' 'Mutlu Bartın' ve 'Mutlu aile' olarak 3 başlık altında ele alan Akmaz mutlu aile ortamının çocukların yaşam yolculuğuna rehberlik edeceğini ifade ederek Başarılı çocuğun oluşması için mutlu ailenin oluşması gerektiğini söyledi. Akmaz "Mutlu aileler aileye zaman ayırır. Stresle başa çıkmayı öğretir. Doğru ebeveyn tutumları sergiler. Çocuğa sorumluluk verir. Kişisel gelişime önem verir" diye konuştu.
BAŞARI İLKELERİM
Akmaz başarılı çocuk için açtığı başlıkta da "Başarının temelleri güçlü iletişim, birliktelik duygusu, etkinlik paylaşımı, kabul edilme, sevgi, destek, esneklik ve bağlılıkla aile ortamında atılır" dedi.
Kendi başarı ilkelerini de paylaşan Akmaz ilk sıraya Alman metadolojisini koydu ve şöyle devam etti; Bilim ve teknoloji Albert Einstein, edebiyat ve sanat Yunus Emre, kişesel gelişim Oğuz Saygın, kitap ise negatif limanlardan pozitif sulara.
DOLU SALONDA İLGİYLE İZLENDI
Refik Akmaz, AKTIP Teknoloji ve
Sosyal Bilimler Derneği (AKTIPDER) tarafından düzenlenen ve Halk Eğitim Merkezi salonunda çok sayıda kişi tarafından ilgiyle izlenen konferansta akıl-beden-ruh başlığı altında da şöyle dedi; Sağlam kafa sağlam bedende bulunur. Alt bilinç üst bilnç, aklın çalıştırılması, zihin haritası, dilin damakta olma etkisi ve sosyal medya işleyiş algoritması.
ZİHİN KÜTÜPHANESİ
Aklın düzenlenmesini 'aklın kütüphane düzeni' alt başlığında anlatan Akmaz iyi bir zihin kütüphanesinin karmaşık bilgileri basitleştirip olaylar arasında bağlantı kurmamıza yardımcı olacağını söyledi. Dinlemeyi de karşımızdaki kişinin söylediklerini anlama çabası olarak tanımlayan Akmaz "Dinlemek bireyler arası anlayışı kuvvetlendirir ve çatışmaların önüne geçer. Anlamak ise karşıdaki kişinin duygu ve düşüncelerini doğru bir şekilde kavramaktır. Anlamak etkileşimli ve üretken bir iletişim ortamı oluşturur" dedi.
DİNLEMEK DAHA KIYMETLİ
Dinlemenin önemini Nasrettin hoca fıkrasıyla anlatan Akmaz "Hoca pazara hindi götürüp satışa çıkarmış. Ama fiyatı tezgahının yanında satılan ve konuşma becerisi de olan kuştan daha fazlaymış Senin ki niye pahalı diye soranlara "o konuşuyorsa bu da dinliyor" demiş.
LAZIM OLAN BİLGİYİ ALMALIYIZ
Akmaz "Kafalarımız dolu ve karışık. Her türlü bilgiyi almışız kaydetmişiz. Oysa bize lazım olan bilgileri almamız gerekir. Toplum olarak dinlemeyi de bilmiyoruz. Dinlemeye değer vermiyoruz. Sakin olamıyoruz. Soğuk kanlı ve sabırlı değiliz. Okul biter öğrenme biter diye yanlış bir algımız da var. Bu yüzden bilgilerimizi ileriye taşıyamıyoruz. Kafamız dolu ve karışık olduğundan dolayı da dağınıklıklarımız var" şeklinde konuştu. Slayt gösterisi eşliğinde konuşan Akmaz daha çok aile içi örneklerle iletişimin önemine de dikkat çekti.
VE ODAKLANMA KONUSU
Akmaz odaklanma konusunda da "İş hayatına odaklanma verimlilik ve başarının temelidir. Eğitim hayatına odaklanma öğrenme sürecini etkiler, başarıyı artırır. Özel hayatta odaklanma da ilişkileri ve iletişimi güçlendirir" diye konuştu.