İşte Kent Ormanı ihalesinde merak edilenler!

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Bartın Kent Ormanı ile ilgili iddiaları gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Bartın Kent Ormanı hakkında at çitliği ve bin 500 kişilik düğün salonuyla ilgili Bartın Valiliğine bilgi edinmek amacıyla başvuruda bulundu.
Yalçınkaya başvuru dilekçesinde “Basına da yansıyan ve şehir orman içerisinde at çiftliği ve harası ile bin 500 kişilik düğün salonu gibi yerlerin yapılacağı iddiası doğru mudur?” diye sorarken Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından verilen cevapta “Basına yansıyan at çiftliği ve bin 500 kişilik düğün salonu yapılacağı ve bu nedenle ağaç kesildiğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.
YALÇINKAYA: “İZAHA MUHTAÇ İDDİALAR VAR”
Kent Ormanıyla ilgili izaha muhtaç bazı iddialar bulunduğunu ifade eden Yalçınkaya, Valiliğe cevaplanmak üzere sorduğu sorular Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünden cevap geldi.
MÜDÜRLÜKTEN GELEN CEVAP
Rıza Yalçınkaya’nın sorularına bir dilekçeyle cevap veren Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, basına yansıyan at çiftliği ve bin 500 kişilik düğün salonu yapılacağı ve bu nedenle ağaç kesildiğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.  Müdürlük, sorulara şu cevapları verdi:
“İlgili yazınızda Bartın Milletvekili Sayın Rıza Yalçınkaya’nın Bartın Şehir Ormanı Hakkındaki 9 Ağustos 2017 tarihli izaha muhtaç bazı iddialar konusunda yapılan incelemeler neticesinde
1-Bartın Şehir Ormanı İşletmeciliği Orman Kanunun 25. Ve ek 8. Maddeleri Mesire Yerleri Yönetmeliği ve 300 Sayılı Mesire Yerleri Uygulama Tebliğine göre 10 Ağustos 2016 tarihinde açık ihale ile ihale edilmiş, ihaleye 1 istekli teklif vermiş, şartları uygun olan istekli Kalaycıoğulları İnşaat-Yapı Tic. ve Ltd Şirketine 5 bin TL (5.000) yıllık kira bedeli karşılığında ihale edilmiş 18 Ağustos 2016 tarihinde ise teslim-tesellüm yapılmıştır. İhaleye başka iştirakçi olmamıştır.
2-Şehir Ormanın alan kullanımı ve yapılacak tesislerin yeri ve alanlarının belirlendiği vaziyet planı ve Gelişim Plan mevzuatına uygun olarak yapılmış Genel Müdürlüğümüzce onaylanmıştır.
3-Şehir Ormanı içinde yapılan ağaç kesimleri, yapılan olan tesislere alan açmak için değil, ziyaretçilerin can ve mal kaybını tehdit edebilecek kuru, kırık-devrik fertlerin alandan uzaklaştırılması ve altyapı (yol, elektrik, su vb.) çalışmalarına engel teşkil eden bireylerin Bartın Orman İşletme Müdürlüğünün yetki ve sorumluluğunda ilgili şefliğince usulüne uygun olarak Akgöz köylülerine yaptırılmıştır.
 
4-İlgili alanda alt yapı ve üst yapı tesis çalışmaları devam etmekte olup teslim-tesellüm yapıldıktan sonra idaremiz tarafından herhangi bir ihale yaptırılmamış, kiralama veya devir söz konusu olmamıştır. Teslim edilen tesisler dışında ilgili işletme sahibi tarafından mevzuatımıza uygun ve gelişim planında öngörülen kır kahvesi, kır lokantası, bekçi kulübesi, giriş kontrol binası, yöresel ürünler satış yeri, kameriye, yağmur barınağı, mini spor alanı, paintboll alanı, macera parkı, manzara seyir terası, çocuk oyun alanı, binicilik faaliyetleri yerleri ve spor destek binası gibi halkın dinlenme, eğlenme ve spor aktivitelerini yerine getirmesine yönelik tesisler yapılabilir.
5-Şehir Orman İşletmeciliği hakkında Bartın Belediyesinin herhangi bir talebi olmadığı gibi bu konuda düzenlenmiş bir protokol bulunmamaktadır. Ayrıca basına yansıyan at çiftliği ve bin 500 kişilik düğün salonu yapılacağı ve bu nedenle ağaç kesildiğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığı orman içi dinlenme yerlerinde 300 sayılı tebliğe aykırı olarak herhangi bir iş ve işlem yapılamayacağı, aykırı hareket yapan işletme sahiplerinin sözleşmelerinin fesih edileceği hususlarını bilgilerinize arz ederim.”
 
