Bartın'da 21. kitap fuarı açıldı

Bartın Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 21. Kez gerçekleştirilen Kitap Fuarı açıldı.

Fuarın açılışında konuşan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, kitap okumanın her şeyden önce insana bir özgüven kazandırdığını ifade ederken Bartın Valisi Nusret Dirim de gençlerin artık ekran bağımlısı olduğunu söyledi. Açılışta ayrıca Bartınlı minyatür ve tezhip sanatçısı Şeniz Kükrer’in ilk kişisel sergisi olan  Buluşma Tezhip ve Minyatür Sergisi isimli serginin de açılışı gerçekleştirildi.
Bartın Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 21. Kez gerçekleştirilen Kitap Fuarı cumartesi günü gerçekleştirilen törenle açıldı. Belediye Sosyal Tesislerindeki açılışa Bartın Valisi Nusret Dirim, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, İl Müftüsü Mahmut Gündüz, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik ve Kadın Kolları Başkanı Nuran Akmaz, Saadet Partisi İl Başkanı Ünal Yurtbay, TSO Başkanı Halil Balık, yazarlar ve çok sayıda davetli katıldı. Prof. Dr. Hasret Çomak ve Servet Çınçın’ın onur konuğu olduğu bu yıl ki kitap fuarına 16 yazar ve şair katılırken 11 yayın evi de fuarda stant açtı.
AKIN: “KİTAP OKUMAK ÖZGÜVEN KAZANDIRIR”
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın açılışta yaptığı konuşmada kitap okumanın her şeyden önce insana bir özgüven kazandırdığını ifade ederek “70 bin nüfusa sahip Bartın merkezinde kendi ölçeğinde bu kadar uzun zaman 21 yıl aralıksız kitap fuarını gerçekleştiren 20 yıl aralıksız şiir yarışması ödülleri veren büyük iller hariç Bartın’dan başka bir il olduğunu ben duymadım. Bu Bartın’da gerçekten önemli bir etkinliktir. Aydınlık bir yoldaki Bartın için çok önemlidir. Çünkü okumak çok önemli. İşte bizde bugün hem eğitimi,  hem kültürü hem sanatı aynı çerçevede geliştirmeye çalışan bir belediyecilik anlayışıyla çalışıyoruz. Okumakla her şeyden önce bir özgüven sağlanıyor. Kitap okuduğunuzda kendinizi geliştiriyorsunuz. Özgüven sahibi oluyorsunuz. Bu özgüven içerisinde de insanlara faydalı olmalı yolunda çalışmalar yapıyorsunuz. 21 yıl önce başlayan ve bizim devam ettirdiğimiz bu kitap fuarıyla cumhuriyetimizin aydınlık yüzü kitapla aydınlanmaya devam ediyor. 24 Kasım’a kadar devam edecek fuarımızın dolu dolu geçmesini ve söyleşilere katılan 16 yazar ve şairimizin bilgilerinden faydalanılmasını temenni ediyorum” dedi.
DİRİM : “OKUYUCU YAZAR VE ŞAİRLERLE TEMAS EDİYOR”
Gençlerin bugün gününün büyük bir kısmını ekran başında geçirdiğini belirten Bartın Valisi Nusret Dirim de konuşmasında şunları söyledi:
“Bartın’ın kültür hayatında yıl içerisinde yaşadığı en önemli etkinliklerinden birindeyiz. Öğrencilerimiz burada gelen yayın evleri vasıtasıyla yeni yayınları tanıma ve görme imkanına sahip oluyorlar. Ayrıca şair ve yazarlarımızın söyleşilerine katılarak onlara kitaplarını imzalatma imkanına sahip oluyorlar. Yazarlar ve şairlerin okuyucuyla temas ettiği çok önemli toplantılara ev sahipliği yapıyor. Ayrıca bu kitap fuarı Türkiye’de kararlılıkla devam eden önemli kültür sanat etkinliklerinden birisi. 21 yıldır kesintisiz bir şekilde devam ediyor. İnşallah nice yıllar da devam eder.
“GENÇLERİMİZ VAKİTLERİNİ EKRAN BAŞINDA TÜKETMEYİ TERCİH EDİYOR”
Kitap okumayı çok seven bir insanım. Her yaş grubuna hitap eden çok güzel kitaplar var. ancak öğrencilerimizin çok fazla kitap okuma eyleminde olmadıklarını maalesef okul ziyaretlerimde görüyorum. Onlara kitap okumayı bir şekilde sevdirmemiz gerekiyor. Orta yaş ve üzeri insanlarda da bu konuda bir bıkkınlığın hakim olduğunu görüyorum. Onlar belki de gençlerimize bu konuda çok fazla örnek teşkil etmedikleri için gençlerimiz şuanda daha çok vakitlerini ekran başında tüketmeyi tercih ediyor. Ancak bir kitabın kokusunun, bir kitaba dokunuşun insana kattıklarını ne yazık ki ekran gençlerimize katamıyor ve gençlerimiz ekran bağımlısı oluyor.
