Güzelcehisar Projesinin Birinci Etabı Açıldı

Bartın kamuoyunda çok fazla tartışılan 'Bartın İli, Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi'nin birinci etabı açıldı.

Açılışta projeyle ilgili kamuoyundaki eleştirilere değinen Bartın Valisi Nusret Dirim projenin bitmesi için sabırlı olunsaydı eleştirilerin daha makul olacağını ifade ederken eleştirilerin iyi niyetli yapıldığına inandığını belirten AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ta her şeyin kanunlara ve kurallara uygun yapıldığını söyledi.
Bartın kamuoyunda çok fazla tartışılan “Bartın İli, Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi”nin birinci etabı açıldı. Açılışa Bartın Valisi Nusret Dirim, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın Belediye Başkan Vekili Hüseyin Fahri Fırıncı, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, İl Jandarma Komutanı Yavuz Selim Kapancı, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Köy muhtarı yolun kaleye kadar gitmesini istedi
Bartın Üniversitesi, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Bartın Üniversitesi’nin ortaklaşa hayata geçirdiği projenin açılışında Güzelcehisar’a yapılan bu proje için teşekkür eden Güzelcehisar Köyü Muhtarı Necmi Uyanık  ayrıca sahilin imar planın ve köy yollarının ve yürüyüş yolunun  restorasyonun yapılması planlanan Güzelcehisar kalesine kadar  da yapılmasını istedi.
Dursun: “Proje Koruma Amaçlı İmar Planına göre uygulandı”
Projenin Koruma Amaçlı İmar Planına göre uygulandığını kaydeden Kültür ve Turizm il Müdürü  Fuat Dursun  ise şunları söyledi:
“Projenin genel amacı olarak, tarihi ve kültürel açıdan potansiyel olan bölgelerde turizmin geliştirilmesine yönelik altyapı çalışmaları yapılarak bölgenin tanıtımına katkı sağlamaktır. Proje Koruma Amaçlı İmar Planına göre uygulanmaktadır. Yürüyüş yolu Koruma Amaçlı İmar Planında 5 metrelik yol olarak ayrılan kısmın 3 metrelik kısmına uygulanmıştır. Lav sütunlarının karşısında bulunan adaya iskele ile geçilecek ve bu sayede adadan lav sütunlarına en yakın erişebilirlik, manzara izleme ve fotoğraf çekimi sağlanabilecektir. Turizmi çeşitlendirmek yeni destinasyon ve Bartın’da katma değer oluşturmak amaçlanmıştır. Ayrıca, Güzelcehisar Lav sütunları ve sahilinin bütüncül turizm planlamasına yönelik yöredeki yaşam kalitesini yükseltecek peyzaj uygulamaları gerçekleştirilecektir.
Engelliler için rampalar mevcut
Projede merdiven ve engelsiz tasarım standartlarına uygun rampa çözümleri ile yaya geçişleri sağlanmıştır. Koruma-kullanım dengesi içerisinde, korumanın yanı sıra kullanım olarak kıyısal turizm ve kültürel turizm için önemli potansiyel teşkil eden Güzelcehisar’da Lav Sütunlarının erişebilirliğinin artırılması bölgemizdeki turizmin çeşitlendirilmesine katkı sağlayacaktır. Dünyada ziyaretçi akınına uğrayan benzer uluslararası örneklerde olduğu gibi Güzelcehisar Lav Sütunlarının ülkemizde de tanıtımın artırılması ile ulusal ve uluslararası ölçekte farkındalık sağlayacaktır.”
Dursun: “2009’da burada imarlı 1 metrekare yer yoktu”
İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun’da açılışta şu ifadelerde bulundu:
“Güzelicehisar’ın tarihi aslında 80 milyon geriye dayanıyor. Cumhuriyet tarihinden sonra ise 100 yıllık bir dönemi geride bırakan bir sahilimiz. 2009 yılına kadar bu gölgede yaşayan ve deniz turizminden para kazanmaya çalışan tüm vatandaşlarımız bizlere hep imar planından söz ettiler. Bu bölgede hem doğal hem arkeolojik sit var. Ancak bu burada bir imar planı yapılamayacağı anlamını taşımıyordu. Özellikle Güzelcehisar ve Mugada sahillerimizi biz planlı bir şekilde geliştirmeyi hep önemsedik ve bu bölgelerde turizmin gelişmesine gayret ettik. 2009 yılında buranın 1 metrekaresinde 1 metre yapılmış bir imar planı yoktu. Herkes burada gayri resmi iş yapmaya ve para kazanmaya çalışıyordu.
