Trafikten çilek festivaline önemli açıklamalar
Başkan Yalçınkaya ile sohbet ettik…İşte başlıklar…
Trafik uygulaması kalıcı olacak!
Çilek Festivali yeniden yapılacak…
Karadağ'dan kardeş gelecek...
Hayatını kitapta anlatacak...
Artık iyice tıkanan ve İstanbul'u aratmayan Bartın trafiğine 25 yıl sonra yeni bir dokunuş yapmak da Rıza Yalçınkaya'ya nasip oldu
Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya kent merkezindeki yeni trafik düzenlemelerinin, başarıyla devam eden deneme sürecinin sonuçlarına göre kalıcı hale geleceğini söyledi.
Başkan Yalçınkaya gazeteci Arif Üçler'e yaptığı açıklamada 1999'daki ilk döneminde uyguladığı Hükümet caddesi projesinden 25 yıl sonra yeni bir kapalı alanla yaya ve araç trafiğine nefes aldırmaya çalıştıklarını belirterek, 17 Nisanda başlattıkları deneme sürecinden olumlu geri dönüşler aldıklarını, her yeniliğin ilk günlerde bir takım zorluklarının olacağını, alışma safhası sonrası bunun normal karşılanacağını, Bartın trafiğini rahatlatmak zorunda olduklarını, uygulamanın başarıya ulaşacağına inandığını, gelişmelerin de bunu gösterdiğini ifade etti.
CENAZE GÜZERGAHI DEĞİŞTİ
Yalçınkaya yeni düzenleme sonrası halk arasında merak edilen Aşağı camiden cenazeler mezarlığa nasıl gidecek sorusuna da şöyle açıklık getirdi; "Şadırvan'da Foto Turhan'ın önünden cenaze aracımıza alınacak cenazeler Aşağı çarşı güzegahından Madeş'in bulunduğu Çalıkoğlu sokağa dönüş yaparak Halatçıyaması mezarlığına ulaşacak"
GÜZELLEŞTİRME YAPILACAK
Trafiğe kapattıkları alanlarda güzelleştirme çalışmaları yapacaklarını da belirten Başkan Yalçınkaya "Daha önce Hükümet caddesinde yaptığımız ödüllü proje gibi buralarda asfaltı da kaldırarak tarihi dokumuza uygun bir şekilde kırmızı tuğlalarla güzelleştirmeler yapma düşüncemiz var" dedi.
ÇİLEK FESTİVALİ YENİDEN
Başkan Yalçınkaya 30'dan fazla kez kutlanan, maden faciası ve terör gibi üzücü olaylar nedeniyle daha önce üç kez iptal edilen ve 2019'da ise Ramazan, sınavlar ve seçimlerden dolayı sıkışık takvime rastladığı için ertelenen, sonra pandemiye takılan ve unutulan Bartın Çilek Festivali Kültür ve Turizm etkinliklerini de yeniden başlatma düşüncesinde olduklarını da açıkladı.
ÜRETİMİ TEŞVİK VE TANITIM
Yalçınkaya, "Çilek üretiminin teşviki ve tanıtımının yanı sıra Bartın’ımızın doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerini ön plana çıkararak bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlayan festivalimizi tekrar başlatarak bir geleneğimizi daha yaşatmak istiyoruz" dedi.
İKİ VEYA ÜÇ GÜN OLABİLİR
İlk olarak 1982 yılında düzenlenmeye başlanan, etkinlikleri 11 yıl boyunca bir günlük kutlamalar şeklinde gerçekleştirilen, 1993 yılından itibaren ise bir haftalık etkinliklere dönüştürülen, Bartın ilinin kültürünü ve sanatını yaşatmak, Batı Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan halkın ve festivale katılmak amacıyla gelen yerli ve yabancı turistlerin ulusal ve uluslararası değerleri paylaşmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen festivalin 30-31 Mayıs 1 Haziran tarihleri arasında 2 veya 3 gün şeklinde yeniden yapılabileceğini söyledi.
KARADAĞ'DAN KARDEŞ GELİYOR
Başkan Yalçınkaya, Balkanlarda tarihi ve turistik bir ülke olan Karadağ'ın Plav şehri belediyesiyle kardeş belediye çalışması içinde olacaklarını da söyledi. Yalçınkaya konunun Türk Dünyası Güzel Sanatlar Birliği 1. Uluslararası Bartın Sanat Sempozyumu için ilimize gelen Türk Dünyası Güzel Sanatlar Birliği 1. Uluslararası Bartın Sanat Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Prof.Dr. Alaybey Karoğlu, Karadağ Milletvekili Prof. Dr. Abaz Dizdareviç ve birlik üyelerinin ziyareti sırasında gündeme geldiğini belirtti.
