Bartın Üniversitesi'ne iki ödül birden

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından 11. Kalkınma Kurulu Toplantısı ve 1. İnovasyon Ödülleri Ödül Töreni düzenlendi.

 Batı Karadeniz Bölgesinde inovasyona yönelik farkındalığı artırmak ve ilgili paydaşları inovasyona teşvik etmek için düzenlenen 1.İnovasyon Ödülleri Proje Yarışmasında Bartın Ünüversitesine iki ödül verildi. Törende, 'Bartın İli Engelli Bilgi Merkezi Projesi' ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Said Ceyhan Dünya Engelliler Haftası münasebetiyle açılan Toplumsal İnovasyon Özel Kategorisinde ikincilik ödülü aldı. Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Cahit Karaoğlanlı ise 'Gaz Türbinleri İçin Yenilikçi Kaplama Teknolojileri Kullanılarak Yeni Tip Termal Bariyer Kaplama Malzemelerinin Geliştirilmesi' isimli projesi ile mansiyon ödülü aldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Bartın Ünüversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Nisan ayında Gaziantep’te gerçekleştirilen 2. Kalkınma Ajansları Konferansında, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve 25 Kalkınma Ajansının Kalkınma Kurulu Başkanları ile toplantı yaptıklarını ve bu toplantıda Bakanımızın, Kalkınma Kurullarının daha etkin bir yapılanma sürecine girmesi yönündeki çalışmalar hakkında bilgi verdiğini vurguladı. Yapılacak çalışmaların neticelenmesi öncesinde mevcut durumda Kalkınma Kurulu olarak nasıl daha etkin rol alınabileceğinin düşünülmesi ve çalışmalara aktif katılım sağlanmasının önemli olduğunu ifade etti.
 
 BİLGİLERİN YER YER YETERSİZ OLDUĞUNU TESPİT ETTİK
  'Bartın İli Engelli Bilgi Merkezi Projesi' ile Toplumsal İnovasyon Özel Kategorisinde  Bartın Üniversitesi adına ikincilik ödülünü alan Yrd. Doç. Dr. Sait Ceyhan, "Şu anda engelsiz olan bir insanın, bir süre sonra engelli konumuna gelmeyeceği konusunda elinde hiçbir garantisi yoktur. ‘Ne olduğuna değil, ne olacağına bak.’ sözü bu gerçeği ifade etmektedir. Dolayısıyla her insan bir engelli adayıdır.” dedi. Bu düşünceden hareket ederek bir sosyal sorumluluk projesi olarak üstlendikleri, Üniversitemiz ve BAKKA’nın desteği ile halen yürütmekte oldukları ‘Bartın’da Engellilerin Tespiti ve Analizi Projesi (Bartın ETAP-1)’ kapsamındaki çalışmalar için çeşitli kurum ve kuruluşlardan engellilere ilişkin sahip oldukları bilgilerin gönderilmesi talebinde bulunduklarını belirten Ceyhan, “Ellerinde engelli verilerinin bulunduğu ilgili kamu kurumları, STK’lar ve muhtarlıklardan gönderilen bilgilerin yer yer yetersiz ve eksik oldukları, ayrıca güncel olmadıklarını tespit ettik.” şeklinde konuştu.
 
  VERİ SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN BAŞVURDUK
  Proje kapsamında anket uygulaması için yaklaşık 270 köy, 3 ilçeye ulaşıldığını ve Bartın İl Merkezinde kayıt dışı yüzlerce engelli bireyi kayıt altına aldıklarını belirten Ceyhan, “Bartın’da belirlediğimiz bu veri sorununun Türkiye’deki bütün illerde de mevcut olduğunu biliyoruz. Devletimizin üzerinde hassasiyetle durduğu ve gün geçtikçe daha modern politikalarla engellilerin yaşam kalitesini yükseltmeye çalıştığı bir ortamda, bu manzara gerek engellilerin yaşam kalitesi açısından gerekse devletin engellilerin sorunlarını gidermesi için geliştireceği politikalar açısından birçok soruna neden olmaktadır. Bu sorunun çözümü için "Bartın Üniversitesi Engelli Bilgi Sistemi" proje önerimiz ile inovasyon başvurusu yaptık" dedi.

Bakmadan Geçme