“Son derece modern bir proje”
Bununla ilgili 2010 yılında biz İl Genel Meclisinde biz bir karar aldık. Öncelikle bu bölgede kaçak yapılaşmanın önüne geçmeye çalıştık. Uzun bir mücadele verdik. Çok ta eleştirildik. Ama hedefimizden hiçbir zaman vaz geçmedik. Sonrasında 7 yıllık bir maceranın  içerisinde girdik. Koruma amaçlı imar planını yapmaya koyulduk ve ilgili kurumlarda bu  planın takibini yaptık. Çok gelgitler yaşadık. 7 yılının sonunda ise başarıya ulaştık. Emek veren tüm arkadaşlarımıza ben çok teşekkür ediyorum. Artık Güzelcehisar’da planlı gelişmeye bir zemin hazırlandı. Yer sahiplerimizin yerleri artık daha çok değerli. Bartın’ın turizm değeri de yükseldi.  Bu peyzaj projesi de Koruma Amaçlı İmar Planının üzerine oturtulmuş son derece modern bir proje oldu. Burada yapılan bu çalışmalar Güzelcehisar’ı artık 100 yıl ileriye götürecek çalışmalar.”
Tunç: Bartın’ı yükseltecek en önemli değerlerden biri turizm”
Bartın’da turizm alanında yapılan yatırımları ve Güzelcehisar’ın hem il hem de ülke turizmi açısından öneminden bahseden AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ta şunları söyledi:
“Bu projenin ilk etabının ve sonra yapılacak diğer tüm etaplarının Bartın ve ülkemiz turizmi için hayırlı olmasını diliyorum. Bartın’ımız turizm potansiyeli yüksek olan bir ilimiz. Bartın, turizm, eğitim, sanayi, tarım ve orman olmak üzere 4 ayak üzerinde büyümesini sürdürüyor. Daha yapacağımız çok iş var. Turizm alanında yapacağımız çalışmalardan bir tanesi de Bartın Irmağı’nı turizme kazandırmak. Bununla ilgili de proje çalışmaları tamamlandı, yapımı işi yatırım programına alındı ve ilk etabının ihalesi inşallah yakın zamanda gerçekleştirilerek Bartın Irmağı’nı 14 kilometre boyunca denizden karaya doğru teknelerin yüzebildiği şekilde turizme kazandıracağız. Hem ıslahını hem de rekreasyon çalışmalarımı yaparak Bartın’ı daha da güzelleştirmiş olacağız.
“Dünyadaki 4 yerden biri”
Güzelcehisar lav sütunları, 80 milyon yıl önce oluşan ve dünyada 4 yerde bulunan nadide eserlerden biri. Burası da dünyada 4 tane olan yerlerden biri olma özelliğine sahip olduğuna göre buranın farkında varılması ve turizme de kazandırılması gerekiyordu. Bu anlamda Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bartın Üniversitesi, Bartın Valiliği, İl Özel İdaresi el ele verdiler ve bir proje hazırladırlar. Üniversitedeki hocalarımız lav sütunlarının turizme kazandırılması ve rekreasyon projesi, yürüyüş yolları, iskele, seyir teraslarıyla ilgili olarak hazırladıkları projeyi Batı Karadeniz Kalkınma Ajansına sundular. Oradan sağlanan kaynakla bir bu eseri bugün görmüş oluyoruz. Burası dünyada görülmesi gereken 4 yerden bir tanesi ve Güzelcehisar Lav Sütunları Orman ve Su İşleri Bakanlığın tarafından tabiat parkı ilan edildi.
“Her şey kuralına uygun şekilde yapıldı”
Güzelcehisar’ımızın plajına da zarar vermeden bu projemizin uygulanması gerekiyordu. Gerekli imar planları yapıldı ve her şey kuralına uygun şekilde yapıldı. Acaba çevreye zarar mı veriliyor, demir parçaları buraya zarar mı verecek şeklinde bazı endişeler ortaya çıktı ama ben bu eleştirilerin iyi niyetli olduğuna inanıyorum. Ancak eserin ortaya çıkmasından sonra birçok arkadaşımızın da yapılan iş doğruymuş dediğini de görmek mümkün. Burası çok önemli bir yer. Bartın’ın sahil şeridinin tam ortasında olan bir yer. Buradaki hisarın da restorasyonuyla ilgili çalışmaları gerçekleştirirsek bu projede bütünlük arz edecektir.
