• Haberler
  • Ekonomi
  • Kırgızistan'ın Gümrük Birliği Üyeliği Büyük Fırsat

Kırgızistan'ın Gümrük Birliği Üyeliği Büyük Fırsat

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Cihat Çakır, Ocak 2015 tarihinden itibaren Gümrük Birliği ve Ortak Ekonomik Bölge'ye dahil olacak olan Kırgızistan'a Bartın'dan ticaret kapısı aralandığını söyledi.

BARTIN TSO BAŞKANI ÇAKIR: KIRGIZİSTAN’IN GÜMRÜK BİRLİĞİ ÜYELİĞİ TİCARET İÇİN ÖNEMLİ FIRSAT
Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cihat Çakır Ocak 2015 tarihinden itibaren Gümrük Birliği ve Ortak Ekonomik Bölge’ye dahil olacak olan Kırgızistan’a Bartın’dan ticaret kapısı aralandığını söyledi.
Kırgız Cumhuriyeti Özel Temsilcisi Asgat Bakiyev, Kırgız Türkleri Derneği Kurucu Başkanı Abdulmetin Keskin, TÜRKAK Genel Sekreter Danışmanı Savaş Avcı, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Cengiz, Kırgızistan Devlet Televizyonu Yönetmeni Kanat Tocbekov’dan oluşan heyet Bartın’a geldi.
Kırgız Cumhuriyeti Özel Temsilcisi Asgat Bakiyev’den oluşan heyet ilk olarak Bartın Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Bartın TSO Başkanı Cihat Çakır, Başkan Yardımcıları Halil Balık, Sami Karakaş, Sayman Üye Birol Dikyurt ve Meclis Başkanı Halil Çelen tarafından karşılanan Kırgız heyeti ülkeleri ile ilgili yatırım fırsatlarını değerlendirdiler.  Ülkelerinin Rusya, Belarus ve Kazakistan tarafından kurulan Avrasya Gümrük Birliği’ne Ocak 2015 tarihinden itibaren üyeliğin başlayacağını açıklayan Kırgız Cumhuriyeti Özel Temsilcisi Asgat Bakiyev Bartınlı işadamlarını yatırıma davet etti.
Kırgız heyetine ziyaretlerinden dolayı teşekkür eden Bartın TSO Başkanı Cihat Çakır, Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın oluşturduğu Gümrük Birliği ve Ortak Ekonomik Bölge’ye Kırgızistan’ın da dahil olacak olmasının Bartın’dan ata topraklarına ticaret kapısının aralamasına vesile olacağını kaydetti. Gerçekleştirilen ziyaret ve buluşmanın Bartın ve Kırgızistan arasında sosyal, kültürel ve ticari anlamda ikili ilişkilerin başlangıcı olması açısından çok önemli olduğunu dile getiren Bartın TSO Başkanı Cihat Çakır, “Ata toprakları olan Orta Asya’daki Kırgızistan’a Bartın’dan ticaret ve kültürel birliktelikler için başlangıç mahiyetindeki bu ziyaretin her iki taraf için hayırlı olmasını diliyorum. Kırgızistan’ın Avrasya Gümrük Birliği ve Ortak Ekonomik Bölge’ye dahil olması ticari olarak önemli bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirerek Bartın ve Kırgızistan arasında ticaret başlatmak istiyoruz” dedi.  
Bartın Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Türkova Süt Ürünleri Fabrikası, Ofis Mobilyaları üreten Madeş, Şanver Helva ve Pinaldi Tekstil Gömlek fabrikalarını da ziyaret eden Kırgız heyet işletme yetkilileriyle görüşmeler yaparak incelemelerde bulundu. Kırgız Cumhuriyeti Özel Temsilcisi Asgat Bakiyev ve heyetinin Bartın TSO yönetiminin refakatleri ile gerçekleştirdikleri firma ziyaretlerinde;
ÖZ MADEŞ BÜRO VE OFİS MOBİLYALARI
1972’de sandalye ve yemek masası yapan bir atölye olarak kurulan aile şirketi olan MADEŞ’in firmasını kurumsallaştırma yönünde emin adımlar ilerleyerek kapasite artırımı ve modernizasyon çalışmaları ile 16 ülkeye ihracat yapan bir firma haline getirdikleri belirten Bartın TSO ve aynı zamanda MADEŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Çakır; Firmamızda modern ofislerin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmış ürünler, yenilikçi, işlevsel ve dekoratif özelliğe sahiptir. Şuan fabrikamızda üretimde 125 olmak üzere toplam 150 kişiye istihdam sağlamaktayız.
 MADEŞ firmasını globalleşen dünyada büro ve ofis mobilyaları sektöründe söz sahibi olan bir firma olma hedefi içinde 1. nesilden devraldığımız bayrağı 2 nesil olarak en iyi şekilde taşımayı amaçlıyoruz. “dedi.
Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 60’ını ihraç ederken, yüzde 40 oranında ise iç piyasaya çalışmaktayız. AB ülkeleri Fransa, İtalya, Almanya ve Hollandanın yanı sıra Ortadoğu, Afrika, Türkmenistan olmak üzere toplam 16 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracat konusunda sürekli çalışmalar yaparak, fuarlar ve dış ticaret zirvelerine katılıyoruz. 
Öz MADEŞ üretim sahasına inerek incelemelerde bulunan heyete Bartın TSO Başkanı Cihat Çakır tarafından birebir uygulamalı şekilde üretim aşamaları gösterilerek bilgilendirme yapıldı.
 
