Belediye Meclisinde Ak Parti ve CHP'nin talebi

Bartın Belediye meclis toplantısında neler konuşuldu, neler talep edildi...

Belediye Meclisi Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlığında mayıs ayı gündemini görüşmeye devam etti.  Gündemin son toplantısında Belediye Meclis Üyeleri, Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen rapor doğrultusunda 2018 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı ve Yönetim Dönemi Hesabını da değerlendirdi.  Komisyon, raporunda 2018 Bütçe Kesin Hesabında orantısız artış aktarımlarının olduğunun tespit edildiği ifade ederken  Meclisteki AK Parti Grubu adına konuşan Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Manav, 2018 bütçesi tahminlerinde hesabın tutmadığının görüldüğünü ve bütçenin tahminsizlik bütçesi haline geldiğini söyledi. Belediyenin hizmet aldığı şirketin hesaplarının da 2018 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabını içerisinde incelenmesinin pek mümkün görünmediğini dile getiren Manav, bu şirketlerin hesaplarının Belediye Meclisi denetimine açılmasını talep ederek konuyla ilgili öneri dilekçesini toplantıda yine AK Parti grubu adına Belediye Başkanlığına sundu.
Manav: “Şirketlerin denetimi Meclis denetimine açılsın”
Belediyenin hizmet alımı yaptığı şirketlerin denetiminin Meclis denetimine açılmasını isteyen Manav, “ 2018 bütçesinin tahminlerinde hesabın tutmadığı görülmüştür. Biz, bu saatten sonra yapılacak gerek performans raporlarında gerek yatırım planlarında gerekse tahmini bütçe hesaplarında daha reel davranılması gerektiğini düşünüyoruz. Tabi arada yasa değişiminden kaynaklanan bir sıkıntıda söz konusu. Bizim dikkatimizi çeken bir diğer husus da Belediyenin hizmet aldığı şirketler. Bu şirketlerin hesaplarının da kesin hesabın içerisinde çok net incelenmesi pek mümkün görünmüyor. Pek çok işin ve hizmetin bu şirketler vasıtasıyla görüldüğü de düşünüldüğünde aslında bu şirketlerin denetiminin de Meclisin denetimine açılmasını öngörüyoruz. AK Parti gurubu olarak önerilerimizi dilekçe halinde makamınıza sunuyoruz” dedi.
Maden: “Bu şirketler de Sayıştay denetiminden geçiyor”
MHP gurubu adına söz alan Belediye Meclis Üyesi Tuncay Maden de konuyla ilgili olarak “Taşeron şirketi denilen şirket Taşeron Kanunuyla ilgili kurulmuş bir şirket. Bu şirket bütün belediyelere zaten aynı statüde. Belediyenin taşeron personelleri de şuanda o şirket tarafından çalıştırılıyor. Bu bütün belediyelerde bu şekilde. Ayrıca bu şirkette Sayıştay denetiminden geçiyor. Meclisin denetiminden de geçmesi konusunda yasa buna müsaade ederse tabi ki Başkanımız bunu ayrıca değerlendirecektir” şeklinde konuştu.
Çavuşoğlu: “Bütçede bir tahmin edememezlik durumu var”
