Bartın'da 1 Mayıs coşkusu

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Bartın'da coşkuyla kutlandı.

Kemerköprü Meydanı'nda toplanan emekçiler Şadırvan Caddesi, Hükümet Caddesi, Hamam Sokağı istikametinden Cumhuriyet Meydanına yürürken yürüyüşe yaklaşık bin 100 kişi katıldı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı kutlamalarda emekçiler hem sloganlar attı hem de halaylar çekti.
 
Yürüyüşe Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS), Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası(TEKSİF),Türkiye Yol-Yapı-İnşaat İşçileri Sendikası(YOL İŞ), Belediye İş Sendikası, Türkiye Çimse Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM SEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES), Büro Emekçileri Sendikası(BES) ve Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası(ESM), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), ENERJİ YAPI YOL SEN, Halk Evleri,  EĞİTİM İŞ, ADD, CHP, Haziran Hareketi başta olmak üzere yaklaşık bin 100 kişi katıldı.  Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı kutlamalarda işçiler miting alanı olan Cumhuriyet Meydanında bir araya geldi.
 
Bora, “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın özgürlük mücadelemiz”
 
Eğitim Sen Bartın Şubesi Başkanı Sedat Bora meydanda yaptığı konuşmada şunları söyledi:  “Biz emeğiyle yaşayanlar bu ülkenin tüm değerlerini yaratanlarız. Biz, gençler bu ülkenin bugünü ve geleceğiyiz. Biz, hayır diyenler susmayanlar, itaat etmeyenler, mücadele edenleriz. Buradayız! Ne yalnız, ne çaresiz ne de seçeneksiziz. Çoğuz, çoğunluğuz, halkız! Birlikte güçlüyüz! 1 Mayıs alanındayız. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın özgürlük mücadelemiz. Buradan söylüyoruz bu zulüm bu baskı ile yönetemeyecekler sarayları saltanatları çökecek, bu zulüm bizim mücadelemizle bitecek. Emek kazanacak özgürlük kazanacak, laiklik kazanacak, demokrasi kazanacak. Biz kazanacağız!
 
“Emekçiyiz haklıyız kazanacağız”
 
Mayıs ayındayız. Denizlerin idam edildiği, Taksim'de 37 işçinin katledildiği. Ama işte yine buradayız. Bizler bu alanları dolduranlar bir kurtarıcı beklemiyoruz, tek çözüm bizim mücadelemiz biliyoruz! Emekçiyiz haklıyız kazanacağız. Yağmayı, talanı, sömürüyü, zorbalığı, işimizden ekmeğimizden öğrencilerimizden koparılmayı birlikte durduracağız. Hakkımız olanı alacağız. Bugün 1 Mayıs. Bugün en çok çocuklar için meydanlardayız. Bir daha hiçbir çocuk cemaat yurtlarında yanarak can vermesin diye. Bir daha hiç bir çocuk istismara tecavüze uğramasın, istismarın üzeri iktidar tarafından örtülmesin diye. “Hepimiz Ensarız” diyen kötülüğün karşısında tüm çocukların iyiliği için meydanlardayız. Cumhurbaşkanının tek bir kararı ile sınav sistemleri değişmesin, çocuklarımız okulsuz kalmasın. İmam Hatiplere mahkum edilmesin diye buradayız. Savaşlara alet olmadan barış kardeşlik ve bir arada yaşamak için buradayız. “Çocuklar Ölmesin” diyen Ayşe öğretmene buradan 1 Mayıs meydanlarından selam yolluyoruz. Yalnız değilsin, bu ülkede çocuklar ölmesin diyen milyonlar var. Hepimiz Ayşe öğretmeniz. 1 Mayıs Meydanı’ndan söz veriyoruz. Çocuklar için özgürlüğü söküp alacağız. Özgürce büyüdükleri bir ülke yaratacağız. Bugün 1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma günümüz.”
 
