Bartın'ın taş sacı tescillendi

Ekmeğini taştan çıkartanların 200 yıllık öyküsü

İlimizin bir geleneksel ürünü daha Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Kurucaşile'nin Karaman köyünde yaklaşık 200 yıllık geleneğe sahip olan Somut Olmayan Kültürel Mirasımız “Taş Sac” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından “Kurucaşile Taş Sac” adıyla Menşe adı kategorisinde Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescillendi. Taş sacı sadece Karaman köyünde zorlu bir süreç sonucunda ekmeğini taştan çıkartan ustalar tarafından şekilleniyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünden (MTA) bu taş sacı için yapılan analizlerde sağlığa zararlı hiçbir durum bulunmadığı açıklandı. Volkanik, ağırlıklı olarak kil ve camdan oluşan bir madde. Taban taşları 400 dereceye kadar dayanıklılık sağlarken taç sacının ise 800 derecenin üstünde dayanıklılığa sahip olduğu biliniyor.


Kayalardan kazma ile kopartılıyor. Dağdaki kayalıklardan pergel, muş(çivi) gibi çeşitli aletlerle koparılan, taş sac ustasının sırtında dağdan indirilen, atölyeye getirilen ve son şeklini ustanın elinden alan taş sac, %40’ ı kil, %60’ ı cam karışımı olan özel bir yapıya sahip taştan yapılmaktadır. Son şekli verilen taşın neminin alınması için ağır ateşte kurutulup, yağlanarak kullanıma hazır hale getirilmektedir. Ekmek, balık gibi yiyeceklerin pişirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Ustalar, sacın uzun ömürlü olması için suyla temasının engellenmesi gerektiğini söylemektedirler. Bu meslek günümüzde 6-7 kişi tarafından sürdürülüyor. Yeni ustalar yetişmediği için bu meslek kaybolmaya yüz tutma tehlikesi ile karşı karşıya.

NELER YAPABİLİRSİNİZ?

-Taş sac üzerinde yağsız balık, bazlama ve sac ekmeği ile her türlü eti pişirebilirsiniz. Taş sac üzerinde pişen yemeklerin kokuları birbirine karışmaz. Karaman Köyü Bartın’a 50 km, Kurucaşile’ye 10 km uzaklıkta bulunuyor.

Bakmadan Geçme