Güzelcehisar'da zarar kamuya değil firmaya ait

İl Koordinasyon Kurulu, 2018 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Bartın Valisi Nusret Dirim başkanlığında  yapılan toplantıda kurumlar bazında Bartın’daki yatırımlar değerlendirilirken gündeme geçen hafta sahillerde etkili olan fırtına dolayısıyla Güzelcehisar’a yapılan yürüyüş platformunda yaşanan hasar damgasını vurdu.
Özel idare Genel Sekreteri İbrahim Kayış, fırtınanın platform inşaatının yüzde 15’ine zarar verdiği ifade ederken Vali Dirim ise işin kabulü yapılmadığı için herhangi bir kamu zararı oluşmadığını söyledi.
İl Koordinasyon Kurulu, 2018 yılının ilk toplantısını Bartın Valisi Nusret Dirim başkanlığında gerçekleştirdi. Valilikte yapılan toplantıya Vali Dirim başta olmak üzere, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, İl Jandarma Komutanı Yavuz Selim Kapancı, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının bölge müdürleri ile daire amirleri katıldı. Toplantıda ilk 2017 yılında Bartın’da yapılan yatırımların değerlendirmesini yapan Dirim, “ Koordinasyon Kurulu’nun değerli üyeleri, 2018 yılının 1. İl Koordinasyon Kurulu toplantısına hoş geldiniz. Bu toplantıda 2018 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesi’ne dair Bakanlar Kurulu kararı uyarınca; Yatırımların ve Sosyo Ekonomik Gelişmelerin İzlenmesi, Koordinasyonu, Yerel ve Bölgesel kalkınma bakımından değerlendirilmesi, teklif ve öneriler değerlendirilecektir. Toplantıya başlamadan önce ilimizde gerçekleştirilen yatırım projeleri hakkında genel bir değerlendirme yapmak istiyorum. 468 projenin 329’u tamamlandı İlimizde 2017 yılı içerisinde 468 proje üzerinde çalışma yapılmıştır. Bu projelerin toplam bedeli 6 Milyar 634 Milyon 644 Bin TL olup, tahsis edilen ödenek miktarı 597 Milyon 64 Bin TL’dir” dedi.
“Ödeneğin yüzde 86’sı gerçekleşti”
597 Milyon 64 Bin TL’lik ödeneğin yüzde 86’sının gerçekleştiğini kaydeden Nusret Dirim şöyle devam etti:
“Bu ödenekten 510 Milyon 945 Bin TL harcama yapılarak yüzde 86’lık bir nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Bu süreçte 468 projeden 329’u tamamlandı, 76 projede faaliyetler halen devam etmekte ve 7 proje ihale aşamasındadır. Belediyeler 42 proje yürüttü 2017 yılında bu projelerin dışında Belediyelerimiz tarafından 94 Milyon 864 Bin TL bedelli 42 adet proje yürütüldü ve 16 Milyon 592 Bin TL harcama yapıldı.
İlk sırada Ulaştırma sektörü var
İlimizdeki yatırımları harcama miktarlarına göre sektörel olarak değerlendirdiğimizde; 194 Milyon ile ilk sırada Ulaştırma sektörü yer almakta, sonrasında 173,4 Milyon ile Tarım-Orman, 64,5 Milyon ile Enerji, 43 Milyon ile Eğitim ve 28,2 Milyon ile diğer kamu hizmetleri sektörü gelmektedir. Yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın temsilcilerinden öncelikle bölge müdürlüklerimize söz vererek, ilimiz yatırım projelerini, sorun ve çözüm önerilerini ayrıntılı inceleyeceğiz.”
