Kurulan'dan engelliler haftasında şok iddia

Parayla engelli raporu mu veriliyor?

10 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla Bartın’da Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Bartın Şubesi tarafından yürüyüş düzenledi. Engelsiz bir hayatı vurgulamak amacıyla yapılan yürüyüşün sonunda Cumhuriyet Meydanında tören gerçekleştirilirken TSD Bartın Şubesi Başkanı Ferit Kurulan törendeki konuşmasında engellilerin sorunlarını dile getirdi. Kurulan son dönemlerde sağlık kurullarında engelli raporları üzrerinde oyunlar oynandığını ifade ederek yüksek paralar karşılığında engelli olmayanlara engelli raporu verildiğini iddia etti.

Yukarıçarşı’da dernek binası önünde başlayan yürüyüşe birçok engelli vatandaşla birlikte Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Şahin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, TSD Bartın Şubesi Başkanı Ferit Kurulan Bartın Otizmli Engelliler ve Destek Eğitim Dayanışma Derneği  Başkanı Berna Şengün, MHP Kadın Kolları Başkanı Nuran Akmaz, MHP Bartın 1. Sıra Milletvekili Adayı Orhan Kırşanlı, AK  Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, AK Parti Milletvekili Aday Adayları Murat Yıldırım, Nurzen Çağdaş, AK Parti Kadın Kolları Başkanı ve Milletvekili Aday Adayı Yasemin Dora Kurtkaya, Saadet Partisi Milletvekili Aday Adayı Ünal Yurtbay, Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Yaşar Sinaoplu da katıldı.

Kurulan’dan şok iddia!

Engelliler Yukarıçarşı’dan Hamamsokağı boyunca Cumhuriyet Meydanında kadar yürürken meydanda ise  tören düzenlendi. Törende Atatürk Anıtına çelenk sunan TSD Bartın Şubesi Başkanı Ferit Kurulan Engelliler Haftası’nda şok bir iddiada bulundu. Son dönemlerde sağlık kurullarında engelli raporları ürerinde oyunlar oynandığını ifade Kurulan yüksek paralar karşılığında engelli olmayanlara engelli raporu verildiğini iddia etti. Konuşmasında engelli sorunlarını da dilen getiren Kurulan şunları söyledi:

“Ülkemiz zorlu bir dönemden geçiyor. Engelliler bir yandan yeni haklar ya da olanaklar kazanırken bir yandan da yeni sorunlarla veya uygulamada karşılaşılan sorunlarla yüz yüze bırakılıyor. Engelliler Haftası başlarken engellilerin içinde bulunduğu sorunları kamuoyu ile paylaşmak ve yetkililerden çözüm bulmalarını istiyoruz. Son yıllarda yapılan engellilere yönelik olumlu çalışmaları taktirle karşıladığımızı ancak yeterli olmadığı konusunda bir kez daha sesimizin duyulmasını istiyoruz.

“Bina ve ulaşım araçları engelliler için erişilebilir olmalı”

2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Yasa’ya göre kamuya açık alan, bina ve ulaşım araçlarının başta engelliler olmak üzere herkes için erişilebilir olmasının sağlanması gerekiyordu. Ancak sürelere uyulmadı, defalarca süre ertelemesi yapıldı. Ve artık yasanın gereklerini yerine getirilmesi neredeyse unutuldu.

“Engeliler istihdam konusunda unutuldu”

Çeşitli defalar ilan edilen istihdam seferberliklerine rağmen engellilerin hem özel sektörde hem de kamuda en azından yasa ile konulmuş kotalar oranında istihdam edilmesi gerekiyordu, engelliler istihdam konusunda da unutuldu. Yükümlülüklerine yerine getirmeyenler hakkında cezai işlem yapılmadı. Oysa SGK verileri üzerinden bile bunun kontrolünü yapmak mümkündü. İstihdam edilen engelliler de ne yazık ki yine raporlarına ve bilgi-becerilerine göre çalıştırılmadı, işyerlerinde ayrımcılığa maruz kalmalarına zemin hazırlandı. Engellilerin haklarından yararlanmaları için gerekli olan sağlık kurulu raporlarına ilişkin yapılan mevzuat değişiklikleri her seferinde daha fazla engellinin eğitim, istihdam başta olmak üzere haklarından mahrum olmasına neden oldu.

