Doğum Mağduru Ailelerden Kalaycı'ya Ziyaret

'Artık başka canlar yanmasın diye ihtiyati tedbir istiyoruz'

Bartın Kadın Doğum Hastanesi’nde aynı sağlık personelleri sorumluluğunda olduğu iddia edilen doğumlar esnasında yaşanan ağır yaralanmalar neticesinde, bebeklerini kaybeden, eşini kaybeden ve çocukları çeşitli oranlarda felç olan aileler, Ak Parti Bartın İl BaşkanıTurhan Kalaycı’yı ziyaret etti.
 
Turhan Kalaycı’nın makam odasında gerçekleşen ziyarette, Bartın Kadın Doğum Hastanesi’nde yaşanan 30’un üzerinde doğumun mağdurlarını temsil eden bir heyet ve bu heyetle beraber doğum esnasında yaralanarak kol felci geçiren, annesi doğumda hayatını kaybeden çocuklar da hazır bulundu.
 
SORUŞTURMA SÜRECİ YAVAŞ İLERLİYOR
 
Aileler ziyarette Kalaycı’ya, Bartın’da özellikle son yıllarda büyük çoğunluğu aynı hekim takibinde ve sorumluluğunda gerçekleşen doğumlarda, ağır travmalara maruz kalan bebekler ve annelerden 25’inin bir araya gelerek savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu ve soruşturmaların yeni mağdurlar eklenmesine rağmen aylardır çok yavaş bir şekilde devam ettiğini belirttiler.
 
Bununla beraber hastaneye olaylarla ilgili defalarca müfettiş gelmesine rağmen mağdur sayısının her geçen vakit daha da arttığını ifade eden aileler, son soruşturmayı ve bir öncekini gerçekleştiren müfettişleri görevlendiren Kamu Hastaneleri Kurumu’nun Ankara’daki genel merkezinin ve yurt genelindeki birliklerinin kapatıldığını, bu sebeplerle de şikâyetlerden sonuç alınamadığını belirttiler.
 
30’UN ÜZERİNDE MAĞDUR VAR, 25 AİLE ŞİKAYETÇİ!
 
Kalaycı ile yaptıkları görüşmede suç duyurusunda bulunan 25 ailenin yanı sıra 35’in üzerinde mağdura ulaştıklarını belirten aileler, niyetlerinin hiç kimseyi ve hiçbir kurumu karalamak veya zarar vermek olmadığını önemle vurgulayıp özellikle çocuk ölümleri ve felçlerinin aynı hekimde birleşmesinin bir tesadüf olmayabileceğinin dikkatle göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade ettiler.
 
MAĞDURLARIN ARTMASINDAN ENDİŞE EDİYORUZ! BU YÜZDEN İHTİYATİ TEDBİR!
 
Sundukları bilgi ve belgelerle mağduriyetlerini ve yaşanan acıları dile getiren aileler Kalaycı’ya; “yurdun bu güzide memleketinin evlatlarının bir ihmal, sorumsuzluk veya hata gibi sebeplerle hayatlarının kararmasına izin verilmemesi adına yetkililer tarafından iddia muhatapları hakkında en kısa zamanda bir İhtiyati Tedbir Kararı alınarak soruşturmalar tamamlanıp her şey yasalarca netleşene kadar sorumluların görevden uzaklaştırılması” gerektiğini söylediler.
Aileler bunun hem Bartın halkı için, hem kamu vicdanının rahatlatılması, hem de mağdur ailelerin bir nebze olsun mağduriyetlerinin giderilmesi anlamında çok önemli ve hayati bir karar olduğunu tekrar tekrar dile getirdiler.
 
KARAKÖK “BİZ YANDIK BAŞKASI YANMASIN, ARTIK BEBEKLER ÖLMESİN! SAKAT KALMASIN!”
 
Bartın’da bebeği doğarken felç olan mağdurlardan biri olan ve aynı zamanda yurt genelinde binlerce doğum mağdurunun olduğu sosyal paylaşım ve watsap gruplarının kurucusu ve yöneticisi konumundaki Muhammet Karakök yaptığı açıklamada; gerek gruplarda yani yurt genelinde yaptıkları araştırma ve çalışmalarda gerekse tedavi görülen hastaneler ve rehabilitasyon merkezilerinde, kesinlikle aynı hastane ve aynı doktor mağduru en fazla 3 – 4 ailenin üzerinde mağdur olmadığını ifade etti.
 
