Belediye Bütçesi itirazlara rağmen kabul edildi

Bartın Belediye Meclisi, Ak Partili ve CHP'li meclis üyelerinin itiraz ettiği Bartın Belediyesi'nin 2018 Mali Yılı Bütçesini belirledi.

Bütçe 85 milyon TL
 
Bartın Belediye Meclisi, Bartın Belediyesi’nin 2018 Mali Yılı Bütçesini belirledi.
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlığında toplanan Meclis Üyeleri, Belediyenin 2018 yılındaki 85 milyon TL’lik gelir-gider bütçesini onayladı. Bütçeye AK Partili ve CHP’li  Belediye Meclis Üyeleri ise red oyu verdi.
 
AK Parti grubu adına söz alan Belediye Meclis Üyesi Yasemin Dora Kurtkaya bütçeye red verme gerekçesi olarak “Biz yatırım için ayrılan bütçenin az olduğunu ve Özel Kaleme ayrılan kaynakların daha fazla olduğuna inandığımız için bu bütçeye red veriyoruz” dedi.
 
Belediye Meclis Üyesi Yasemin Dora Kurtkaya, “ Bize verilen performans programını arkadaşlarımızla incelediğimizde bazı kalemlere baktığımızda muhtarlar ile düzenli toplantılar yapılması 17 bin 500 TL, meslek odaları ve temsilcileriyle toplantılar yapılması 17 bin 550 TL aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarıyla toplantılar düzenlenmesi yine 17 bin 550 TL  olarak bütçeler ayrıldığını görüyoruz. Toplumun her kesimine ayrı ayrı bütçeler ayrılırken aynı zamanda Başkanın vatandaşlarla bir araya getirilmesini kolaylaştırılacak etkinliklerin programlanması ve yönetilmesi konusuna da 76 bin 50 TL’lik bütçe ayrılmış. Zaten vatandaşlarla bir araya geliyorsunuz. Ayrıyeten kolaylaştıracak etkinlikler nelerdir? 76 bin TL’nin içine ne giriyor? Bunu öğrenmek istiyoruz” dedi.
 
KURTKAYA: “BASININ TAKİBİ SOSYAL MEDYADAN OLUYOR”
 
Bütçede basının takibi için ayrılan paya da değinen Kurtkaya, şöyle devam etti:
 
“İki taraflı ziyaretlerin icra edilmesi 58 bin 500 TL olarak ve aynı zamanda basın bülteni hazırlanmasına 46 bin 800 TL, basın haberlerinin takibine 23 bin 400 TL ayrılmış. Zaten basının takibi sosyal medyadan oluyor. Bunun için bir 23 bin 400 TL’lik bir bütçeye gerek var mıydı? Belediye Gazetesine de aynı zamanda 81 bin 900 TL ayrılmış.
 
“ÖZEL KALEME AYRILAN KAYNAKLAR FAZLA”
 
Aynı zamanda Özel Kaleme 2 milyon 643 bin TL’lik bir bütçe ayrılmış. İdari özel kalem faaliyetlerinin etkin ve verimli yönetilmesine 495 bin TL ayrılmış. Zaten bu ayrılan bütçe Özel Kaleme ayrılan 2 milyon 643 bin TL’lik bütçenin içerisinde değil mi? Başkanın başkan yardımcıları ve danışmalarıyla toplantılar düzenlenmesine 23 bin 400 TL bütçe ayrılmış. Aynı zamanda başkanın birim müdürleriyle toplantılar düzenlenmesine de aynı rakam ayrılmış. Siz müdürlerinizle ya da danışmanlarınızla belediye içerisinde toplantılar yapmıyor musunuz?  Biz yatırım için ayrılan bütçenin az olduğunu ve Özel Kaleme ayrılan  kaynakların daha fazla olduğuna inandığımız için bu bütçeye red veriyoruz.”
 
AKIN: “HALKTAN ALDIĞIMIZI HALKA VERİRİZ”
 
Bartın Belediyesinde kanunsuz bir iş yapmayacaklarını kaydeden Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ise Kurtkaya’ya şu cevabı verdi:
 
“Bütün Bartın bilir, kahvaltı programları düzenleriz. Eğlence programları düzenleriz. Bunun yanında bayanlara matineler düzenleriz. Olmazsa Samsun’a gideriz. Mesela benim yarın (cumartesi) sivil toplum teşkilatlarıyla yemeğim var. Bunları yapıyoruz. Böyle de bir yetkimiz var. Halktan aldığımızı halka veririz. Bizim tavrımız budur. 85 milyon TL’lik bir bütçeden bahsediyoruz. Ben 84 bin öğün sadece Ramazanda sıcak yemek dağıtıyoruz. 15 bin kişiye öğrencilerimiz dahil iftar veriyoruz. 4 bin kişiye gıda dağıtıyoruz. Bunları yapmaya devam edeceğiz.
 