Kaya: “Yaşasın 1 Mayıs”

 
 
 
TÜRK-İŞ Bartın İl Temsilcisi, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı  Ertan Kaya ise   şunları söyledi:
 
1 Mayıs işçi-emekçi bayramımız kutlu olsun.  Değerli kardeşlerim. Biz çok olağanüstü haller gördük. Ama hiçbirinde bizim üretmemiz engellenmedi. Bugün maden havzamızda tarihimizin en az sayıda işçiyle en düşük üretimini yapıyoruz. Bugün yine olağanüstü hal uygulaması yaşıyoruz. Ama biz sesimizi her şart altında gür çıkardık çıkarıyoruz. 6 Kasım 2017’de sesimizi duymayanlara karşı yer altında direnen maden işçisi kardeşlerim, hepinizi bir kez daha gururla, sevgiyle selamlıyorum.
 
“TTK zarar ediyor, Türkiye zarar ediyor”
 
“İşçilere, emekçilere grev yaptırmadığı için patronlara iyi kazanç sağlamakla övünen yöneticilerimiz var. Zonguldak’a bakıldığında bize taş kömürünü çıkarttırmıyorlar. Türkiye Taşkömürü Kurumunu çalıştırmıyorlar, işçi almıyorlar. Çünkü birileri taş kömürü ithalatından büyük kazançlar elde ediyor. TTK zarar ediyor, Türkiye zarar ediyor yandaş ise kazanıyor.
 
“İş ekmek yoksa barış da yok”    
 
Değerli kardeşlerim. Biz diyoruz ki üretelim herkes doysun ve kardeşçe yaşasın, işsizlik olmasın, açlık olmasın, terör meydan bulamasın, savaşlar çıkmasın. Maden işçisi üretsin, şeker işçisi üretsin, besici, çiftçi, sanayici üretsin. Demokrasi olsun, adil bir rekabet olsun, ehliyet ve liyakat sahibi insanların önü açılsın. Kurumlar ve devlet ehil insanlar tarafından yönetilsin, yandaşlık son bulsun.  Değerli kardeşlerim, sevgili Bartınlılar. Bugün 1 Mayıs işçi emekçi bayramı. Bugün işçiler ve emekçiler tüm dünyada meydanlarda bizim gibi haklı taleplerini dile getiriyorlar. 1886’da Amerika’da hak mücadelesi verirken hayatlarını kaybeden işçi kardeşlerimizi anmak için  başlayan bu anlamlı günde başta maden şehitlerimiz olmak üzere iş kazalarında, eylemlerde, direnişlerde şehit düşen tüm emekçi kardeşlerimizi rahmetle anıyorum.
 
“OHAL son bulsun”
 
Değerli kardeşlerim maden işçileri olarak Bartın’da yaşayan insanlar olarak bugün dünya işçi ve emekçilerinin en anlamlı günü olan 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde gücümüzü bir kez daha gösteriyoruz.  Biz diyoruz ki her şeyden önce büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere hedef gösterdiği çağdaş, medeniyet hedefinden vazgeçmeyelim. Bizliğimizi, beraberliğimizi bozdurmayalım, bağımsızlığımızı koruyalım. Biz diyoruz ki bu ülke bir daha darbeler yaşamasın, demokrasi, barış, kardeşlik ve özgürlük olsun. İşsizlik kalmasın, terör ve savaş olmasın, işçi alınsın, üretim artsın, OHAL son bulsun. İşçilere, memurlara ve taşeron işçilerine yandaş sendika baskısı yapılmasın, herkes istediği sendikaya üye olsun. Örgütlenme önündeki engeller kaldırılsın, sendikalaşma teşvik edilsin.
 
“Örgütlenme hakkımız engellenemez”
 
Biz diyoruz ki maden işçileri ve bölge halkı 24 Haziran seçimleri öncesinde siyasetçilerimizi can kulağıyla dinleyecek ve bizim taleplerimizi dikkate alanlara sahip çıkacaktır. Genel ve mahalli seçimlerde hiçbir şaibeye izin verilmemesi için önlemler alınmalıdır. Vergide adalet sağlanmalıdır. Asgari ücretten vergi alınmasın. Eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik piyasa şartlarına bırakılmasın. Geçici ve mevsimlik işçiler güvence altına alınsın kimse işini kaybetme korkusu yaşamasın. Aile içi şiddet ve kadına yönelik baskı ve şiddete karşı önlemler alınsın. Çocuklar çalıştırılmasın, üniversiteler özgürleştirilsin. Biz diyoruz ki emeklilik şartları yeniden düzenlensin ve emekli maaşları asgari ücretin altında olmasın. Artık bölgemizde santral yapılmasın mevcutlar için önlem alınsın sağlığımız ve çevremizi koruyalım. Bartın artık göç vermesin. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na işçi alınsın üretim artsın. Sevgili emekçi kardeşlerim, bir olalım birlik olalım, üretelim, kazandıralım, kazanalım, ülkemize ve milletimize sahip çıkalım.”
 
