BÜ'den Bartın Tarihine Işık Tutan Bir Eser
Bartın Üniversitesi tarafından 'Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Belge ve Fotoğraflarla Bartın', Bartın'ın ekonomik ve sosyal geçmişine ışık tutuyor.
Bartın Üniversitesi tarafından “Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Belge ve Fotoğraflarla Bartın” adlı bir kitap yayınlandı. Çalışmanın Editörlüğünü yapan Bartın Üniversitesi Bartın ve Yöresi Tarih-Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAYTAM) Müdürü Doç. Dr. Mustafa Hizmetli, “Biz Bartın Üniversitesi olarak, Bartın Nehrine sadece bakmakla yetinmedik ve öncelikle bu şehrin tarihini, kültürünü araştırmayı amaç edinerek, 2013 yılında “Bartın ve Yöresi Tarih - Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAYTAM)” adı ile bir merkez kurduk. Daha sonra Bartın'ın tarih içindeki gelişimini araştırmaya koyulduk. Araştırmalarımızı gerçekleştirirken karşılaştığımız sorunların başında kaynak temini gelmektedir. Bunun için Bartın tarihi, kültürü konularında yapılmış çalışmaları taradık ve bu çalışmaların bilimsel kriterlere uygunluğu bir yana, çoğunun baskılarının dahi tükendiğini gördük. Bir yandan bu eserleri temine çalışırken diğer yandan şehirdeki sözel hafızayı oluşturan Bartın'ın yakın tarihinin tanıklarıyla görüşmeler yaptık. Öte yandan Osmanlı arşivlerinde bulunan Bartın tarihiyle ilgili belgelerin bir bölümünü temin ederek şehrin Osmanlı dönemindeki gelişimini bu vesikalar ışığında aydınlatmaya çalıştık.”dedi
Bir bölgenin, bir milletin, bir devletin ya da bir şehrin gelişimini sürdürebilmesi ve tamamlayabilmesi için, geçmişindeki hususiyetlerin tam olarak ortaya konulması ve herkesin ulaşabileceği yazılı bir esere dönüştürülmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Mustafa Hizmetli şu ifadeler yer verdi:“ ‘Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Belge ve Fotoğraflarla Bartın' adlı çalışma hazırlanırken; başta Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün Osmanlı Arşivi (BOA) ve Cumhuriyet Arşivi (BCA) ve Türk Kızılay Arşivi (TKA)'nde bulunan Bartın ve çevresi ile ilgili orijinal belgelerden yararlanılmıştır. Yüzlerce dosya ve belge taranarak tasnif edilmiş ve yapılan değerlendirmeler sonucu Bartın tarihinden hem yazılı hem de görsel olarak kesitler sunan bu eser ortaya çıkartılmıştır.”
Rumca bir düğün davetiyesi yer alıyor
Çalışmada; Başbakanlık Osmanlı Arşivinden (BOA) alınmış olan 13 Aralık 1517tarihli “Amasra ve Bartın İskelelerinin gümrük hasılatına dair Oniki Divan Kadısı Ahmed Bin Resul tarafından mu'ti defter” şeklinde özetlenen belge, Osmanlı İmparatorluğu'nun yükselme döneminde bile Bartın ve çevresinin İmparatorluk için ne kadar önemli olduğunu, bundan hareketle de bölgenin ekonomik durumunun ne olabileceğine dair çıkarımlarda bulunabilmek bakımından önemli ipuçları sunuyor. Ayrıca çalışmada Bartın'da yaşayan Saharinovias ve Savidot ailelerinin evlatlarının düğününü taktim eder (Gelin; Olga M. Saharinovias, Damat; Sava N. Savidot - Pazar günü Türkiye Bartın'da saat 1'de Aya Yorgi Kilisesinde düğün merasimi yapılacaktır. 6 Nisan 1901) şeklinde yazan 1901 yılına ait bir Rumca bir düğün davetiyesi yer alıyor.
Bartın'lı yerel tarih araştırmacısı Erkan Aşçıoğlu tarafından bir kronoloji ile başlayan kitapta Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam'ın “Antik Dönemde Bartın”, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emrah Çetin'in “Kastamonu Vilayet Salnamelerinde Bartın”, Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Hizmetli'nin “Bartın Kadınlar (Garıla) Pazarı, Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç Dr. İbrahim Yıldırım'ın “Amasra Müzesinde Bulunan Osmanlı Dönemi Mezar Taşları Hakkında Bazı Mülahazalar” konularında araştırmalar bulunuyor. İkinci bölümde Tarih Bölümünden Öğr. Gör. Tunay Karakök tarafından Bartın tarihi belge ve fotoğraflarla gözler önüne seriliyor.