“EKRAN BAĞIMLILIĞI BİR HASTALIK”
Bu durum gençlerimizi tehdit eden çok ciddi bir durum. Ve bunu artık gündemimize alıp değerlendirmemiz gerekiyor.  Bugün uzmanlar  ekran başında geçen 5 saati tedavi edilmesi gereken bir durum olarak ele alıyor. Yani tabiri caizse bir hastalık olarak nitelendiriyorlar. Ben bugüne kadar kitapla ilgili böyle bir tespit olduğunu hiç duymadım. Keşke günümüzün 4-5 saati kitap başında geçse. Bu faaliyete katkı sağlayan Belediye Başkanımız ve ekibini kutluyor ve çok tebrik ediyorum. Bartın kültür, sanat hayatına bu güzel katkıyı yapıyorlar.
UZUN: “ASIL OLMASI GEREK KİTABIN KOKUSUNU İÇİMİZE SİNDİREBİLMEKTİR”
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Orhan Uzun ise “21 incisi düzenlenen bu kitap fuarının Bartın ölçeğinde bir ilde devam ediyor olması çok etkileyici bir durum. Bunu başlatmak kadar devam ettirebilmekte çok önemli. Tabi ki bunda geçmiş belediye başkanlarımızın çok emeği var ama buradaki heyecanlı katılımı gördükçe bunu devam ettirmen asıl nedenin bu heyecan dolu katılım olduğunu düşünüyorum. Buradaki katılımcıları da ayrı ayrı gönülden kutluyorum. Bir şeyin devam edebilmesi ancak onun ışıltısının var olmasıyla mümkündür. Bu tür etkinliklerde katılan yazarlar ve şairlerle fotoğraflar çektirmek katılımcılar için tabi ki önemli bir durum ama asıl olması gerek kitabın kokusunu içimize sindirebilmektir. Gençlerimize bu konuda güveniyorum. Geleceğe onlarla birlikte daha umutla bakmak istiyoruz. Ülkemizin geleceği gençlerimizle daha aydınlık olacaktır” şeklinde konuştu.
ŞİİR YARIŞMASI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Açılışta bu yıl ki Hasan Bayri Şiir Yarışmasında “Sancı Molekülleri” isimli şiiri ile birinci olan İsmail Biçer, “Soluksuz İkamet”  isimli şiiriyle ikinci olan Aydın Zeyfeoğlu  ve “Çiçek Açtı Difenbahyalar”  isimli şiiriyle üçüncü olan Züleyha Bilgiç’e ödülleri de verildi. Şairle teker teker şiirlerini okurken Biçer’e ödülünü Rektör Uzun, Zeyfoğlu’na ödülünü Eski Belediye Başkanı Oğuz Pir ve Bilgiç’e ödülünü Kumluca Belediye Başkanı İsmail Can takdim etti. Şiir yarışmasının jüri üyelerine ödüllerini ise TSO Başkanı Halil Balık verdi.
ÇOMAK VE ÇINÇIN’A ONUR ÖDÜLÜ
Fuarın bu yıl ki onur konukları ise Prof. Dr. Hasret Çomak ver Servet Çınçın oldu. Çomak’a onur ödülünü  Bartın Valisi Nusret Dirim takdim ederken Servet Çınçın’a da Belediye Başkanı Akın takdim etti. Bu onur ödülünün kendisine sorumluluk ta yüklediğini ifade eden Çomak, “Eski Belediye Başkanı Oğuz Pir’in başkanlığında başlayan bu kitap fuarının 21. Yüzyılda da devam etmesini ve güzel etkinliklere imza atmasını yürekten temenni ediyorum. Ben memleketime bir Anadolu çocuğu olarak bağlı kaldım. Ahde vefa ilkesiyle hizmet vermeye çalıştım. Bu onur ödülü bir yerde aslında bana çok önemli sorumluluklar da yüklemektedir. Bunun bilincindeyim. Bu yüce heyetinizi yükten kutluyorum” Dedi.
TEZHİP VE MİNYATÜR BARTINLILARLA BULUŞTU
21. Kitap Fuarında bu yıl Bartınlı tezhip ve minyatür sanatçısı Şeniz Kükrer de yer aldı. Kükrer ilk kişisel sergisini Bartın’da açtı. Kükrer’e katkılarından dolayı plaketini ise Araştırmacı-Yazar Erkan Aşçıoğlu takdim etti. Şeniz Kükrer’in birbirinden güzel tezhip ve minyatür eserlerinin sergilendiği “Buluşma Tezhip ve Minyatür Sergisi” isimli sergi, 24 Kasım’a kadar Belediye Sosyal Tesislerinde açık kalacak.


 

Bakmadan Geçme