Bartın karantinaya hazır mı?

Karantina uygulaması il geneline yaygınlaşırsa ne olur?

Dünya genelinde hızla yayılmaya devam eden ve henüz aşısı bulunamamış olan Covid-19 virüsü nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de can kaybı sayısı artmaya devam ediyor.
Vali Güner Uyardı
Bartın Valisi Sinan Güner, ilimizde görülen vakaların tamamın İstanbul bağlantılı olduğunu belirterek uyarıların dikkate alınmaması halinde karantina uygulamasının il geneline yaygınlaştırılacağını söyledi.
Vali Güner, İlimizde pandemi hastanesinde 26 kişinin tedavi gördüğünü, 2 can kaybı yaşandığını ve 4 hastanın taburcu edildiğini açıklamıştı.
Devletin ilgili kurumları tarafından gerekli önlemler mümkün olduğunca alınmasına rağmen, kurallara riayet etmeyen vatandaşlar virüsün hızla yayılmasına sebep oluyor.
Ülkemizde vaka sayısının en fazla olduğu 30 büyükşehir ve Zonguldak ilinde alınan sokağa çıkma yasağı kararı sonrası fırın ve sağlık kuruluşlarının açık kalacağı ve hizmet vereceği belirtilmesine rağmen yasağın uygulanma süresinin başlamasına iki saat kala vatandaşların gıda ve temel ihtiyaç temini için izdiham oluşturduğu görüntüler halk arasında virüse karşı bilinçsizliği ve panik seviyesini gözler önüne sermiş oldu.
Bartın'da önlemler alınıyor
Vaka sayısının artarak devam etmesi nedeniyle ilimizde de gerekli tüm önlemler Bartın Valiliği koordinasyonunda sağlık kuruluşlarının uyguladığı tedaviler ve testler, kolluk kuvvetlerinin aldığı önlemler, il, ilçe ve belde belediyelerinin yaptığı denetim ve dezenfekte çalışmaları ile sıkı bir şekilde alınıyor.
Devletin aldığı tüm bu önlem ve çalışmaların yanında en büyük görev vatandaşlara düşüyor. Yapılan uyarılar dikkate alındığı sürece vaka sayısının artması mümkün görünmüyor ancak duyarsızlık durumunda devletin aldığı tedbir önlemlerini arttırması bekleniyor

Bartın sokağa çıkma yasağına hazır mı?
İlimizde, virüsün ülkemizde göründüğü ilk günden itibaren gerekli tüm önlemlerin alınmasına rağmen il dışından gelerek karantina kurallarına uymayan ve bölge halkına bulaşmasına sebep olarak vaka sayısının artması ile bazı ilçe, belde ve köylerimizde karantina ve kısıtlı giriş çıkış uygulamasına geçilerek önlem alındı.
Olası bir durumda vaka sayısının artması ve ilimizde uygulanması muhtemel olan sokağa çıkma yasağı durumunda ise halkın düzensizce hareket etmesine karşı devlet yetkilileri tarafından herhangi bir hazırlığın yapılıp yapılmadığı ve geçtiğimiz hafta sonu 31 ilde uygulanan sokağa çıkma yasağı öncesinde yaşanan sosyal mesafe ihlalinin benzerinin ilimizde yaşanma ihtimaline karşı ne gibi önlemler alındığı merak konusu.
Sokağa çıkma yasağı olursa kim hizmet verecek?
İçişleri Bakanlığı tarafından iki gün süre ile 31 ilde uygulanan sokağa çıkma yasağında açık kalan işyerleri şöyle:
Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamül ruhsatlı işyerleri, Tüm sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin (tıbbi maske dahil) üretiminin yapıldığı işyerleri, Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları (huzurevi, yaşlı bakım evi, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri vb.) Her bir 50.000 nüfusa bir adet olmak üzere göre valilikler/kaymakamlıklar tarafından belirlenecek akaryakıt istasyonu ve veteriner klinikleri, Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (Tüpraş, termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi) PTT, Kargolar vb dağıtım şirketleri, Hayvan barınak, çiftlik ve bakım merkezleri.
Ekmek, su ve temel ihtiyaçlar
Bartın kent merkezinde vatandaşların büyük bir çoğunluğu kavşak suyu kullanıyor. Bartın Belediyesi tarafından corona virüsü tedbirleri kapsamında belirli günlerde mahallelere gönderilen kavşak suyu tankerlerinin iptal edilmesi ile günün belirli saatlerinde kent merkezinin bazı mahallelerinde bulunan kavşak suyu çeşmelerinden bidonlara doldurarak su ihtiyacını karşılayan Bartın halkı, sokağa çıkma yasağı durumunda su ihtiyacını nasıl karşılayacak?
Yine ihtiyaç listesinin en başında yer alan ekmek temini ise sokağa çıkma yasağı ilan edilen 31 ilde fırıncıların araçlarla mahallelerde seyyar olarak ekmek satması ile çözülmeye çalışılmıştı.
Bartın'da ise kaç adet fırın var ve hangi fırının hangi mahallelerde hizmet vereceğinin planlaması yapıldı mı?
Bu ve bunun gibi birçok konuda Bartın Valiliği başta olmak üzere devlet yetkilerinin yapacağı planlama ve önlem çalışmaları ile halkımızın huzurlu ve sağlıklı bir şekilde süreci atlatmasını ümit ediyoruz.
Bartın Olay ailesi olarak tüm milletimize sağlıklı, koronasız günler dilerken evde kalmalarını rica ediyoruz.

Bakmadan Geçme