“BASIN KURULUŞLARINA ABONE OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
 
Biz basın kuruluşlarına abone oluyoruz. Abone olmaya da devam edeceğiz. Belediye Gazetesini de dağıtıyoruz. Aynı zamanda belediyenin çalışmalarının yer aldığı kitaplar hazırlayıp onları dağıtıyoruz. Bütün Türkiye’de bu yapılıyor. Biz de bunu yapıyoruz. Bilginiz olsun bu belediye kanunsuz bir iş yapmaz. Bu belediye her sene 3 ay boyunca Sayıştay tarafından denetleniyor. Ayrıca bizim iç denetçimiz var. İç denetçi herkesten fazla bizi denetler. Bunun için kanunlar çerçevesinde Allah’ın izniyle bu boğazdan geçmedikten sonra hem hizmeti yapacağız hem de halka vereceğiz. Maaşları veremeyen bir belediyeden kasasında para bulunan bir belediye haline gelmişiz. Hizmetleri fazlasıyla yapıyoruz. Yol katkı parası almıyoruz. Kül parası almıyoruz. Çok şükürler olsun bu noktaya geldik.
 
BEN  BU MECLİSTE KASADA FAZLA PARA OLMASINA RAĞMEN EK BÜTÇEYE KARŞI ÇIKILDIĞINI GÖRDÜM”
 

Ben bunları sadece siyasetten konuşmam. Başkanın başkan yardımcıları ve danışmalarıyla toplantılar düzenlenmesine ya da birim müdürleriyle toplantılar düzenlenmesine gelince mesela ben dün (Perşembe) muhasebe müdürlüğü, ruhsat, hal müdürlüğüyle birlikte bir öğle yemeği yedim. Çalışanlarımızı motive etmek için. Herhalde çalışanlarımıza bir yemeği fazla görmezsiniz. Bu mecliste ben kasada fazla para olmasına rağmen ek bütçeye karşı çıkıldığını gördüm.”
 
 Bu yıl 80 milyon TL bütçeye sahip olan Bartın Belediyesi’nin bütçesi önümüzdeki yılda 5 milyon TL’lik bir artış gösterdi. Bütçede ayrılan payla ilk sırada 12 milyon 520 bin TL ile su hizmetleri yer aldı. İkinci sırada ise 11 milyon 190 bin TL ile Fen İşleri Müdürlüğü geldi. Üçüncü sırayı ise 9 milyon 850 bin TL ile Mali Hizmetler Müdürlüğü oluşturdu.
 
İŞTE GİDER BÜTÇESİ!
 
Bartın Belediyesi’nin 2018 yılı gider bütçesi ise şu şekilde oluştu:
 
Özel Kalem Müdürlüğü: 2 milyon 643 bin TL
 
Bilgi İşlem Hizmetleri: 846 bin TL
 
Yazı İşleri Müdürlüğü: 518 bin TL
 
Hukuk İşleri Müdürlüğü:  254 bin TL
 
Ulaşım Hizmetleri: 8 milyon 680 bin TL
 
Fen İşleri Müdürlüğü: 11 milyon 190 bin TL
 
Mali Hizmetler Müdürlüğü:  9 milyon 850 bin TL
 
Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü: 1 milyon 985 bin TL
 
İmar ve Şehircilik Müdürlüğü: 1 milyon 855 bin TL
 
İtfaiye Müdürlüğü: 3 milyon 365 bin TL
 
Park ve Bahçeler Müdürlüğü: 4 milyon 295 bin TL
 
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü: 2 milyon 937 bin TL
 
Destek Hizmetleri Müdürlüğü: 6 milyon 465 bin TL
 
Su Hizmetleri: 12 milyon 520 bin TL
 
Temizlik İşleri Müdürlüğü: 7 milyon 429 bin TL
 
Zabıta Müdürlüğü: 1 milyon 136 bin TL
 
Liman Hizmetleri: 3 milyon 537 bin TL
 
Veteriner İşleri Müdürlüğü: 2 milyon 443 bin TL
 
İşletme ve İştirakler Müdürlüğü: 2 milyon 878 bin TL
 
İŞTE GELİR BÜTÇESİ!
 
Bartın Belediyesi’nin 2018 yılı gelir bütçesi de şu şekilde:
 
Vergi Gelirleri: 13 milyon 474 bin TL
 
Teşebbüs ve Mülkiyet Geliri: 25 milyon 575 bin TL
 
Diğer Gelirler: 46 milyon bin TL
 
Red ve iadeler:  eksi 50 bin TL
 

 

Bakmadan Geçme