CHP gurubu adına söz alan Belediye Meclis Üyesi Ahmet Çavuşoğlu 2018 bütçe tahmininde hesapların tutmadığını ifade ederek “Belediye 2017 yılında 2018 bütçesini hesap ederken bir tahmin edememezlik durumu var. Sayın Başkanımda bunu kendilerine taşeronlar sisteminden bir aktarım olmasıyla açıklıyor. Olabilir ama ben bu aktarımın buradaki 47 milyon TL içerisinden ne kadar olduğunu görmeliydim. Görebilmeliydim ve aydınlatılmalıydım. Umarım artık bu hataya devam edilmez. Bundan sonra umarım para transferlerinin nereden nereye olduğu biz bir şekilde artık görebileceğiz. Kesin hesapta bulunan kalemler arasındaki aktarmaların diğer hizmet alımları şeklinde tereddütlere mal olabilecek halkın kafasında soru işaretleri oluşturabilecek spesifik bazı şeyler var. Bu tereddütlerin bizde oluşmadığını ve Belediyemize de inandığımızı belirtmek isterim. Faaliyet raporuyla kesin hesap raporu arasında bir irtibat kuramadığımız için kafalarda bir takım soru işaretleri oluyor. Bizim bunları sokaktaki vatandaşlarımıza anlatabilmemiz lazım” dedi.
Akın: “Bizim için bir sıkıntı yok”
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ise AK Parti’nin önerisiyle ilgili bir sıkıntılarının olmadığını ve öneriyi değerlendireceklerini belirterek şu açıklamalarda bulundu:
“Bizde her şey serbest. Bizim için bir sıkıntı yok. Bizde yapılan bütün şeyler ihalesiz olmaz. Yapılan işler ve ihalelerde EKAP’a da girilir. Böyle bir sıkıntı olmayacağını hepiniz bilirsiniz. Aynı işi bir şirket 10 sefer de alabilir. Bundan sonra Encümendeki arkadaşlarla birlikte bende Encümen Başkanı olarak ihalelere  birlikte gireceğiz ve ihaleleri birlikte yapacağız. Doğrudan teminde de en az 3 yıllığına en az fiyatla verme mecburiyetiniz var. Bunları hepsi de Sayıştay tarafından yılda 2 kez 6 aylık dönemler şeklinde incelenir. Bugüne kadar herhangi bir şey Sayıştay’dan tarafımıza gelmediği gibi mülkiye müfettişlerinden de gelmedi. Ama Meclisin de denetimine açılması isteniyorsa bu konuda bir sıkıntı yok bizim için.
“Taşeronlar şirkete geçtiği için bu aktarmalar meydana geldi”
Bizim geçen yıl itibariyle 100 milyon TL’lik bir bütçemiz vardı ve bu bütçe gerçekleşti. Bütçenin içerisinde de o kalemden başka bir kaleme giden aktarmalarımız oldu. 4 Aralık 2018 itibariyle de taşeronların şirkete geçeceğine dair bir kanun değişikliği oldu. Taşeronlar şirkete geçince de her birim kendi ödeme mecburiyetinde kaldı. Bu sefer aktarmalar meydana geldi. Ama dediğim gibi her şey açık. Herkes istediği yere girebilir. Muhasebede her şeyi inceleyebilir. Hiçbir sıkıntı yok.”
Meclis Üyelerinin bu önerileri ve değerlendirmeleri sonrasında 2018 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı ve Yönetim Dönemi Hesabı kabul edilirken toplantıda ayrıca İmar Komisyonundan gelen rapor doğrultusunda Şiremirçavuş Mahallesi tapuda 1314 ada, 6 parsel nolu taşınmasın bitişiğindeki ekli folyede A ile gösterilen kısmın yoldan ihdası talebi de kabul edildi.
Başkan yardımcılarının maaşı ve tesislerin ücreti belli oldu
Meclis mayın gündemi çerçevesinde Belediye Başkan Yardımcılarının maaşını da belirledi. Belediye Başkan Yardımcılarına kanun gereği Belediye Başkanının maaşının brüt 3’te 2’si oranında maaş ödenmesine karar veren Meclis Üyeleri Bartın Belediyesine ait İnkumu Eğitim ve Dinlenme Tesislerinin 2019 yılı günlük konaklama ücretini de misafirler için 45 TL, İnkumu’nda evi olmayan belediye personelleri için de 30 TL olmasına karar verdi. Meclis Üyeleri, İnkumu’nda evi bulunan belediye personellerinin ise tesislerde konaklamasının uygun olmayacağı kanaatine vardı.

 

Bakmadan Geçme