Bartın'ın tek bıldırcın çiftliğine ziyaret

Vali Nusret Dirim, Bartın'da tek olan Çayır Arı ve bıldırcın çiftliğini ziyaret etti.

Nusret Dirim çilek bahçesi ziyaretinin ardından yine Genç Çiftçi Projesinden yararlanarak Bartın’daki tek bıldırcın yetiştiricisi ve bıldırcın yumurtası üreticisi olan Kurtköy’deki genç çiftçi Volkan Özdemir’i ziyaret etti. Dirim, Özdemir’den bıldırcın yetiştiriciliği ve bıldırcın yumurtası üretimi hakkında bilgiler alırken Özdemir bir bıldırcın yumurtasının normal yumurtadan 2 kat daha fazla proteine sahip olduğunu ve sindiriminin daha kolay olduğunu söyledi.
Bayram: “Genç nüfusumuzu hareketlendirmek istiyoruz”
Genç çiftçi projeleriyle genç nüfusu hareketlendirmek istediklerini kaydeden Abdulsetter Bayram  projelerle ilgili şu bilgileri verdi:
30 bin TL karşılığında bin adet bıldırcın desteği verdik. Çiftçimiz de başarılı oldu. Kuluçka makinesini de alarak kendi bıldırcınını kendisi üretiyor şu anda. İlk seferde aldı ve şimdi dışarıdan bıldırcın almıyor. Yöremiz marketlerine yumurtalarını pazarlıyor. Kendilerine bereketli kazançlar diliyoruz. Bu tür genç çiftçilerimizin hem devletimizin desteği ile hem de desteksiz bir şekilde artmasını diliyoruz. Kadrolarımız bunun için gerekeni yapıyor. Genç nüfusumuzu hareketlendirmek istiyoruz. Genç çiftçi projeleri ciddi anlamda köylerde canlılık kazandırdı. Çok olumlu tepkiler alıyoruz.
Başvuruların 500’ü bulması bekleniyor
Genç çiftçi projeleri birçok projeden daha olumlu görülüyor. Bu sene içinde başvurular devam ediyor. 30 Nisan tarihine kadar başvuruda bulunabilecekler. Bu projeler üç yıl için başlatılmıştı dileğimiz devam etmesi yönünde. İki seneden bu yana 309 çiftçimizi destekledik. Bunların 195’i hayvancılıktı. Bu yıl için şu ana kadar başvuru sayısı 360 civarında. Daha da artacağını ve 500’ü bulacağını tahmin ediyoruz. Elimizden geldiğince çiftçilerimizi tanıyarak, başarılı olacaklarına inandığımız ve soruşturma da yaparak destek olmaya çalışıyoruz. Genel olarak iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim. 309 çiftçimizin başarı oranı yüzde  70-80 oranlarında. Başarısızlık oranı ise yüzde 1’i geçmez diye düşünüyorum.
Bıldırcın yumurtası normal yumurtadan 2 kat daha fazla proteine sahip
Bıldırcın yetiştiriciliğinde Bartın içinde pazarlama yapmayı düşündüğünü kaydeden Volkan Özdemir ise “Yaklaşık bin adet bıldırcınımız var. Bunların bir kısmı damızlık bir kısmı da yemeklik olarak ayrıldı. Yaz sezonunda yumurta verimden düşenleri kesime ayırıp arkadan yeni nesil kuluçkayla kış mevsimine yetiştirmeyi planlıyorum. Her yıl için bir döngü oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu yıl hem tecrübe yılı hem de pazarlama yılı olarak kabul ettim. Bu yıl yani tanıtım amaçlı diyebiliriz. Fazla kar oranı gütmedim. Gelecek yıl özellikle kış aylarında tüketim daha fazla olduğu için karlılık dönemini o zaman göreceğiz. Bartın’da henüz çok fazla tüketim söz konusu değil ancak Bartın içinde pazarlama yapmayı düşünüyorum. Salı ve Cuma günleri pazarda bal ve bıldırcın yumurtası satışı yapıyorum. Bu işi merak edenlerde çok oluyor. Ayrıca bıldırcına da özellikle başta çocukların bir merakı var ama aileleri almak istemeyebiliyorlar. Sadece yemeklik bıldırcın kültürü çok yaygın değil. Marketlerdeki fiyatları da uygun. Marketlere de yönlendirmeye çalışıyorum. Bir bilinç oluşması adına şu anda fiyatları da çok yüksek tutmuyoruz” şeklinde konuştu.
