Kilo almadan kış geçirmek için bu önerilere dikkat

Kış aylarında nasıl beslenmeli ve bu dönemde kilo artışını nasıl önleriz?

Kış aylarında doğru beslenmeye dikkat ederek ve fiziksel aktiviteyi arttırarak kilo almamak sizin elinizde.
Bartın Yaşam Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Sinem Aslan kış beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesi ve bağışıklık sisteminde bozulmasıyla birlikte grip, nezle gibi enfeksiyon hastalıklarında da artış gözlenmektedir. Bunun için antioksidan içeriği olan mandalina, portakal, greyfurt, elma gibi meyveler (2-3 porsiyona kadar), koyu yeşil yapraklı sebzeler ve diğer sebzeler (3-4 porsiyona kadar), ceviz, badem gibi yağlı tohumlar günlük menümüzde bulunmalıdır.
Posa yoğunluğu yüksek besinlerinde bağışıklık sistemimiz üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle meyvelerin suyunu değil bütününü tercih etmek, kabuklarıyla yenilen meyveleri kabuklarıyla yemek posa açısından değerlidir. Bunun dışında günlük posa ihtiyacımızı karşılamak adına ekmek tercihimizi tam buğday yapmak, haftada 2-3 gün kurubaklagil tüketmek, her öğüne bir yeşil yapraklı sebze bulundurmak da önemlidir.
Probiyotiklerinde bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle probiyotik açısından değerli olan süt, yoğurt, ayran, peynir, kefir gibi besinlere de günlük tüketimimizde 2 porsiyona kadar yer verebiliriz.
Kış aylarında hareketsizlikten ve susuzluktan kaynaklı olarak kabızlık gibi bağırsak problemleri yaşanabilmektedir. Bu nedenler günlük hareketimizi arttırmak, günlük en az 2 litre su tüketmek, probiyotikler açısından zengin besinlerle beslenmek ve günlük posa alımımıza da dikkat etmek gerekir.
Bunun dışında balık, zeytin, zeytinyağı, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar omega-3 açısından değerlidir. Omega-3 de birçok hastalıkta olumlu etkileri kanıtlanmış ve günlük beslenmemizde bulunması gereken bir maddedir. Bu nedenler haftada 1-2 balık tüketebilir ve miktarını abartmamak koşuluyla ceviz, zeytin gibi besinlere de günlük beslenmemizde yer verebiliriz.
Kış aylarında hareketin azalması ve yeme isteğinin de artmasıyla birlikte kilo artışı görülebilmektedir. Bu nedenle beslenmeye dikkat etmek ve fiziksel aktiviteleri aksatmamak çok önemlidir.
Kilo artışını engelleyebilmek adına;
1. Et, tavuk, balık gibi besinleri kızartma yerine fırında, haşlama, buğulama, ızgara gibi yöntemlerle pişirelim ve görünür yağlardan uzaklaştıralım.
2. Haftada 2-3 gün kurubaklagil tüketelim.
3. Porsiyonlarımızı büyük tutmayalım, bunu yapabilmek adına daha küçük tabakları tercih edebiliriz.
4. Tokluk hissimizi arttırmak adına günlük posa alımımızı arttırabiliriz
5. Süt ve süt ürünlerine 2 porsiyona kadar yer vermek de tokluk hissimiz ve günlük gereksinimlerimize yardımcı olacaktır.
6. Az az sık sık beslenmek ekstra yapacağımız atıştırmalıklarında önüne geçilmesi açısından önemlidir.
7. Tatlı krizlerimizi önlemek adına kuru meyveleri veya en azında sütlü tatlıları tercih edebiliriz. Fakat tükettiğiniz miktara da dikkat ediniz.
8. Günlük fiziksel aktivitemizi mutlaka arttıralım.
9. Günlük 2-2,5 litreye yakın su tüketelim.
Unutmayalım ki mucizevi bir besin yoktur. Sağlıklı olan besin guruplarına günlük beslenmemizde yer vermek, mevsiminde olan meyve ve sebzeleri tercih etmek ve günlük beslenmemizde çeşitliliği arttırmak sağlıklı beslenme için çok önemlidir. Beslenme bireye özgüdür. Herkesin gereksinmeleri ve yaşam tarzı birbirinden farklıdır. Bu nedenle kilo problemleriniz için mutlaka bir beslenme uzmanına danışınız.

Bakmadan Geçme