Hiçbir şehirde, değil Bartın’daki gibi 25 aile, 5 ailenin bile aynı hekimden şikayetçi olmadığını belirten Karakök; bu durumun adli kayıtlar ve bimer, cimer benzeri tüm şikayet arşivlerinin incelenmesiyle de tespit edilebileceğini de önemle belirtti.
 
ÜLKEDE EN AZ DOĞUM OLAN VE EN KÜÇÜK KENT BARTIN
 
Karakök açıklamasında, “Bartın, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’nin en az doğum yapılan 7 ilinden biridir. Yine Bartın, yaklaşık 190 bin genel, 60 bin merkez nüfusuyla Türkiye’nin en küçük illerinden biridir. Bunlar devletimizin resmi belgelerinde de sabittir.
 
Şikayet edilen sağlık personellerinin, bu kadar küçük bir şehirde, büyük şehirlerdeki meslektaşları kadar hastaları olmadığı halde, metropol şehirlerde bile yaşanmayan olayların Bartın’da ne işi var? Bartın’da başka hekimler yok mu? Bu kadar mağdur neden aynı hekimde toplandı? Şeklinde olayları sorgulayan bir STK, bir Siyasi, bir yönetici büyüğümüz, devlet ve millet adamı neden çıkıp bunları dile getirmiyor, yanımızda olmuyor! Bu bebekler neden sahipsiz? Adli süreç ek sürelerle dosya hazırlanması bahanesiyle, bilirkişilerce itirazlarla yavaşlatılırken kaç can daha yanmalı. Onlarca bebeğin daha ölmesini veya sakatlanmasını beklemeliyiz?
 
Hastane veya hekim kapasitesinin bahane edilemeyeceği bu denli küçük bir şehirde kapasite yetersiz bile olsa bunun bir ölüm ve sakatlanma mazereti olabileceği kabul edilebilir mi. Kapasite yetersiz ise hastalar başka illere sevk etseydin demez mi kamu  vicdanı?  Bizler bu gerçekler ışığında kentte onlarca yavrunun aynı hastane ve hekim sorumluluğunda felç olduğu ve hayatını kaybettiği tespiti ile artık başka canlar yanmasın diye hukuk mücadelesi başlattık.
 
YOKSA HERKES HEM MAĞDUR HEM YALANCI MI?
TÜM AİLELER AYNI İHMAL VE HATALARDAN SÖZ EDİYOR!

 
Özellikle şunu belirtmek isterim ki tüm bu söylediklerimi ben değil anneler aktarıyor. Bartın’da gerçekleşen ağır doğum yaralanmalarının genelinde; annelerin dünya sağlık örgütü ve sağlık bakanlığı verilerince de 40-41’nci haftalar olan hatta gerektiğinde 42’inci haftaya kadar olan normal doğum miadından haftalar önce, bebeklerin ve annelerin aşırı kilolarıtakip ve dikkat edilmemiştir. Bazılarında bebekler zaman zaman haddinden bile fazlaultrasonlarda incelenmiş olsada annelerin hiç biri bir kez bile tartıya çıkarılmamış bebek kilosuna oranla anne kilo artışı dikkate alınmamıştır. Bir çok annenin takip edilmeyen15-20 kg üzerinde kilosuna karşılık boylarının 150 cm civarındaveya daha kısa olduğuanne boy-kilo indeksi hesaplanmamış, çatı muayenesi, nst, partograf ve ultrason değerleri son kez değerlendirilmemiştir. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, anneler ve bebekleri herhangi bir risk durumunda doktordan yani cerrahi müdahaleden yoksun bırakılmıştır. Herkesin bildiği gibi doğumun heranında acilen sezaryen kararı alınması gerekebilir veya aniden bir kanama veya komplikasyonla çocuk veya annenin hayatı riske girebilir. Bize göre ve en önemlisi araştırmalarımıza göre bahsettiğimiz riskleri bir kenara bırakalım bu kadar muhtemel risk faktörü olduğunu bile bile doktorun ortamda hazır bulunmaması da bir suçtur. Özetle Bartın’da tüm bu ihmal ve hatalarla beraber annelerin normal bir doğuma fizyolojik olarak tam anlamıyla hazır olup olmadıkları anlaşılmadan suni sancılar verilerek ve temizlikçilerin de doğuma girip karın bölgesine orantısız güç kullanılması suretiyle sakatlanma ve ölüm olaylarının gerçekleştiğini görmek çok zor olmasa gerek” dedi.
Tüm annelerin tamamen birbirinin aynısı ihmal ve hatalardan söz etmesinin de olayın vahametini daha da açık şekilde ortaya koyduğunu vurgulayanKarakök, bu aileler bir araya gelmeden evvelde aynı hekime çeşitli suç duyurularında bulunulduğunu fakat hiç birinde Valilikçe soruşturma izni verilmediğini belirterek  bunun mağdur ailelerin ihmal var demesine rağmen gerek hastane içinde gerçekleri çarpıtan belgelerin hazırlanması ihtimalini, gerekse bilirkişilerce meslektaş dayanışmasına başvurulduğu ihtimalini güçlendirdiğini söyledi.