TÜRKOVA SÜT ÜRÜNLERİ
Türkova Süt Ürünleri olarak Batı Karadeniz bölgesinin en büyük süt işleme kapasitesine sahip üretici firma konumunda oldukları belirten Türkova Süt Ürünleri Genel Müdürü Birol Dikyurt, Batı Karadeniz bölgesinde Kdz. Ereğli’den Kastamonu sınırına kadar bölgedeki sütün yaklaşık yüzde 60’ını işliyor. 100 kişinin istihdam edildiği Türkova Süt Ürünleri fabrikası günlük 150 ton süt işleme kapasitesine sahip. “.dedi

Türkova Süt Ürünleri Fabrikası Genel Müdürü Birol Dikyurt, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'yla yaptıkları ortak proje ile 5 bölgeye süt toplama soğutma merkezleri kurduklarını, 3 yıl önce BAKKA Kobi Mali Destek Programı'yla bölgede ilk defa mozarella peynirini kendileri üretmeye başladıklarını belirtti.  Batı Karadeniz’de olup dünya standartlarında bir tesisleri olduğunu ifade eden Dikyurt, " AB ülkesi olmamasına rağmen Bartın'daki Türkova Süt İşletmesi'ndeki teknoloji parkuru, modernlik, hijyen ve üretim kalitesi AB standartlarındadır. Ürettiğimiz ürünü de potansiyel olarak en büyük pazar İstanbul’a, Trakya ve Edirne’ye kadar pazarlıyoruz. Bölgemizdeki pazarlamayı ise Zonguldak’tan Kastamonu sınırına kadar gerçekleştiriyoruz. İstanbul pazarına giderken de güzergah üzerinde bulunan Bolu, Düzce ve Adapazarı gibi illere de pazarlamamız devam ediyor. Trabzon, Samsun gibi illerin yanı sıra bazen Ege ve dönem dönem de Akdeniz’e de pazarlamamız olabiliyor.”dedi.

Günden güne tesisin hem işleme kapasitesi ile hem de mevcut personel kapasitesi ile hızla büyüdüğünü ve 150 ton süt işleme kapasitesine sahip fabrikalarında, günlük 10-15 ton arasında üretim gerçekleştirdiklerini belirten Türkova Süt Ürünleri Fabrikası Genel Müdürü Birol Dikyurt  “Gıda üretimini ciddiye alıyoruz. Fabrikamızda imal ettiğimiz tüm ürünler, ilk safhasından ambalajlanmasına kadar bir çok test aşamasından geçmektedir. Türkova denince akla kalite ve güven gelmesi, bizim çalışma hayatımızdaki en önemli hedefimiz olacaktır. Fabrikamızda süt ve süt ürünleri olarak 10 çeşit ürün imalatımız gerçekleştirilmekte olup pazara sunulmaktadır.”


Şanver Helva
6 bin metrekaresi açık, toplam 9 bin 250 metrekarelik tesislerinde 50’ye yakın çalışanıyla hizmet verdiklerini belirten Şanver Gıda San. Üretim Müdürü Murat Anatlı, helva , lokum, reçel, tahin, pekmez, nugar, fındık kreması ürünlerimizi 40 ildeki bayilikler aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırıyoruz. Şanver ailesi olarak yüksek kalitede üretim yaparak, geleneksel tatları modern tesislerde yaşatmayı, gönül rahatlığı ile yenilebilecek gıdalar üretmeyi görev biliyoruz.
 Lütfiye Markası ile oluşturduğumuz diğer bir üretim sahamız ise organik ürünlerimizdir. Herhangi bir şeker ve katkı maddesi içermeyen, damak kültürümüze uygun lezzetler sunmaktayız. Organik ürünlerimiz şekersiz %100 meyvedir ve hiçbir katkı maddesi içermemektedir. En iyi şekilde üretimi gerçekleştirdiğimiz gıda markamızı geleceğe taşımak için hem en iyi ham maddeyi kullanmayı hem de hijyeni firma prensibimiz olarak benimsedik. Etkin olduğumuz Karadeniz ve Marmara bölgelerine verdiğimiz hizmeti geliştirmenin yanı sıra metropol şehirlerde oluşturduğumuz bayiliklerimiz ile İstanbul’da açılan satış noktamız kanalıyla da hizmet vermeye başladık.”dedi.
 
PİNALDİ GÖMLEK
2005 yılında falında faaliyete geçen tesisin idari kısmının İstanbul da olduğunu ve 25 ülkeye ithalat yaptıkları dile getiren Pinaldi Gömlek Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Taş büyük markalarla çalıştıkları dile getirerek, gömlek imalatı konusunda tesisin Türkiye de üretim kapasitesi ve kalitesi bakımdan ilk sıralarda olduğunu belirtti.
 Pinaldi Tekstil olarak uluslararası ve yerli markalar için imalat yaptıklarını belirten Pinaldi Gömlek Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Taş;  Aynı zamanda Pinaldi Tekstil’e ait gömlek markalarını bayilerimiz vasıtası ile Türkiye piyasasına sunmaktayız. Toplam kapasitemizin  %50’si bayan bluzleri, %50’si ise erkek gömlekleri imalatında kullanılmaktayız. Fabrikalarımız Teknik ve Sosyal denetimlerden geçmiş ve SEDEX onaylıdır.”dedi.


Bartın TSO’da kentteki bazı sanayicilerle iş görüşmeleri yapan Kırgız heyet daha sonra uluslararası gümrük taşımacılığı yapılabilen Bartın Limanı’nı ziyaret etti.
 

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
0533 632 41 15
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!