Bartın'da unutulan bir şehit mezarı

Bartın Halatçı yaması mezarlığında Şehitliğin hemen yakınında bulunan ve unutulan bir şehit…İşte hikayesi.

Vatani görevini yapmak için 1962 yılında Bartın’a gelen ve şehit olan bir askerin mezarı bakımsızlıktan harabeye dönmüş vaziyette.
Eşi ile birlikte şehitleri ziyarete giden Demirciler Mahallesi Muhtarı Şeref Lülleci, şehitliğin hemen yakınında bulunan Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi Demirbilek Köyünden olan ve 1962 yılında Bartın’da şehit düşen Kazım Aydın’ın bakımsız ve taşı kırık mezarını görünce yetkilileri göreve çağırdı.
ŞEHİT KAZIM AYDIN
Kütahyalı şehidin ailesine ulaşan Muhtar Şeref Lülleci, şehidin hikâyesini ve duygularını şöyle anlattı;
“Şehit Kazım Aydın, Kütahya ili Tavşanlı ilçesi Demirbilek köyünden olup vatan görevini yapmak üzere Bartın’a gelir ve 1962 yılında 21 yaşında iken  kaza sonucu şehit düşer. Kazım Aydın o tarihte bir oğlan ve bir kız babasıdır..Kızı 3 yaşında oğlu daha beşiktedir. Şehidin ailesi çocuklarını şehit düştüğü toprağa defneni isterler.
O günün şartlarında birde uzaklık ve ulaşım sorunu da mevcuttur. Pelikan eratı tarafından mezarı yapılır.Daha sonra ki yıllarda bu şehidimizin kabri unutulmuş kabir taşı kırılmış yosun tutmuş şekilde günümüze kadar gelmiştir.Ben oğlu Halit Aydın’a bir şekilde ulaştım .Çok memnun oldu duygusal anlar yaşandı.Yetkililerle görüşmeye çalıştım.ilgilenecekleri söylediler.Üzüldüğüm şey devlet şehidini nasıl unutur? Neden şehidimiz yalnızlığa terk edilmiştir.5 metre uzağında 6 şehidimiz daha mevcuttur. Onların kabirleri yapılmış da bu şehidimizin neden yapılmamıştır. Evladını vatana teslim eden ailenin çocukları babalarının mezarının devlet tarafından bu şekilde bırakılmasına üzülmezler mi?  Bu mezarın şehit yönetmeliğine uygun şekilde yapılması yetkililerimizden bekliyorum. Belediye başkanımız Cemal Akın, ben ne gerekiyorsa yaparım dedi. Ancak bildiğim kadarı ile mevzuat gereği bu görev özel idare ve aile sosyal politikalar müdürlüğünün. Yetkililerimizin duyarlı olacağını düşünüyorum” dedi.


 
 

Bakmadan Geçme