Akdemir:  “1 Mayıs sorunların gündeme taşındığı gün olmalıdır”
 
TEKSİF-İŞ Sendikası Rimaks Tekstil Temsilcisi  Mesut Akdemir ise Bartın’da birçok işçinin asgari ücretin altında çalıştığını iddia ederek şu ifadelerde bulundu:
 
“1 Mayıs işçilerin uluslararası birlik mücadele ve dayanışma gününü kutlarım. Değerli kardeşlerim. İçinde bulunduğumuz karanlıktan bizlere mutlu bir geleceğin kapılarını açacak tek anahtar birlik beraberlik ve kardeşliğimizdir. Bu birlik ve dayanışma ruhu bizlere yapılmaz denileni yaptıracak olmaz denileni olduracak güç vermektedir. 1 Mayıs hesaplaşma günü değil çalışanların sorunlarının gündeme taşındığı ve çözümlerin bulunduğu gün olmalıdır. Ülkemizi gerginliğe sürükleyerek memurun, işçinin, emeklinin dertlerini hasır altı etme gündemi saptırma amacı güdenler çalışanlara ve sendikacılığa en büyük darbeyi vurmaktadır. Çalışanların örgütlü mücadelesini zayıflatarak, küresel saldırıların karşısında bizleri çaresiz bırakmak isteyenler var. Ne yazık ki bugün çalışanlara karşı uygulanan hukuksuzluklar var. Bartın ilimizde kalkınma bölgesi ilan edildiği günden bugüne kadar görüyoruz ki emekçilerin değil patronların kalkınması haline geldi. Buradan taşeronlaşmaya bir kez daha hayır demek istiyorum.
 
“Bütün emekçiler adına adalet istiyorum”
 
Amasra Kazpınarı Köyünde HEMA madencilik işletmesinde taşeron firmasında çalışan Ersamak işçilerinin mağduriyetini gördük. 150 işçinin iş akitleri fesih edildi. Gerekçe olarak üretim yok ilerleme yapamıyorum diyerek 150 emekçi kardeşimi kapının önüne koymuştur. 2 maaş ve kıdem tazminatlarını bile ödememiş açlığa yoksulluğuna mahkum etmiştir. 300 Çinli işçinin çalıştığını biliyoruz. Ersamak emekçileri kendi vatanında kendi toprağında işsiz kalmış haklarını alabilmek için kapının önünde çadır kurmuş emek verdikleri iş yerinin önünde nöbet tutmuşlardır. Buradan devletimizi yöneten iktidara sesleniyorum. Şu anda devletimiz bütün imkanları elinizde olan AK Parti’nin açılımı Adalet ve Kalkınma Partisi değil mi? Patronların değil bütün emekçiler adına adalet istiyorum. Bartın bölgesinde bulunan fabrikalarda asgari ücret altında çalıştıran iş yerleri var. buradan bacılarıma işçi kardeşlerime sesleniyorum. Gelin birlik olalım beraber olalım korkunun ecele faydası yok öyle olsaydı mezarlıklar boş olurdu. Birlikteliğimizi kaybettikçe haklarımızı da kaybediyoruz. Bizler birlik oldukça hiç bir güç çalışanların haklarını gasp etmeye yetmeyecektir. Şair Mehmet Akif Ersoy ne diyor; Girmeden tefrika millete, düşman giremez. Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez. Bu nedenle bir olacağız. Hak aramak kutsal bir mücadeledir. Güzel ülkemin dört bir yanından yayılan coşku kardeşliğimizin eseri geleceğimizin teminatı. İnanıyorum ki bu coşku azim ve umut çalışanlarımızın üzerine çöken kara bulutları dağıtacak. Güneşli güzel günlerin habercisi olacak. Kararlıyız, biz haklıyız, biz kazanacağız.”  
 
Meydandaki kutlamalar söylenen şarkılar ve çekilen halaylarla son buldu.


 

Bakmadan Geçme