Eski Turizm Müdürü Aktaş vefat etti

90'lı yılların Bartın Turizm Müdürü İsmail Aktaş'ı kaybettik!

1989 yılında gazeteciliğe adım attığımda İsmail Aktaş da Turizm Müdürlüğü'nde göreve başlamıştı. Bartın 1991'de il olunca kurum yeniden yapılanmış Orhan Kuşakoğlu il müdürü İsmail Aktaş da şube müdürü olmuştu. Tanışıklığımız taa o yıllara dayanır İsmail Beyle.

Kuşakoğlu tayin olunca yerine vekaleten İsmail Bey bakmıştı uzun süre. O zamanlar imkanlar böyle geniş ve rahat değildi. Kiralık binalarda daracık odalarda güç koşullarda hizmet veriyordu kurumlar. 2000'li yıllara gelince ve Kültür ve Turizm birleşince İsmail Bey istemeye istemeye Karabük'e gitmiş, bir süre de burada görev yapmıştı.

Bu tayin onun epey canını sıkmış daha sonra Bartın'a dönmüş ve bir süre sonra da emekli olmuştu. Bartın'ın turizmine kültürüne emekli olduktan sonra da profesyonel turizm rehberi olarak katkılar yapmaya devam etmişti.

Mişti diyorum çünkü İsmail Aktaş'ı kaybettik. Kayıtlarıma baktım. En son 11 Eylül günü konuşmuşuz telefonla.

Yakama yapışan bir illetten dolayı bana tavsiyelerde bulunmuş moralini yüksek tut bağışıklığını da şunlarla güçlendir diye sıkı sıkı tembihlerde bulunmuştu. O da prostat ameliyatı olmuştu. Sohbetimiz genelde sağlık üzerineydi ama araya gazetecilik, turizm ve rehberlik de sıkıştırmıştık. Bana gel turistleri birlikte gezdirelim senin için değişiklik olur moral olur demişti. Sağlıklıydı ve gruplar halinde hem burada hem Karadeniz boyunca turist gezdiriyordu daha düne kadar.

Amasra'daki ağlayan ağaç, Ulus'taki Ulukaya şelalesi başta olmak üzere Bartın'daki pek çok tarihi esere ve doğal güzelliğe mitolojik hikayeler de yazmış, turizm alanındaki bilgi ve birikimiyle ilimizin tanıtımına uzun yıllar önemli katkılar yapmıştı İsmail Aktaş. Haberlerimize de verdiği bilgilerle çok katkıları olmuştu.

1998'de bazı ülkelerin büyükelçilerinin eşleriyle Amasra'ya gelen Amerika'nın Ankara Büyükelçisinin eşine sorduğum soruları İngilizceye çevirmiş, haberime böyle de katkıda bulunmuştu. Röportajin sonunda bayan Parris'e 'thank you' deyip teşekkür edince gazeteci arkadaşlar (Aykan Sağ iyi hatırlar) bunu epey bir süre 'Arif Üçler İngilizce biliyor' diye espiri konusu yapmıştı.

Yaşadığı Amasra ilçesinde 14 Ekim günü öğle namazı sonrası kılınan cenaze namazının ardından toprağa verilen İsmail Aktaş'ın vefatı ilimiz için turizm için büyük bir kayıptır. Çok ani ve zamansız oldu. Kalp krizi dediler. Şaşırdım duyunca ve tabii ki çok üzüldüm. Küt diye gitmek vardır ya işte aynen öyle olmuş. 35 yıllık dostluğumuz vardı.

Kimin ne olacağı belli olmuyor. Ben lösemiyim diye ödüm şeyime karışırken sapa sağlam adamlar kalpten gidiveriyor. Hey gidi İsmail Bey. Hakkım varsa helal olsun. Allah rahmet eylesin. Mekanın cennet olsun. Eşi Nermin hanımın, çocuklarının, torunlarının ve ilimizin başı sağ olsun. (Arif Üçler)

Bakmadan Geçme