Bıldırcın yumurtasının faydaları
Bıldırcın yumurtasının içeriğinde bulunan besleyici maddeler oldukça yoğundur. Protein açısından oldukça zengin olan bıldırcın yumurtası yapı, bileşim ve yoğunluk olarak tavuk yumurtasından farklıdır. Bıldırcın Yumurtası, diğer yumurtalara göre daha fazla türde aminoasit içerir. Bu özelliği nedeniyle çocuklar başta olmak üzere bağışıklık sisteminin güçlenmesi için birebirdir. Grip, bronşit gibi solunum yolu hastalıkları geçiren çocukların, bıldırcın yumurtası tükettikten sonra kısa sürede iyileştikleri bildirilmiştir. Uzmanlara göre bıldırcın yumurtası rafadan tüketilmelidir.
Bıldırcın yumurtasının faydaları arasında; astım, öksürük, bronşit, nefes darlığı, mide, karaciğer ve göğüs hastalıklarına iyi gelmesi sayılabilir. Yukarıda belirttiğimiz gibi çocukların gelişiminde ve  iştahlarının arttırılmasında, hastaların ameliyat sonrası çabuk kendilerini toparlamalarında, kansızlık gibi sorunlar da etkilidir. Vitamin ve mineral değeri çok yüksek olan bu yumurtalar, bedeni dinçleştirmekte, afrodizyak özellikleri ile cinsel isteği arttırmaktadırlar.
Bıldırcın yumurtası, tavuk yumurtasına göre yaklaşık 5 kat fazla fosfor, 8 kat demir, 9 kat daha fazla protein, 15 kat fazla B2 vitamini, 6 kat fazla B1 vitamini içeriyor ve Kütle olarak 5 bıldırcın yumurtası 1 tavuk yumurtasına tekabül ediyor. Bu müthiş bir orandır. Bıldırcın yumurtası faydaları üzerinde Avrupa ülkelerinde astım, öksürük, alerji gibi rahatsızlıkları iyileştirmek amacıyla çeşitli denemeler yapılıyor. Özellikle süt ve balla karıştırılan, doğal bir antibiyotik görevi göre bıldırcın yumurtası öksürük ve alerjiye iyi geliyor. Tavuk yumurtasının tüm pişirme yöntem ve amaçları bu yumurta içinde geçerli.
 Bıldırcın Yumurtası;
-Gastiritis, mide ülseri ve duodenal ülserin düzelmesine etki gösterir.
-Hemoglobin düzeyini arttırarak ve toksinleri ve ağır metalleri kandan uzaklaştırarak anemi (kansızlık) tedavisine yardım edebilir.
-Tüberküloz (verem), bronşiyal astım, diyabet ve damarsal gerginliğin tedavisine yardımcıdır.
-Güçlü bir anti kanser etkiye sahiptir ve kanserojen gelişmeyi durdurmaya yardım eder.
-Karaciğer, böbrekler ve safra kesesindeki taşların atılıp yok edilmesine yardım eder.
-Kalp kasının güçlenmesine ve kan dolaşımının hızlanmasına yardım eder.
-Hafızayı güçlendirir, beyin aktivitesini yükseltir ve sinir sistemini düzenleyebilir.
-İmmun sistemi güçlendirerek, organların yaşlanmasını yavaşlatır.
-Deri rengini düzeltip saçların gür ve parlak olmasını sağlar.

 
 

Bakmadan Geçme