Bartın'daki pis kokuya inceleme

Bartın'da vatandaşı isyan ettiren kötü koku nedeniyle çok sayıda şikâyet gelmesi üzerine valilik konuyla ilgili inceleme başlattı.

Bartın’da 3 aydır yoğun şikâyet konusu olan pis koku ile ilgili Bartın Valiliğinden açıklama yapıldı. Kokunun kaynağı olarak gösterilen Bartın Çimento fabrikasındaki atık yakma tesisinden koku ölçümü için numuneler alındığı ve ilgili kuruma gönderildiği belirtildi.

Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.

 “İlimiz Merkez İlçe Gölbucağı mevkiinde Nisan ayının ilk haftasından itibaren ortaya çıkan pis kokuya ilişkin olarak; ALO 181 Bilgilendirme Hattı, BİMER, CİMER aracılığıyla ve ilgili kurumlarımıza telefonla şikâyetler yapılmakta ve yerel basında çeşitli haberler çıkmaktadır.
 
Söz konusu konuyla ilgili olarak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kokuya neden olduğu düşünülen tesise 19/07/2013 tarihli ve 28712 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Koku Oluşturan Emisyonların Kontrolü Hakkında Yönetmelik”  gereği koku ölçümleri, dioksin / furanlar ve HCl ile birlikte bacada oluşan tüm parametrelere ilişkin ölçümlerin, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ne yaptırılması ve ölçüm sonuçlarının bildirilmesi yazılı olarak talep edilmiştir.
 
Kokunun kaynağı olduğu düşünülen Tesis; 21/02/2018 tarihli ve 3356 sayılı Hava Emisyonu, Atıksu Deşarjı, Atık Yakma ve Beraber Yakma konularında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen Çevre İzin ve Lisans Belgesine sahiptir. Söz konusu çevre izni kapsamında yakılmasına izin verilen atıkların yakıldığı esnada 18-22/06/2018 tarihleri arasında Ülkemizde koku ölçümünün yapıldığı tek kurum olan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tarafından koku ölçümü için numuneler alınmış olup henüz ölçümler sonuçlanmamıştır. Ayrıca söz konusu tesisin döner fırın bacasına ait hava emisyonları, Sürekli Emisyon İzleme Sistemi üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca online olarak 7/24 izlenmektedir.
 
Ölçümler sonuçlandığında kamuoyu ile paylaşılacak ve gerek duyulması halinde ilgili kurumlarca gerekli işlemler yapılacak olup bunun dışında çıkan haberlere itibar edilmemesi gerekmektedir. Kamuoyuna duyurulur.”

Bakmadan Geçme