Köylüler ayaklandı, neler oluyor?

Ormanlarda yasaklanan dikili satış için yollar mı aranıyor ?

Ormanlarda yasaklanan dikili satış için yollar mı aranıyor ?
Ormanlarda yapılan usulsüzlüklerinin yankıları henüz etkisini yitirmemişken Bartın’ın Kumluca Beldesine bağlı Kirsinler köyünde yaşanan son gelişmeler orman köylüsünü ve kooperatifleri şaşkına çeviriyor. 
Ulus Orman İşletme Müdürlüğünün mahkeme kararlarına rağmen baskılar sonucunda ormanlardan dikili satış yapmak istemesi akıllarda soru işaretleri oluşturuyor. Köylüler dikili satışa karşı ayaklanmış durumda. 
Kirsinler köyü sakinleri ormanları yeniden müteahhitlere peşkeş çekilmek istenmesine tepki göstererek açıklamalarda bulundular.
“Kumluca Orman İşletme Şefliğimizce 2016 yılında Kirsinler köyümüz sınırlarında kalan 19, 23 ve 33 nolu bölümlerde bol tohum yılı içerisinde tensil çalışması yapmış olduğumuz ve çok güzel verimli fidanların olduğu bölmelerin dikili olarak satışa çıkarılacağını duyduk. Orman kanununa göre bulunduğumuz Ekim ve Kasım aylarında bu bölmelerde kesim yapılması gerektiğini biliyoruz. Eğer dikili satılıp kesim yapılırsa gelen gençlik fidanlarının yok olacağı endişesi taşımaktayız. 2018 ve 2019 yılında dikili yapılan bölmelerin ne durumda olduğu ortadadır.  Bu sebeplerden dolayı kış ayında yapılması gereken üretimi biz köylü olarak yapmak istiyoruz. Köy olarak yeterli gücümüzün olmadığı tesbit edilirse civar köylerdeki kooperatif ve köylülere işlerin verilmesini istiyoruz.
‘’SESİMİZE CEVAP VEREN YOK, DİKİLİ AGAÇ SATIŞI YASAKLANDI’’
2020 yılının Haziran Ayında Yargıtay dikili işler yapılamaz kararından dolayı şimdi bulmuş oldukları açık ihale usulü arttırmalı satış yolu ile dolambaçlı yollara sapılıyor. Buna Kirsinler muhtarlığı ve halkı olarak karşı çıkmaktayız. Ulus kaymakamlığı , Orman işletme müdürlüğü ve Sayın Vekilimiz Yılmaz TUNÇ’a müracat etmiş olmamıza rağmen şu ana kadar hiçbir cevap alamadık. Biz 2016 yılında bu işe başladığımızda bu işin devamı olacağına güvenerek ekipman aldık ve yıllarca yaygın olarak borçlandık şimdi bu işler müteahhitlere verilirse köylümüz zorda ve mağdur kalacaktır. Ve biz köylü halkımız olarak yetkililerimizden bir cevap gelene kadar köyümüzü korumaya devam edeceğiz.”

Kimler bu kayınların peşinde?

Bartın'da yaşanan orman yolsuzluğu operasyonunda dikili satışında yapılan talan ve zararlar gözler önüne serilmişti. Kirsinler köyündeki bölmelerde çok kaliteli kayınlar olduğu ve müteahhitlerin iştahını kabartan dikili satış için çözüm yolları arandığı iddia edilirken olayda kötü kokular geliyor.

Bakmadan Geçme