Filyos projesi konut satışını arttırdı

Murat Yıldırım, konut satışlarındaki artışın süreceğini belirtti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ay açıkladığı konut kredisi kampanyası, Filyos Vadi Projesi ve kentteki sanayi alanlarındaki iş sahalarının genişlemesi Bartın’daki konut satışlarını yüzde 50 artırdı. Yıldırım Yapı Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı firma sahibi Murat Yıldırım, konut satışlarındaki artışın süreceğini ve yatırımcısına kazandırmaya devam edeceğini söyledi. Pandeminin üretim ve tedarik zincirini sıkıntıya sokması nedeniyle fiyatların arttığını ve buna rağmen satışların hız kesmeden devam ettiğini ifade eden Yıldırım, “Malum dünya bir pandemi krizinden geçti. Bu pandemide dünyada bazı dengeler değişti. Cumhurbaşkanımız da bu pandemiyi çok iyi yönetti ve Türkiye'de üretim zincirini kırdırmadı. Bu Avrupa'da ve dünyada sekteye uğradı. Şimdi pandemi sonrası da bu üretim zincirinin sekteye uğramasından dolayı fiyatlarda anormal artışlar meydana geldi. Bu anormal artışlar da Türkiye'de de hissediliyor. İşte Almanya'da da hissediliyor. Amerika'da da hissediliyor. Dünyanın bütün devletlerinde bu artışlar hissediliyor. Mesela bir örnek vereyim. Türkiye'den Almanya'ya giden gurbetçilerimiz şu anda Almanya'ya ayçiçek yağı götürüyor. Niye? Raflarda ayçiçek yağı yok. Türkiye bu süreci de bir şekilde atlatmaya çalışıyor ve atlatacak” dedi. 
1 – 2 ay içinde artış bekliyoruz
Mevcut durumun maliyetleri aşırı artırdığına dikkat çeken Yıldırım, “Maliyetlerin artması sebebiyle de daire fiyatlarında bu sene itibariyle yüzde 100’e yakın bir artış meydana geldi. Bu yüzde 100 artışın aksine piyasada durgunluk yaşanmadı. Hala satışlar devam ediyor. Bu ay ki verilere de bakıldığında Bartın'da daire satışları artmış. Yüzde elli Bartın'da daire satışları arttı. Daha henüz gurbetçilerimize gelmedi. Gurbetçilerimiz de bayram itibariyle gelmeye başlayacak. Bayramdan sonra geldiğinde de daire fiyatlarında yine daire satışlarında artış devam edecek diye öngörüyoruz. Tabii burada üretim az. Üretimin az olması da satışlardaki şeyi olumsuz etkiliyor. Fiyatları arttırıyor. Arz talep dengesi tam oturmadı yerine. Bunun oturması tahminim bir seneyi bulacak. Bu sene içinde bu üretim de arttığı zaman arz talep dengesi oturur ve fiyatlar dengelenir. Şu an için biz fiyatların 1-2 ay içinde yine bir artışlar olacağını düşünüyoruz. Fiyatlarda artmalar devam edecek.” diye konuştu. 
Filyos projesi Bartın’da talebi artırdı
Bölgedeki ekonomik gelişmelerin konut satışlarına da etki ettiğine vurgu yapan Yıldırım, “Satışların artmasında Cumhurbaşkanımızın konutlarda 0-99’luk faiz kampanyası da büyük etki etti. Bu sebepten dolayı da satışlar arttı. Bir de bölgenin bir dinamikleri var. Bartın bölgesinin biliyorsunuz Filyos’ta doğalgaz projesinin önceki gün ilk kaynağı yapıldı. Filyos’ta proje hızlı ilerliyor. Seneye biraz verilecek. Ve bu sebeple Filyos'a çok fazla mühendis ve benzeri şeklinde mavi ve beyaz yakalı çalışanlar geliyor. Bunlar da Bartın'ı tercih ediyorlar. Çünkü Bartın yaşanacak bir şehir. Doğasıyla, deniziyle, ormanıyla, insanlarıyla çok güzel bir şehir. Bu Bartın'ın tercih sebebi yapıyor. Aynı zamanda şimdi yollar da yapılıyor. Mugada üzerinden Filyos'a yeni yollar yapılıyor. Bu yollar bittiğinde de bölge özellikle sahil bölgeleri arsa fiyatları bakımından iyice hareketlenecek ve fiyatlar artacak. Yine üniversite bölgesi de fiyatlarda biz artış bekliyoruz. O çünkü yine Çaycuma Filyos hattı o bölgeler. Oralarda da yüksek artışlar olacak önümüzdeki yıllarda.” diye konuştu.  
İstihdamla birlikte talep de artacak
Ülke genelinde ve Bartın’da sanayide büyümenin sürdüğünü de aktaran Yıldırım, “Türkiye'de biliyorsunuz ihracatta en son yılların en büyük rekorları kırılıyor. Bartın'da da işte bir firmamız Türkiye 99’uncusu oldu ihracatta. Onun haricinde yeni fabrika temelleri attı yine aynı firma. Yanında birkaç firma daha büyük fabrikalar yapıyor. Buraya önümüzdeki 6 ay içinde bizim tahminimiz 5000 yeni istihdam sağlanacak. Hema bir taraftan kömür üreteceğim diye açıklama yaptı. Oraya bir 2000 alınacak. TTK Genel Müdürlüğü işçi alımıyla ilgili bir çalışma yapıyor. Onlar da işçi alacak. Bu da şunu gösteriyor ki bir 6 ay içinde Bartın en az 5000 yeni istihdam öngörüyoruz. Bu yeni istihdamla da Bartın'da insanlar işe girince daire arayacak. Daire almak isteyecek, arsa almak isteyecek. Yani nereden bakarsanız bakalım. Önümüzdeki günlerde, Bartın'da arsa ve daire fiyatları artacak.” şeklinde konuştu.  Artan fiyatların ve boş daire bulunmamasının kiraları da olumsuz etkilediğini ifade eden Yıldırım, “Kiralık daire bulmak çok zor şu anda. Ama tayinler başlıyor önümüzdeki hafta. Üniversiteden mezun olan öğrenciler de dairelerini boşaltmaya başlayacaklar. Bu sebepten dolayı bazı daireler boşalacak. Daireler de olacak elimizde.” dedi. 

Bakmadan Geçme