Bartın'da Şok Dalga Tedavisi (ESWT) Başladı

Bartın Devlet Hastanesi'nde Şok Dalga Tedavisi (ESWT) uygulanmaya başlandı.

Bu tedavi (ESWT) güçlü ses dalgalarının vücudun istenen bölgesine odaklanması ve orada tedavi sağlaması esasına dayalı yeni bir ortopedik tedavi yöntemi. Şok Dalga Tedavisi (ESWT)  Topuk dikeni, Golfçü ve Tenisçi dirseği, Aşiltendiniti, Kalsifik omuz tendiniti, Kaynama gecikmesi ve kaynamaması olan ve bu terapiye uygun hastalarda uygulanır
ESWT'nin etki mekanizması; uygulandığı bölgedeki dokularda şok dalgaları sonrası yeni damarlanma oluşumu ile ilgili büyüme faktörlerinin ortama salınması sağlar. Bunun sonucunda bölgesel besleyici damar oluşumunu ve çevre dokudaki oksijen miktarını artar ve doku iyileşmesini hızlanır.
ESWT Uygulaması öncesi doktorunuzu yapmış olduğu muayenede, röntgen veya ultrason gibi tetkiklerle sorunlu bölge tespit edilir. Sorunlu bölgeye skopi denilen cihaz ile odaklama yapılıp hastalığın türüne, yerine ve şiddetine göre şok dalgaları uygulanır. Cerrahi bir işlem olmadığı için öncesinde herhangi bir anestezi veya hazırlık gerektirmez.
Uygulanan tedavinin süresi ve seans miktarı farklılık gösterir. Tedavi hastalığın yerine ve şiddetine göre 5 ile 20 dakika süren, 3-5 gün arayla uygulanan toplamda 4–6 seanslık terapiden oluşmaktadır.
Uygulama bölgesinde kısa süre içerisinde gerileyen hafif ağrı, ciltte oluşan kızarıklık ve şişlik dışında önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır. İlk uygulamada bir miktar ağrı hissedilmekle birlikte tedavideki ilerleme ile bu ağrıya karşı toleras gelişir. Uygulama sonrası hastalar günlük işlerine devam edebilir, istirahat gerekmez.
ESWT’nin kas ve iskelet sistemi uygulamalarındaki en önemli avantajı, girişimsel olmayan ve görüldüğü kadarı ile istemeyen etkilerin görülme azlığıdır. Açık cerrahi ile karşılaştırıldığında tedavi süresinin daha kısa, maliyetinin daha düşük olması da tercih sebebidir.
 
ESWT’in aşağıdaki durumlardan herhangi birinde uygulanması sakıncalıdır.
·         Uygulama bölgesinde büyüme plağı olan büyüme çağındaki geç hastalar
·         Uygulama bölgesinde yoğun sinirsel doku olan alanlar
·         Kötü huylu tümörü olan hastalar
·         Kanama ve pıhtılaşma bozukluğu olan hastalar
·         Akut enfeksiyonu olan hastalar
·         Gebelik

Bakmadan Geçme