MAĞDURİYET ÜSTÜNE MAĞDURİYET YAŞANIYOR

Karakök ayrıca olayların muhatabı olan hekim tarafından mağdur ailelere sosyal paylaşım sitelerini takip ederek en acılı zamanlarında çocuklarının ameliyatı veya acı çektikleri vakitlerde) yaptıkları paylaşımlar kullanılarak gerçek dışı ithamlarla savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu da söyledi.
 
MAĞDUR AİLELER İFTİRALARLA DERİNDEN YARALANIYOR
 
Açıklamasındavücut bütünlüğü zarar görerek paha biçilemeyecek değerdeki canlarını ve sağlıklarını kaybeden, hayatları boyunca felç kalan yavrularının diyetini maddiyata yorarak ailelerin tüm bunları para için yaptığını söyleyenlerin de bu aileleri derinden yaraladığını belirterek  bu şikayet ve iftiraların amacının aileleri yıldırma ve sindirme amaçlı olduğunu ve kente de adeta hak arayanların başına bu gelir şeklinde mesaj verilmek istendiğini, bu durumun da zaten acılar içerisinde yaşayan mağdur ailelerin mağduriyetlerini kat ve kat arttığını belirtti.
 
Mağdur aileleri sıcak ve samimi duygularla karşılayan AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı ise ziyaret esnasında,  Sağlık İl Müdürü  Dursun Koç’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek ilgililer hakkında yapılan soruşturma ile ilgili bilgiler aldı. Kalaycı Koç’a soruşturmanın hızlandırılması ve en kısa zamanda mağduriyetlerin giderilmesi gerekliliğini ifade etti.
 
KALAYCI “HALKIMIZIN YANINDA VE SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ”
 
Kalaycı yaptığı açıklamada , “Bu tarz doğum olaylarının kabul edilebilir ölçülerde öngörülemeyen komplikasyonlar olduğu söylenmektedir. Fakat mağdur edildiğini iddia eden ailelerin sayısının bu denli fazla olması tüm dikkatleri çekmiştir. Tabi ki soruşturmalar tamamlanıp somut bir yargı kararı olmaksızın net bir şey konuşmak doğru olmaz. Olayların muhatabı olduğu söylenen sağlık personelleri ile ilgili Vali beyin soruşturma izni verdiğini öğrendik. Ayrıca toplumda huzurun tesisi için iddiaların akıbeti netleşinceye kadar başka canlar yanmasını bizlerde asla arzu etmeyiz. Bu sebeple Sayın valimizle şikâyetlerin odağındaki isimlere ilişkin, ailelerin ‘en kısa zamanda ihtiyati tedbir kararı alınması talebi ve bahsi geçenlerin de bu şikâyetlerin gölgesinde hizmet vermek suretiyle mağdur olmaması anlamında farklı bir şehirde görevlendirilmesi gibi seçenekleri görüşeceğiz. Bu konunun da ilimizdeki tüm konular gibi sonuna kadar takipçisi olacağız. Özellikle sağlık hususunda hepimiz çok titiziz. Bu anlamda üzerimize düşen her konuda gerekeni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz inşallah” dedi.

Bakmadan Geçme