Papila, İnovasyon birincilik ödülünü kazandı
Bartınlı Makine Mühendisi Faruk Papila, BAKKA 1. İnovasyon Ödülü yarışmasında, Toplumsal İnovasyon Kategorisinde PAPİLA-2 PRATİK BİYOGAZ Projesi ile birincilik ödülünü kazandı.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından organize edilen 1. İnovasyon Ödülleri Proje Yarışmasında Zonguldak, Karabük ve Bartın İllerinin katılımcıları arasından TOPLUMSAL İNOVASYON Kategorisinde, Papila–2 Pratik Biyogaz Projesi birinci oldu.
Papila–2 Pratik Biyogaz Projemin tanıtım konuşmasında Farukpapila şu açıklamalarda bulundu; “Biyogaz projelerime 10 yıl önce bir sayfalık ansiklopedik bilgi ile başladım. 10 yıl sonra BAKKA’nın TOPLUMSAL İNOVASYON Ödülünü almaktan gurur duyuyorum.
2006 yılında yarım metreküplük PAPİLA–1 PRATİK BİYOGAZ Projemi, elektriği ve suyu olmayan bir ortamda, mum ışığında altıda çalışarak yaptım. 2007 yılında 9 metreküplük PAPİLA–2 PRATİK BİYOGAZ Projemi, yine elektriği ve suyu olmayan bir ortamda, mum ışığında çalışarak yaptım. Biyogaz’ımın tahlillerinde %69 Metan oranının olduğunu gördüm. Projelerimi %99 başarı oranı ile başardım. TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisinde deneysel çalışmalarım iki kez yayınlandı. Bartın’daki projemde, bir İnovatif çalışmamı başlattım. Çaycuma’nın bir köyünde ise, bir İnovasyon çalışmamı başlattım. Yaptığım en son projemin 44 kat büyüğü. Çaycuma’nın köyündeki 600 metreküplük fosseptik çukurundan çok az bir maliyetle 420 metreküplük Biyogaz tesisi yapıyoruz. Umarım başarılı oluruz.
1971 yılında Mehmet Çelikel Lisesinden mezun olurken “zeki fakat tembel” öğrenciydim. 43 yıl sonra Çelikel Liseme “zeki ve çalışkan” öğrenci olarak gelmenin gururunu yaşıyorum.
Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için, mutlaka Yenilenebilir Enerjilere yönelmeliyiz. Bizden sonraki nesillere bırakacağım en önemli proje, Biyogaz projesidir. Biyogaz; Hayvancılığı canlandıracak, Tarım’da ürün artışına sebep olacak, Ormanlarımızın daha az kesilmene etken olacaktır. Biyogaz projelerime başlarken iki hedefim vardı. Başarılı olmak ve Dünyada yaygın olan Biyogaz’ın Türkiye’de var olabileceğini duyurmak. Mum ışığı altında çok çalıştım ve başarılı oldum. Bartın basını, Türk beyninden çıkan Biyogaz Projelerinin var olabileceğini Türk halkının bilgilerine haber yaparak duyurdular. Bartın basınına, en içten dileklerimle teşekkür ediyorum.
Gurur duyuyorum çünkü Bartın’ın yegâne birincilik kazandırdım. Bartın Üniversitesinin, İl Özel İdaresi ve Tarım İl Müdürlüğünün projeleri ikinci ve üçüncülük ödüllerini aldığı, Ar-Ge birimi olan Bartın Belediyesinin adının geçmediği bir yarışmada; Mum ışığı altında yaptığım projenin, Bartın’a yegâne birincilik kazandırmasından gurur duyuyorum.
Toplumsal İnovasyon birincilik ödülümü, Bartın basını ile paylaşıyorum. Bartın basını ile paylaştığım Toplumsal İnovasyon birincilik ödülümden, çok ama çok fazla gurur duyuyorum.
Saygılarım ve teşekkürlerimle."