“Filyos Limanı Türkiye’nin üçüncü Karadeniz’in en büyük limanı olacak”
Filyos projesinde Türkiye’nin 3’üncü büyük limanı inşa ediliyor. Karadeniz’in de en büyük limanı olacak. Hemen arkasında da Filyos Endüstri Bölgesi var ve arkasında havalimanı var. Havalimanı daha aktif hala gelecek. Filyos ve Endüstri Bölgesinde çalışanlar Bartın’da ikamet edecekler. Buralara gezmeye gelecekler. Bu yürüyüş yolundan geçerek dünyanın dört harikasından biri olan lav sütunlarını izleyecekler. Gece ışıklandırılacak ve adeta bir kuyumcu dükkanı gibi herkesin dikkatini çekecek. Bartın’ın güzel bir değere kavuştuğunu herkes görmüş olacak.”
Dirim: “Türkiye’de başka bir örneği yok”
Konuşmasında projeyle ilgili kamuoyundaki eleştirilere değinen Bartın Valisi Nusret Dirim şunları söyledi:
“Güzelcehisar’da ki önemli aşamalardan birinin gerçekleştiğini hep beraber görüyoruz. Buradaki amaç lav sütunlarını öncelikle turizme kazandırmaktı. Bartın’ın turizmi sadece yaz ve deniz turizmi ile birlikte değerlendiriliyor. Kısa süre içinde yapılan turizminin bölgemize getirisi de oldukça az oluyor. Birkaç aylık deniz mevsimi var bu mevsimde yapılan turizm çok ciddi bir getiri sağlamıyor ve beklentilerin altında bir ekonomik durum oluşturuyor. Güzelcehisar projesi Bartın turizmine yeni bir pencere açacak. Burada dört mevsim insanlar gelip kayalıkları ziyaret etme şansı bulacaklar. Yaz aylarında da plajdan yararlanabilecekler. Burayı beğenen ve seven insanlar burada denize girmeye devam edebilecekler. Amasra’ya gelen turların burada da en azından birkaç saat geçirmeleri için tur şirketleriyle görüşeceğiz. Bu lav kayalıkları dünya zenginliği. Dünyada sadece dört noktada var ve Türkiye’de başka bir örneği yok. Burayı gelip görmelerini sağlamak istiyoruz.
“Burası her zaman açık olacak”
 Burada turizm potansiyelini tam olarak ortaya çıkarmak için yapılması gerekenlerde var. Kalenin restorasyonuyla ilgili üniversitemizin arkeoloji bölümü zaten çalışmalarına başladı. Önümüzdeki dönemde burada bir çalışma gündeme gelebilir. Tabi ki burada bir imar ihtiyacı olduğu da açık. Burada gelişecek olan turizm potansiyelini destekleyecek güçlü bir alt yapı olmadığını biliyoruz. Günü birlik birçok tesis yapılması gerekiyor. İmar kesinleştiğinde mülk sahipleri kendi imkanları ile yapıp işletmeyi de kendileri gerçekleştirecekler. Burası her zaman açık olacak. Buraya dört mevsim insanlar gelip rahatlıkla bu platformu kullanıp buradaki güzellikleri izleyebilecekler. Bu projenin bugüne gelmesinde emekleri olan başta Sayın Vekilimize teşekkür ediyorum. Projeye başından beri inandılar ve her anlamda destek verdiler. Ankara’da takip edilmesi gereken konuları takip ettiler.
“Sabırlı olunsaydı daha makul eleştiriler olacaktı”
Medyada eleştiriler oldu cevap verilmesi gereken noktalarda cevapta verdiler. Tabi eleştirilmesine bir şey diyemeyiz ancak eleştirirken daha sabırlı olunsaydı bence daha makul eleştiriler olacaktı diye düşünüyorum. Projemizin mimarları Bartın Üniversitesi Akademisyenlerine ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansına desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bütçenin önemli kısmını Bartın İl Özel İdaresi ortaya koydu. Zaten Bartın’ın neresine baksak İL Özel İdarenin bir eserini görüyoruz. Güzelcehisar yollarına da İl Özel İdaresi el atmış. Tabi burada oturan Güzelcehisar sakinleri biraz daha fedakarlık yaparlarsa hem köyün içerisinde hem de ana yola bağlayan güzergahta iyi bir standart yakalamak istiyoruz. Buraya tur otobüsleri girip çıkabilmeli. Ben bu programa ilgi gösteren herkese çok teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından Bartın yöresine ait halk oyunları gösterisi yapılırken protokol yürüyüş yolunun açılışını gerçekleştirdi. protokol ayrıca açılış sonrasında 850 metrelik yürüyüş yolunu platformun sonundaki adacığa kadar gezerek lav sütunlarını karadan da seyretti.


 

Bakmadan Geçme