Bartın'da imar barışı için kaç kişi başvurdu?

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapılan İmar Barışı başvuruları devam ederken kaç kişi başvurdu, ne kadar ödeme yapıldı?

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapılan İmar Barışı başvuruları devam ederken şuana kadar Bartın’da 907 kişi İmar Barışından faydalanmak için Müdürlüğe başvurdu. Başvurulardan ise 1 milyon 782 bin 70 TL tahsil edildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. maddesi uyarınca yürürlüğe giren ve kamuoyunda ‘İmar Barışı’ olarak bilinen düzenleme kapsamında şuana kadar Bartın’da 907 kişi İmar Barışından faydalanmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurduğunu açıkladı. 31 Ekim’e kadar yapılabilecek olan başvuruların devam ettiğini ifade eden Özcan,  “3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. maddesi uyarınca yürürlüğe giren ve kamuoyunda ‘İmar Barışı’ olarak bilinen düzenlemede şu ana kadar İlimizde 907 başvuru yapıldı ve bu başvurulardan 1 milyon 782 bin 70 TL tahsil edildi” dedi.

Konutlarda yüzde 3, ticari alanda yüzde 5 oldu

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olarak yapılmış binaları kapsayan uygulamada yapı kayıt belgesi bedelinin konutlar için yapının bina inşaat bedeli ile yapının emlak bedeli yüzde 3, ticari alanlarda ise yüzde 5 olarak belirlendiğini dile getiren Özcan,  şöyle devam etti:

“31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olarak yapılmış binaları kapsayan uygulamada yapı kayıt belgesinin bedeli; konutlar için yapının bina inşaat bedeli ile yapının emlak bedeli yüzde 3, ticari alanlarda ise yüzde 5 olarak belirlenmiştir. Yapı Kayıt Belgesi, elektrik, doğalgaz ve su aboneliği için istenen yapı kullanım belgesine denk bir belgedir.

Başvurular e-devlet kapısı üzerinden devam ediyor

18 Mayıs 2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” kapsamında ve 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun geçici 16. Maddesi uyarınca yürürlüğe giren ve kamuoyunda 'İmar Barışı' olarak bilinen düzenlemede başvurular vatandaşlarımız tarafından kendi şifreleriyle e-devlet kapısı üzerinden devam etmektedir.

Son başvuru tarihi 31 Ekim

Kanun doğrultusunda 6 Haziran 2018 tarihli ve 30443 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliği kapsamında İmar Barışı başvuruları 8 Haziran tarihinde başlamış olup, son başvuru tarihi 31 Ekim 2018’dir. İmar Barışı hakkında vatandaşlarımızın tüm sorularına cevap verebilmek için Müdürlüğümüz Hizmet Binası içinde kurulan Barış Masasında görevli uzman personelimiz hizmet vermeye devam etmektedir. Yine vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmek adına Kurum önünde bulunan Mobil PTT aracı imar barışı son başvuru tarihine kadar hizmet verecektir.

Vatandaşların beyanı ve rızası esas alınıyor

İmar Barışı, imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşlarımızın imar sorunlarının çözülmesi olup, bu kanunun hedefi vatandaşlarımızın devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırmaktır. Bu kapsamda İmar Barışından faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın imar mevzuatına ve ruhsat ve eklerine aykırı yapıları için yapı kayıt belgesi alması gerekmektedir. Başvurular e-devlet sistemi üzerinden vatandaşlarımızın kendi rızası ve beyanına esas olarak alınmaktadır.

Yapı kayıt belgesi ücretleri 31 Aralık’a kadar yatırılacak

Yapı kayıt belgesi ücretlerinin, vatandaşlarımız tarafından 31 Aralık 2018 tarihine kadar Ziraat Bankası, Halkbank, PTT Şubeleri ile Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü olmak üzere ödeme kanallarından biri vasıtasıyla  yatırılması gerekmektedir. İmar Barışı ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye, Mevzuata, yardım videoları, başvuru belgelerine, sıkça sorulan sorulara, müracaat kılavuzuna http://imarbarisi.csb.gov.tr/ adresinden ulaşılabilir. Ayrıca vatandaşlarımız, başvuru yapmadan da “Yapı Kayıt Belgesi ücretini http://apps.csb.gov.tr/imarhesapla adresinden hesaplanabilmektedir.

Bakmadan Geçme