Yemen Kahvesinden engelli istihdamına büyük destek

'İlk maaşımla babama ayakkabı aldım'

Bartın'da her kesimin uğrak adresi olan Yemen Kahvesi, engelli istihdamına da büyük destek veriyor. Bartınlı iş insanı Murat Yıldırım'ın işlettiği Yemen Kahvesi, engelli vatandaşların istihdam edilmesine olanak tanırken pandemi döneminde de maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarıyla hizmet vermeye devam ediyor.
Yemen Kahvesi'nde çalışan 22 yaşındaki İsmail, çalışmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ve yorulmadığını ifade ederken uzun süre iş arayan 30 yaşındaki Erhan da kazandığı ilk parayla babasına ayakkabı aldığını söyledi.
Son yıllarda gerek devlet teşvikleri gerekse engellilere olan bakış açısının değişmesi ile birlikte engelli istihdamı da arttı. Bartın'da da birçok kurum ve kuruluş da engelli istihdamına katkı sağladı.
Bartın'da engelli istihdamına en büyük destek veren işletmelerden biri Yemen Kahvesi oldu. Bartınlı iş insanı Murat Yıldırım'ın işlettiği Yemen Kahvesi, 12 personelinin yanında engelli 2 gencimize de iş imkanı tanıdı.
Engelli bireylerin de bağımsız bireyler olarak topluma kazandırılabilmesini hedefledikleri söyleyen Yıldırım, diğer işverenlere de çağrıda bulundu.
“Engellilerimize destek olacağız”
Engellilerimizin toplumdan ayrıştırılmaması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, şunları söyledi:
“Devletimiz son yıllarda engelliler için büyük ataklar yaptı. İhtiyacı olan engellilere maaş bağlandı ayrıca bakıcılara bakıcı maaşı bağlandı. Devletimiz her sene belli oranlarda kendi kuruluşlarında engelli istihdamı ediyor ama yeterli mi, değil. Bizim işletmemizde 12 kişi çalışıyor, 2 tanesi engelli kardeşlerimiz. İlk geldiklerinde daha çekingen ve daha içlerine kapanıktılar ama zamanla çay servisi yapmaya, sipariş almaya başladılar. Biz hesap almaya kadar devam etmelerini istiyoruz. Buranın dışında rehabilitasyon merkezlerine de gidiyorlar haftanın belirli gün ve saatlerinde ders alıyorlar. Böylelikle özgüvenleri yerine geliyor ve istihdama katkı sağlanıyor. Elemanlarımızdan biri olan Erhan, gelip kendi çalışmak istedi, hevesli olduğu için ihtiyacımız olmamasına rağmen işe aldık. Çok da güzel çalışıyor. Çalıştığı ilk üç günün parasıyla babasına ayakkabı aldı, bu bizim çok hoşumuza gitti. Diğer elemanımız İsmail, Çatmaca'da oturuyor evine kendi gelip gidiyor. Müşterilerimiz İsmail'den çok memnun. Beraber inşallah bu şekilde engellilerimize destek olacağız.”
“Ayrıştırmamalıyız”
Bizim Osmanlı'dan gelen bir engelli kültürümüz var, dinimizde emanet önemlidir. Engelliler bize Allah'ın emanetidir. Toplum olarak onlara sahip çıkmalıyız, onları içimizden biri gibi görmeliyiz, ayrıştırmamalıyız. Çünkü onlar bunu iç dünyasında sorunlaştırıyor. Bu da engelli arkadaşlarımızda yıkıma gidiyor. Onlara bizden biri olduğunu hissettirirsek özgüvenleri yerine geliyor ve topluma karışıyorlar. Engelli kardeşlerimiz evlerinde kalmasın benim söylemek istediğim en önemli nokta budur. Okula gitsin, parka gitsin, rehabilitasyon merkezlerine gitsinler veya engelli merkezleri var. Aile Çalışma Sosyal Politikalar Müdürümüz Mahmut Şahin beyin de Bartın'a çok güzel katkıları oldu.
“Zaten kendileri de görecekler”
“Bazı arkadaşlar engelli kardeşlerimizden çekiniyor. ‘Acaba bir şey olur mu?' düşüncesindeler. Korkmasınlar Allah onları koruyor herkesi koruduğu gibi. Katkısı oluyor, eksisi olmuyor. Çekinmeyip alsalar hiçbir sorun olmayacağını zaten kendileri görecek.”
“Çalışmaktan yorulmuyorum”
Yemen Kahvesi'nde çalışan 22 yaşındaki İsmail, çalışmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirtirken işe her gün yürüyerek gidip geldiğini ifade etti. Çalışmaktan yorulmadığını söyleyen 22 yaşındaki genç, “Her şeyi kendi istediğim için çalışıyorum kendi paramı kazanıyorum. Parayı alıyorum cüzdanıma koyuyorum. Çalışırken fazla yorulmuyorum. Hoş geldiniz diyorum afiyet olsun diyorum. Engelli arkadaşlarımız da çalışsın, para kazanmak iyi bir şey güzel bir duygu.” diye konuştu.
“İlk paramla babama ayakkabı aldım”
Kazandığı ilk para ile babasına ayakkabı aldığını söyleyen 30 yaşındaki Erhan da ailesinin geçimine destek verdiğini dile getirerek “Çalışmak güzel bir duygu. Ben her gün iş arıyordum. Sağ olsun Müdürümden rica ettim ve bu işe başladım. Okuluma da gidiyorum çalışıyorum da. Bütün engelliler çalışsınlar ellerinden geleni yapsınlar ben bunu istiyorum. İlk paramla babama ayakkabı aldım, ben de onlara destek oluyorum.” dedi.

Bakmadan Geçme