Toplantıda Güzelcehisar gündemi
Dirim’in bu açıklamalarının ardından kamu kurumları Bartın’da yürütülen çalışmalarla ilgili kurulan bilgi verirken gündeme geçen hafta sahillerde etkili olan fırtına dolayısıyla Güzelcehisar’a yapılan yürüyüş platformunda yaşanan hasar damgasını vurdu. Güzelcehisar’da yaşanan hasarla ilgili açıklamada bulunan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, fırtınanın platform inşaatının yüzde 15’ine zarar verdiği ifade etti. fırtınada 15 metrelik dalga boyunun meydana geldiğini kaydeden Kayış, “Güzelcehisar Projemiz son aşamasına geldi. Demir aksamının tamamı bitti. Ahşap kaplamasının da yüzde 50’si tamamlandı. Son meteorolojik olayda 15 metre dalgaların etkisiyle zarar gördü. Bu sadece Güzelcehisar sahilimizde değil, tüm kıyılarımızda da etkili oldu. Bu dalgalardan ahşap bölümün yüzde 15’i zarar gördü” dedi.
Kayış: “Devletimizin herhangi bir zararı oluşmadı”
Bu olayda devletin herhangi bir zararının olmadığını dile getiren Kayış, “Tespitimiz bu şekilde. Bu olayda devletimizin herhangi bir zararı oluşmadı. Çünkü bu proje halen devam ediyor. Yani burası yüklenici firmanın sorumluluğunda. İmalatını sigorta ettirdi. Gerçekten zor bir imalat. Ahşap kısımların yatay ve dikey montajları yapılmamıştı. Çünkü yüklenici firma bir an önce yapılan imalatları kamuoyuna göstermek istiyordu. Yüzde ellisi tamamlanmasına rağmen biz bunun bu şekilde söylemiyorduk. Çünkü bağlantıları yapılmamıştı. Bu nedenle da dalgalar bağlantısı yapılmayan ahşap bölüme zarar verdi. Şu anda yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Ocak sonunda işi teslim alacaktık. Bu son olay dolayısıyla 15 günlük bir gecikmeyle projeyi bitirmek istiyoruz” şeklinde konuştu. 
Dirim: “Zarar yüklenici firmaya ait”
Bartın Valisi Nusret Dirim de konuyla ilgili yaptığı açıklamada işin kabulü yapılmadığı için herhangi bir kamu zararı oluşmadığını kaydetti. Zararın yüklenici firmaya ait olduğunu belirten Dirim, şunları söyledi:
“Burada işin kabulü yapılmadığı için herhangi bir kamu zararı oluşmuş değildir oluşan zarar yüklenici firmaya ait bir zarar vardır. Yani İdare bu işi alana kadar yüklenici firmaya ait olur. Burada da İdaremiz bu işi teslim alırken teknik şartnamesindeki bütün teknik edilen imalatla, sağlıklı bir şekilde kabulü yapılacağı için İdaremizin herhangi bir zararı söz konusu değildir. Kamuoyunda ‘kamu zararı oluştu’ diye bir yanlış anlaşılma var. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değildir. Yüklenici firmanın sigortalattırdığı bir imalatın kaybı söz konusudur. Bir zarar oluşursa bu zarar yüklenici firmanın zararı olarak gerçekleşir kamunun bir zararı oluşmaz.
“Kabulü yapılmış olsaydı idarenin zararı olacaktı”
Kabulü yapıldıktan sonra da teslim alan idarenin yönetiminde olacak. Eğer kabulü yapılmış bir iş olsaydı İdare’nin zararı olacaktı. Ama şuan yapım aşamasında olan bir iş ve tamamlanmadığı iş yüklenici firmanın zararı var. Ama her şeyden önce burada bir afet meydana geldi bunu da görmemezlik gerçekten bir haksızlık olur. Tüm Karadeniz’i hatta Akdeniz’i etkileyen bir afet oldu. Bu çevrede yaşayan insanlar şimdiye kadar bu şiddette ve büyük boyutta dalgalarla karşılaşmadıklarını söylüyorlar. Böylesine bir afette zarar görmeyen bir tesis olamaz. İnkumu’nda da ciddi hasarlar meydana geldi, beton ve parke imalatlar söküldü, yollar aşındı yani çok ciddi sıkıntılar yaşandı. Güzelcehisar’da bir zarar söz konusu oldu ama bu zarar kamu kaynaklarının azalmasına yol açmadı. Böyle bir algı oluşturmak kesinlikle doğru değildir.”

Bakmadan Geçme