İstiklal Marşı Piyesi Göz Doldurdu
İstiklal Marşı'nın kabulünün 94'üncü yılında Mehmet Akif Ersoy, Bartın Üniversitesi'nde düzenlenen bir programla anıldı.
Milli Şair’in hayatının anlatıldığı etkinlikte üniversite öğrencilerinin hazırladığı 'İstiklal Marşı Piyesi' büyük beğeni topladı. Edebiyat Kulübü tarafından gerçekleştirilen etkinlik, Bartın Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programın açılışında konuşan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, düzenlenen programla iftihar edilen bir millet büyüğünü andıklarını belirterek, “Mehmet Akif Ersoy toplumsal hayatımızın kılcal damarlarına kadar işlemiş bir halk adamıdır. Bir tarihçi, bir sosyolog kimliğiyle karşımıza çıkan Akif, toplumsal sorunlarımızı aktaran ve bunlara aynı zamanda çözüm önerileri sunan bir şahsiyettir. Bu nedenle Akif’in eseri Safahat her evde bulunması gereken bir kitaptır” dedi.
Rektör Kaplan, İstiklal Marşı’nın ülkemiz açısından önemine de değinerek, “İstiklal Marşı’nın önemi, bizi toplumsal dinamikler bakımından biraraya getirmesidir. İstiklal Marşı okunurken herkes aynı şeyleri hisseder ve geleceğe umutla bakmamız için milli mutabakat metnimizdir. Bu milli mutabakat metni, kendisi etrafında bütün toplumun kenetlenmesi sağlamaktadır” şeklinde konuştu.
“AKİF, AYNI ZAMANDA BİR İSTİKBAL ŞAİRİDİR”
Mehmet Akif Ersoy’u sadece İstiklal şairi olarak görmemek gerektiğini kaydeden Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Delice, “Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve ortaya koyduğu eserler incelendiğinde onun aynı zamanda bir istikbal şairi olduğu da görülecektir. Akif’in hedefinde halkın sesleriyle beslenecek özgürlük ve bağımsızlığı ilelebet yaşatacak olan Asım’ın nesli vardır. Çünkü ona göre bu nesil olduğu sürece yeni İstiklal Marşı yazılmasının önü kesilmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.
“İSTİKLAL MARŞI UNUTMAYA KARŞI BİR DİRENMEDİR”
Programda konuşan Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haluk Öner, tarihin unutulmaması ve yaşatılması gerektiğini belirterek, bunu da sanat ve sanatçılarla olabileceğini vurguladı. İstiklal Marşı’nın da geçmişimizi unutturmadığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Öner, “Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı ile toplumsal hafızamızın unutulmaması gerekenlerin unutulmayacağını belgelemiştir. İstiklal Marşı unutmaya karşı bir direnme metnidir. Yaşanmışlıkları dizelere döken bir başyapıttır. Aidiyet, istiklal, tecrübe hislerini, adeta ilahi bir ilhamla pekiştiren bir destan, unutuşu ve yokluğu tanımlayan bir ütopyadır” dedi.
“İSTİKLAL MARŞI, MİLLETE ADANMIŞ BİR ŞİİRDİR”
Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yıldırım ise Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı millete adadığını kaydederek, milli marşın bu nedenle “Safahat” kitabında yer almadığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, “Mehmet Akif Ersoy, çağının tanığı büyük bir şair olarak yaptıklarıyla ve adanmışlığıyla toplumun yüreğinde yer edinmiştir. İstiklal Marşı’nı millete adadığını söyleyen bu şair, bu şiri kendisinin olarak artık görmez. Bu sebeple de onu büyük eseri olan Safahat’ta yer vermez. Kendisine niçin böyle bir şey yaptığı sorulduğunda “Çünkü onu milletimin kalbine gömdüm” demektedir” şeklinde konuştu.
“İSTİKLAL MARŞI PİYESİ DUYGULANDIRDI”
Yapılan Konuşmaların ardından Edebiyat Kulübü üyesi öğrenciler tarafından milli şairden şiirler okundu. Daha sonra sergilenen “İstiklal Marşı Piyesi” ile ise milli marşımızın tüm kıtaları toplumun farklı kesimlerinden kişilerin temsiliyetiyle okundu. Temsiliyette, avukat, hemşire, asker, imam, öğretmen ve ev hanımı gibi farklı toplumsal gruplarından kişiler İstiklal Marşı’ndan birer kıta seslendirerek sahnelenmesi göz doldurdu.