KALAYCI’DAN KENT ORMANI İDDİALARINA CEVAP
“İddialar gerçekle bağdaşmamaktadır”
Kalaycıoğulları İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kalaycı şirket olarak ihalesini aldıkları Bartın Kent Ormanıyla ilgili basında çıkan iddialara cevap verdi. Kirayı sadece 5 bin TL olarak lanse etmek gerçeklikle bağdaşmadığı gibi halkı yanlış bilgilendirmek olduğunu ifade eden Kalaycı, at çiftliği ve düğün salonu iddiaları hakkında da “Onaylanan vaziyet planında böyle bir tesise yer verilmemiştir” dedi.
Yazılı olarak açıklamada bulunan Kalaycı, kapalı zarf arttırmalı usulü ile yapılan ihaleyle ilgili “Halk tarafından TOKİ Ormanı olarak bilinen, ancak resmi ismi Bartın Şehir Ormanı olan ormanlık alanla ilgili olarak; 2013 yılında Bartın Orman İşletme Müdürlüğü tarafından arazi kullanma bedeli olarak 12.500,00 TL  , 2014 Yılında 5.000,00 TL muhammen bedelleri  ile orman kanununun 25.maddesi , mesire yerleri yönetmeliği ile mesire yerleri uygulama yönetmeliğine dayanılarak   2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre kapalı zarf arttırmalı usulü ile ihale edildiği ancak ihaleye katılımın olmadığı ; 2015 yılında 4.250,00 TL muhammen bedelle yine aynı usul ile ihale edildiği ,ihaleye 3 firmanın katıldığı , en iyi teklifi veren ve ihalenin uhdesinde kaldığı Ayyıldız Firması’nın(Devrek Vergi Dairesi ne kayıtlı)sözleşmede belirlenen sürede yükümlülüklerini  yerine getirmediklerinden , sözleşmenin Bartın Orman İşletme Müdürlüğünce 28.03.2016 tarihinde Bartın 3.Noterliğinin 02884 sayılı ihtarnamesi ile iptal edildiği , İhalenin iptal edilmesi nedeniyle ilgili kanun ve yönetmeliklere dayanılarak yine 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu na göre 4.000,00 TL muhammen bedel ile  2016 yılı Temmuz ayında ilanı yapılan ve 10.08.2016 tarihinde ihale edilen Bartın Şehir Ormanı İşletmeciliği ihalesine katılarak teklifimizi verdik (5.000,00 TL) ve ihaleye başka katılımcı olmadığından uhdemizde kalmıştır. Bu teklifimiz hesaplanan arazi kullanma bedeli ile ilgili teklifimizdir” dedi.
 
“GERÇEKLE BAĞDAŞMAMAKTADIR”
Kirayı sadece 5 bin TL olarak lanse etmek gerçeklikle bağdaşmadığı gibi halkı yanlış bilgilendirmek olduğunu kaydeden Hüseyin Kalaycı, “Bununla birlikte toplam kira aşağıdaki gibidir. 2016 yılı kira bedeli 5.000,00 TL +Vergi ve fonlar olup takip eden yıllarda yönetmelik gereği TÜFE oranında her yıl artacaktır.  Kira Bedeli  her yıl TÜFE oranında artacağı gibi mesire yerleri uygulama yönetmeliğine göre , onaylanmış vaziyet planında belirtilen ve yapılacak her türlü gelir getirici tesislerin maliyetinin (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü nce onaylanmış) yüzde 2 si arazi kullanma bedeline eklenerek , Şehir Ormancılığı İşletmeciliğinin yıllık toplam kira bedeli tespit edilecektir.  Kirayı sadece 5.000,00 TL olarak lanse etmek gerçeklikle bağdaşmadığı gibi halkı yanlış bilgilendirmektir” şeklinde konuştu.
“ONAYLANAN VAZİYET PLANINDA BÖYLE BİR TESİSE YER VERİLMEMİŞTİR”
Kalaycı, at çiftliği ve düğün salonu iddiaları hakkında da “500 kişilik düğün salonu ve at harası yapılacakmış dedikoduları halkı yanlış bilgilendirmektir. Onaylanan vaziyet planında böyle bir tesise yer verilmemiştir. Vaziyet planı Orman Genel Müdürü tarafından onaylanıncaya kadar firmamız tarafından herhangi bir işlem yapılmamıştır. Bu alana yapılacak tüm tesisler Orman Genel Müdürlüğü nün Mesire Yerleri Yönetmeliği ile 300 Sayılı Mesire Yerleri Uygulama Yönetmeliği ne uygun olacaktır, aksi söz konusu değildir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” açıklamasında bulundu.

Bakmadan Geçme