“Evde bakım yardımı mevzuatı değiştirilmedi”

Defalarca uyarmamıza rağmen evde bakım yardımı mevzuatı değiştirilmedi, toplam gelir üzerinden yapılan hesaplarla binlerce aile evde bakmakta oldukları engelli bireylerine yardım alamaz oldu. Başkalarının yardımına muhtaç duruma düşürüldü.

“Ortez, protez ve yardımcı araçlar kapsam dışı bırakıldı”

Sürekli değiştirilen sağlık uygulama tebliğleri ile engellilerin kullanmak zorunda olduğu ortez, protez ve yardımcı araçlar, tedavileri için gerekli ilaçlar kapsam dışı bırakıldı ya da kurum tarafından karşılanan tutarları indirildi. Çoğunluğu gelir sahibi olmayan engelliler günlük yaşamlarında zorluk çekmeye başladılar.

“Parayla engelli raporu verildiğini duyuyoruz”

Son dönemlerde çoğu yerde sağlık kurulu raporları üzerinde oyunlar oynandığını, kimilerinin yüksek paralar karşılığında engelli olmayanlara raporlar temin edildiğini ve bu yolla emekli bile olanların bulunduğunu duydukça en çok bizler kahroluyoruz. Bu fırsatçılar yüzünden mağdur olan yine biz engelliler oluyoruz.

“Haklarımızdan eşit biçimde yararlanmaktan başka talebimiz yoktur”

Toplumun, hükümetin, yerel yönetimlerin bizleri eşit vatandaşlar olarak görmelerini ve herkes kadar haklarımızdan eşit biçimde yararlanmaktan başka talebimiz yoktur. Sadece TBMM’de onaylanarak yürürlüğe girmiş olan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesindeki basit kurullara, örneğin evrensel tasarı ilkesine uyulsa önümüzdeki engellerin bir bölümün kalkacağı görülecektir. Yine Dünya Sağlık Örgütü’nün kurallarına uygun sağlık raporları verilse, bir çok engelli haklarından yararlanabilecektir. Bu düşüncelerle, Engelliler Haftası’nda tüm topluma engellerin kaldırılması için duyarlı olmaları çağrısında bulunuyoruz.”

Şengün: “Hedeflenen noktaya gelinememiştir”

Ferit Kurulan gibi Atatürk Anıtına çelenk sunan Bartın Otizmli Engelliler ve Destek Eğitim Dayanışma Derneği  Başkanı Berna Şengün ise konuşmasında şunları söyledi:

“10-16 Mayıs Engelliler Haftası ülkemizde engelli bireylerin ve ailelerinin sorunlarının ve uzun yıllardan beri sürmekte olan hak mücadelesinin görünür kılınması, engelli bireylerin toplumsal yaşamda karşılaştıkları sorunların ve verdikleri mücadelenin toplum tarafından fark edilmesi açısından çok değerli bulmaktayız. Engellilerin temel hak ve özgürlüklerinden faydalanmasını teşvik ve temin ederek toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması için gerekli düzenlemelerin yapıldığı 5378 Sayılı kanun 2005 yılında yürürlüğe girmiştir. Ülke nüfusunun yüzde 12’sini oluştan engelli bireylerimizin eşit yaşam hakkı eğitim sağlık, istihdam, bakım ve sosyal hayat katılımında ilerlemeler kaydedilmekle beraber 13 yıl geçmesine rağmen hedeflenen noktaya gelinememiştir.

“Bartın’da nüfusa oranla engelli sayısı fazla”

Nüfusuna oranla engelli sayının oldukça fazla olduğu ilimizde özel eğitim okullarının kapasitelerinin yetersiz oluşu, kaynaştırma eğitiminde gerekli alt yapının oluşturulamayışı, özel eğitim sınıflarının ihtiyaca cevap verecek sayıda olmayışı özel gereksinimli çocuklarımızı ve biz aileleri mağdur etmektedir. Özel gereksinimli çocuklarımızın hayata tutunacakları en güvenli dal kaliteli ve yeterli özel eğitimdir. Engelleri hep birlikte aşmak adına özel gereksinimli bireylerin hayata katılımında toplumu oluşturan bireylerin ve kurumların sorumluluklarını göz ardı etmemeleri gerekmektedir.”

Bakmadan Geçme