Yalçınkaya önümüzdeki günlerde bu konuda gerekli adımları atacaklarını ifade etti. Bartın Belediyesi'nin İtalya Padova ve Almanya Lünen ile kardeş belediye anlaşmaları var.
HAYATI KİTAP OLACAK
1999-2007 arasında iki dönem belediye başkanlığı, 2007-2019 arasında da 4 dönem milletvekilliği yapan ve 2024 seçimleriyle yeniden belediye başkanı olan Yalçınkaya hayatının bu dönemleriyle 1999 öncesinde Makine Mühendisleri Odası Başkanlığı, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesi'ndeki çalışma hayatı ve onun öncesinde çocukluğunda ve gençliğinde hediyeli kader kısmet satışı, sinemada gazoz ve yiyecek satışı ve Hamam sokaktaki çay ocağı işletmeciliğini ve siyasi yaşamını da kapsayan anılarını bir kitapta toplamayı düşündüğünü de söyledi.
KADER KISMET
1955 doğumlu olan Yalçınkaya "60'lı, 70'li yıllarda babamın yanında postanede vatandaşların getirdiği asker mektuplarının zarflarının üzerini yazardım. Yine gönderi çuvallarının hazırlanmasında yardımcı olurdum. Bunların karşılığında para kazanırdım
Sonra o yıllarda 5 kuruşa kader kısmet diye kazı kazan benzeri içinde gofret, sakız veya başka şeylerden oluşan hediyeli satışlardan yaptım. Hamam sokakta şimdi Türkiye Ekonomi Bankasının (TEB) olduğu yerde çay ocağı işlettim. Mühendistim ama işim yoktu, çaycılık yaptım. Esnaflar 'mühendis bize üç çay' diye seslenirlerdi. Alpaslan Sineması'nda gazoz sattım. Film başladıktan sonra gelenlere el feneriyle yer gösterirdim, bunun karşılığında 25 kuruş kazanırdım. TTK'da işe başladım, Makine Mühendisleri Odası Başkanı oldum, yapı ve oto şov fuarları düzenledim. Ve sonra siyasete atıldım. İyi bir editör bulursam hayatımı kitaba dönüştürmek gibi bir düşüncem de var. Kitabımın ismi de 'kader kısmet' olacak" diye konuştu.
BALIKÇIDA BULUŞTUK
Başkan Yalçınkaya ile Mehmet Yürekyakan'a ait pazaryerindeki 'Balıkçının Yeri'nde sohbet ettik. Mehmet Yürekyakan, Bartın tüccarlarından Kemal Arıcı ve Belediye Başkan Yardımcısı Sancar Biçer, Belediye Ulaştırma Müdürü Mehmet Alper Kaynar ve Ulaşım Mühendisi Şevval Dadaylı'nın da bulunduğu sohbette Başkan Yalçınkaya milletvekili olduğu dönemlerde yaşadıklarıyla çocukluk ve gençlik dönemlerini kapsayan ilginç olayları adeta o günlerin heyecanını yeniden yaşarcasına anlattı, biz de keyifle dinledik. Bu sırada benim 'bunları ve burada anlatmadıklarınız daha nicelerini kitap yapmalısınız' önerim üzerine 'kitap konusunu açan ve böyle bir düşüncem var' diyen Yalçınkaya sohbet sonrası pazaryerinde vatandaşlarla ve pazarcı esnafıyla da bir araya gelerek görüşmeler yaptı, sorunları ve talepleri dinledi.
(Haber; Arif Üçler)
YENİ TRAFİK DÜZENLEMESİ NELER GETİRİYOR?
Şadırvan Caddesi; 930. Sokak ve Çalıkoğlu Sokak ayrımından itibaren Şadırvana kadar olan kısım trafiğe kapatıldı.
Kemerköprüden sola dönen araçlar, 155. Caddeden 930. Sokağa sola doğru tek yön dönüş yaparak Davut Fırıncıoğlu Caddesine katılım sağlanıyor.
Kemerköprüden sola dönen araçlar, 155. Caddeden Çalıkoğlu Sokağa sağa doğru tek yön dönüş yaparak Aşağı Cami Sokağa katılım sağlanıyor.
Aydınlık Caddesi ise mevcut durumun tam tersi istikametinde tek yön olarak hizmet veriyor.
Eski Konak Caddesi, Kemerköprü istikametinden Asma Köprüye doğru İnkum duraklarına kadar olan kısmı tek yön olarak hizmet veriyor. Asma Köprüden Kemerköprüye olan ulaşım Kocamüftü Sokak bağlantısı üzerinden sağlanıyor.