Lav Sütunları Turizme Kazandırılmalı

Bartın'ın Amasra ilçesi Kavşak Suyu Havzası yakınlarında bulunan lav sütunları ve tarihi mağara keşfedilmeyi bekliyor.

Koruma altına alınarak doğal miras kabul edilen Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kalifornia'nın yanı sıra Bartın'da Güzelcehisar sahilinde bulunan Lav sütunlarının benzeri Kavşak suyu havzasında bulunuyor. Henüz keşfedilmeyen bölgeye gezi düzenleyen Bartın Gerçek Gazeteciler Dernek Başkanı Süleyman Karaman ve Profesyonel Turist Rehberi İsmail Aktaş bu doğa harikası bölgenin turizme kazandırılması için çalışma başlatılması gerektiğini belirttiler.
 
Lav sütunlarıyla alakalı bilgi veren Turist Rehberi İsmail Aktaş, şöyle konuştu: "  Bugün bilinen Karadeniz dağ kuşağı, günümüzden 80 milyon yıl önce volkanların yer aldığı bir yay şeklinde idi. Bölge derin bir vaziyette Tetis Okyanusu ile kaplıydı. Anılan okyanus tabanının kuzey yönünde dalıp batması, her iki tabanın yerin derinliklerinde eriyip yüzeye çıkması sonucunda, Bulgaristan sınırında başlayıp Gürcistan'a kadar varan bir alanda, volkanlar serisine sebep olmuştur. Volkanlardan akan lavlar soğuyup kristalleşerek kaya haline dönüşürken, soğuma ve katılaşmanın doğal sonucu olarak büzülmüştür.İşte bu büzülme kayada gerilim yaratmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak çatlaklar meydana gelmiş ve bu çatlaklar giderek büyümüştür. Altıgen, beşgen ya da dörtgen biçimli bir yapıya dönüşen bu düzgün geometrik yapıya Lav Sütunu adı verilmektedir. Lav sütunlarının çapları 50–100 cm arasındadır. Boyları ise 10 metreye kadar çıkmaktadır. Benzeri bir oluşum Güzelcehisar’da bulunmaktadır. Karadeniz sahilindeki Güzelcehisar lav sütunları; harika denizi, yeşilliklerle kaplı çevresi ve doyumsuz günbatımı ile görenleri büyüleyen ve mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Türkiye'de Jeolojik Miras Envanteri Önerileri içersinde bulunan Güzelcehisar lav sütunları, dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumlarındandır.
Lav sütunlarının Amerika'da California eyaletinde olduğunu anlatan Aktaş, şunları söyledi: “Türkiye'de bir tek Güzelcehisar'da var. Ama Kavşak suyu havzasındaki lav sütunları daha da büyük ve çok nadir görülen bir oluşumdur. Bunların reklamını iyi yaparsak, Amerika'dakiler kadar bizde çok turist çekebiliriz. "
 
TARİHİ MAĞARA İLGİ ÇEKİYOR
İsmail Aktaş, bölgede ayrıca tarihi bir mağara bulunduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Rivayete göre, İsrailli bir Yahudi keşişin yaşadığı ve ibadet yeri olarak kullandığı tarihi özelliğe sahip bir mağara. Oldukça dik kayalık bir yerde olan mağaranın etrafında yıldız şeklinde işaretlerin olduğu söyleniyor. 2001 ya da 2002 de İsrailli gazeteciler bu mağaraya geldi. Bu açıdan baktığımızda mağara hem dini turizme, hem de lav kayaları sebebiyle doğa turizmine açılabilecek niteliktedir."
Aktaş ayrıca, Kültür ve Turizm Müdürlüğü nezdinde gerekli çalışmaların başlatılarak bu bölgenin tabiat parkı ilan edilmesi gerektiğinin önemine dikkat çekti.
 
Bartın Gerçek Gazeteciler Dernek Başkanı Süleyman Karaman, Muhteşem bir doğal yapıya sahip Kavşak Suyu havzasında Lav sütunlarından oluşan kale benzeri doğal yapıların ve keşişlerin kullandığı mağaranın keşfedilmeyi bekleyen değerler olduğunu belirterek turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

Bakmadan Geçme