Başkanlık Sistemi konferansına yoğun ilgi

Bartın Üniversitesinde düzenlenen 'Türkiye'de Hükûmet Sistemleri ve Başkanlık Sistemi' adlı konferansa yoğun ilgi gösterildi.

Bartın Üniversitesinde düzenlenen “Türkiye'de Hükûmet Sistemleri ve Başkanlık Sistemi” adlı konferansta konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Araştırma Hizmetleri Dairesi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Yıldız, başkanlık sistemini anlattı.

Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen “Türkiye'de Hükûmet Sistemleri ve Başkanlık Sistemi” adlı konferans yoğun ilgi gördü. Konferansın açılış konuşmasını yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, önemli konulara öğrencilerin ilgi göstermesinin sevindirici olduğunu söyledi. Rektör Kaplan, ”Ülkemizde çok tartışılan bir konuda bir konferans gerçekleşiyor. İnsanların farklı düşünceleri olması ve bu doğrultuda fikir beyan etmeleri mümkündür. Eğer hepimiz aynı düşünseydik insanlık gelişmezdi. Bu bakımdan burada konuşacağımız şeyler bizim başkanlık sistemiyle ilgili konuyu yeniden düşünmemize, fikir üretmemize yardımcı olabilir” dedi.

Gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan TBMM Araştırma Hizmetleri Dairesi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Yıldız ise Dünya üzerindeki sistemlerden örnekler vererek, bu sistemlerin işleyişi hakkında bilgiler verdi. Yıldız, daha sonra Türkiye'deki mevcut parlamenter sistemden bahsederek, “Gensoru, genel görüşme, araştırma önergesi, soruşturma önergesi, araştırma komisyonları, yazılı ve sözlü önergeler yoluyla parlamenter sistem denetlenmektedir. Ancak bu denetleme sistemleri daha çok muhalefet yoluyla kullanıyorsa ve hükümet mensupları tarafından kullanılmıyorsa o zaman parlamenter sistemin şekil değiştirdiğini görüyorsunuz. Bu durumda parlamenter sistemde yasama organıyla yürütme organı karşı karşıya değil, aslında iktidarla muhalefet karşı karşıya kalmıştır” şeklinde konuştu.

“Çözüm Süreci Başkanlık Sistemiyle Kolaylaşır”

Yıldız, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını cevapladı. “ Çözüm süreci başkanlık sisteminden nasıl etkilenir?” sorusuna Yıldız, “Çözüm süreci dünyada birkaç örneği olan çok zor bir süreçtir. Bu açıdan bu süreçlerde ortaya çıkan iradenin sürekliliği, güçlülüğü büyük önem taşımaktadır. Kırılgan bir irade böyle bir süreci yönetemez ve götüremez. Dolayısıyla sağlam bir siyasi iradeyi temsil etmesi açısından başkanlık sistemi, çözüm sürecini çok daha fazla kolaylaştıran bir niteliğe sahiptir diyebiliriz. Ancak parlamenter sistem içerisinde iktidar biraz kırılgan hale geldiğinde, daha da kötüsü koalisyonlu bir yapı ortaya çıktığında bu tür süreçleri götürmek imkânsız denecek kadar zordur” diye yanıt verdi.

Konferans, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan'ın Yıldız'a Bartın'ın yöresel tel kırma tepsisini hediye etmesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Said Kıngır'ın teşekkürlerinin ardından son buldu.

Bakmadan Geçme