Palyatif Bakım Merkezinin kapasitesi arttırıldı
Bartın Devlet Hastanesi Ek Binasında bulunan palyatif bakım merkezinin arttırılan kapasitesi için açılış töreni düzenlendi.
Bartın Valisi Nusret Dirim açılışta yaptığı konuşmada Bartın Devlet Hastanesiyle ilgili son dönemde medyaya da yansıyan haberlerin ihtiyatlı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
17 yatak kapasiteli Palyatif Bakım Merkezinin açılışı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ünitesi'nin bulunduğu Bartın Devlet Hastanesi Ek Binası'nda yapıldı. Hastaların fiziksel ve psikososyal acılarının giderilmesi amacıyla oluşturulan Palyatif Bakım Ünitesi'nin açılışını Bartın Valisi Nusret Dirim, Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç ve Bartın Devlet Hastanesi Başhekimi Abdullah Danışman yaptı. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında hasta kabulüne başlayan 10 yatak kapasiteli Palyatif Bakım Merkezi'ne ilaveten yapılan bu üniteyle birlikte Palyatif Bakım yatak sayısı da 27'ye çıkarılmış oldu.
Vali Dirim: “Kapasite 27'ye ulaşmış olacak”
Evde bakımı zor olan hastaların hem bakımlarının yapılacağı hem de onlara bakacak olan kişilerin eğitileceği Palyatif Bakım Merkezi'nin çok önemli bir alan olduğunu söyleyen Bartın Valisi Nusret Dirim, “Bartın'daki sağlık kuruluşlarımızın kapasitelerini daha öteye taşıma gayretlerini toplumla paylaştıkları önemli bir çalışmanın açılışını birlikte yapıyoruz. Evde bakımı zor olan hastaların hem bakımlarının yapılacağı hem de onlara bakacak olan kişilerin eğitileceği son derece önemli bir birim olarak Bartın'daki mevcut 10 kapasiteli Palyatif Bakım Merkezine 10 kapasite daha ekliyoruz. Kısa süre içerisinde de 7 yatak kapasitesi daha eklenecek ve bu önemli çalışma toplamda 27 kapasiteye ulaşmış olacak. Buna emek veren Sağlık İl Müdürlüğümüz şahsınız Başhekimimize ve yönetimimize çok teşekkür ediyorum.” dedi.
“İhtiyatlı değerlendirmek gerekiyor”
Bartın Devlet Hastanesi ile ilgili kamuoyuna yansıyan sorunlara da atıfta bulunan Vali Dirim, yeni Bartın Devlet Hastanesi'yle ilgili de bilgiler vererek şöyle konuştu:
“Belki birçoğunuz farkına varamıyorsunuz ama arkadaşlarımız sessiz sakin bir şekilde işlerini yapmaya gayret ediyorlar. Bazen medyaya yansıyan şeyleri ihtiyatlı değerlendirmek gerekiyor. En iyi ölçü aslında insanların kendi gözleriyle gördükleridir. Şimdi kısa süre içerisinde neler yapıldığını göreceğiz. Sağlık sektöründe çalışmayan kimsenin kalmaması lazım, kıyıda köşede kamuda bekleyen tüm personelin aktif hale gelmesi lazım, teşkilatın bütün personeliyle birlikte hizmete katılması lazım. Ancak o zaman ihtiyaçları karşılayabilir. Sağlık tabi ki hepimiz için vazgeçilmez bir alan.
“Her gün çıta yükseliyor”
Her şeyin başı sağlık. Bu anlamda insanlarımızın sağlık kuruluşlarından beklentileri son derece yüksek. Artın insanlar sadece doktoru görmeyi ya da onla karşılaşmayı yeterli görmüyorlar. İnsanlar doktorunu görmek istiyor. Tedaviyle ilgili birçok konuda ciddi bilgilendirme istiyor. Her gün çıtanın yükseldiğini görüyoruz. Sağlık teşkilatımız da artan talepleri karşılamak için canla başla çalışıyorlar. Bartın'dan kimsenin sağlık ihtiyacı için Ankara, Zonguldak veya Karabük'e gitmeye ihtiyacı kalmasın. Bartın kendi kendine yetecek bir seviyede bulunsun.”
