Hicri Yeni Yılınız Mübarek olsun
Hicri Yılbaşı 2016, hicri takvime göre Muharrem ayının birinci gününe bağlayan zaman dilimidir.
Muharrem ayı, Hicrî senenin birinci ayıdır. Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 02 Ekim Pazar günü de Muharrem ayının 1. günüdür. Hz. Ömer zamanında Muharrem ayının birinci günü takvim başlangıcı olarak kabul edilmiştir.
MUHARREM AYININ BİRİNCİ GÜNÜNDE NE YAPILIR?
Muharrem ayının birinci gününde, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı Şerîf okuyanları, Cenâb-ı Hak lütfuyla, keremiyle bu âlemden kul borcu ile huzûruna getirmeyecek, dünyada ödemeye muvaffak kılacaktır.
Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak fazîletli ibâdetlerdendir. Bu on günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10. günlerde oruç tutmalıdırlar.
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) 9. günü seferde bulunduğundan yalnız 10. günü oruç tutmuşlar ve “Sağ olursak gelecek sene 9. günü de tutarız.” buyurmuşlardır.
Bu ayın perşembe, cuma, cumartesi günlerinde peş peşe oruç tutulursa 900 senelik nâfile oruç sevâbı verilir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
MUHASEBE ZAMANI
Hicri yılbaşı gecesi için Allah dostları 'geçmiş yılların muhasebesini yapmayı' tavsiye etmiştir. Bu yıl Hicri yılbaşı, Miladi Takvim'e göre 1 ekimi 2 ekime bağlayan Pazar günü kutlanacaktır. Muharremin 10. günü (11 Ekim 2016 Salı) Aşure günü olarak kutlanacak. Ayrıca Hicri yılbaşı ile Kameri olarak 1 Muharrem 1438'e girmiş olacağız.
RAMAZAN'DAN SONRA EN FAZİLETLİSİ
Hicri yılbaşında ve Aşure gününde oruç tutmanın fazileti şüphesiz ki çok büyüktür. Peygamber Efendimiz bu konuda “Ramazan orucundan sonra orucun en faziletlisi, Allah’ın ayı olan Muharrem ayı orucudur!” buyurmuştur. (Müslim 1153/202, Ebu Davud 2429,)
Aşure gününde oruç tutulması konusunda ise “Allah’ın, Âşure günü orucuyla ondan önceki yılı bağışlamasını şüphesiz ki umarım.” buyurmuştur. (İbni Mace 1738)
Hicri Aylar
- Muharrem
- Safer
- Rebiülevvel
- Rebiülahir
- Cemaziyelevvel
- Cemaziyelahir
- Recep
- Şaban
- Ramazan
- Şevval
- Zilkade
- Zilhicce