“Bugünü en güzel şekilde yönetmek gerekiyor”
Biliyorsunuz yeni bir Devlet Hastanemiz ihale edildi. Ankara yolu üzerinde geniş bir alanda yapılacak. Şuanda müteahhit çalışmalarını yapıyor. Birkaç yıl içerisinde de tamamlanıp aktif hale gelecek. Birçok sağlık birimlerini orada toplama şansımız olacak. Ancak 3 yıl uzun bir süre. O süre içerisinde sağlığı iyi bir şekilde yönetmek gerekiyor. İnsanları ihtiyaçlarını Bartın'da gerçekleştirecek her şeyi burada gerçekleştirmek gerekiyor. Sorunları ötelemeden bugün yapılması gerekenleri bugün yapmak gerekiyor. Bugünü en güzel şekilde yönetmek ve sağlıkta hiçbir eksiğin kalmaması adına yapılması gerekenlerin en güzel şekilde yapıldığını memnuniyetle görüyoruz.”
Dr. Koç: “Palyatif Bakım Ünitemiz önemli”
Palyatif bakımın önemine değinen Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç ise “Palyatif bakım; kapsamlı bir değerlendirme ve tedaviyle hastalar tarafından yaşanan fiziksel psikososyal ve manevi semptomların giderilmesini, aynı zamanda ailenin ve bakım verenin desteklenmesi ile acılarının hafifletilmesini amaçlar. Merkezimize; terminal dönem kanser hastaları, terminal dönem olmasa dahi kronik ağrısı olan kanser hastaları, beslenme yetersizliği olan hastalar, evinde ya da hastanede NIV kullanan, akut problemi olmayan KOAH hastaları, nörolojik hastalıklar (demans, post resustasyon ve CVO ya bağlı kronik bakım hastaları), ALS, MS, parkinson vd nöromuskuler hastalığı olan bakım hastaları, bilinci açık quadriplejik trakeostomili ya da değil bakım hastaları, Protein enerji alımı çeşitli nedenlerle malnutrisyonda olan hastalar, Trakeostomisi ya da PEG'i değişecek ya da kapatılacak hastalar, basınç yarası açılmış hastalar, kabul edilmektedir. Bu açıdan Palyatif Bakım Merkezimiz oldukça önemli ve gerekli.” dedi.
Danışman: “Bartın'dan il dışına sevklere de çok faydası olacak”
Palyatif Bakım Merkezi'nin Bartın için çok faydalı olacağını düşündüğünü belirten Bartın Devlet Hastanesi Başhekimi Abdullah Danışman da “Burası bizim mevcut 10 yataklı Palyatif Bakım ünitemize ilaveten yapıldı. 17 yataklı olan bu ünitemizin de açılmasıyla Palyatif Bakım Ünitemizdeki yatak sayısı 27'ye çıkarıldı. Toplam 61 tane de yoğun bakım yatağımız var. Hastanemizin tescilli yatak sayısı 452, fiili yatak sayısı da 474'tür. Burası bakım hastaları dediğimiz hasta grubuna kanser hastaları, nöroloji hastaları ve çoklu organ yetmezliği gibi hastalara hizmet veren bir ünite. Diğer bir önemi de yoğun bakımdan çıkması gereken, eve gidecek kadar durumu iyi olmayan ama yoğun bakımda da kalması yer işgali olan hasta grubumuz var. Bizim için yoğun bakımların genişleme alanı olarak da önemli olduğu için Bartın'dan il dışına sevklere de çok faydası olacak. Aynı zamanda burası evde sıkıntı çeken, hastaneye yattığı zaman da tedavisi gereken hasta grubunun yakınlarına bakım eğitiminin verildiği bir alan. Palyatif Bakım Merkezi'nin Bartın için çok faydalı olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.