Bartın Gazetesi 100 yıldır tarih yazıyor

Bartın Üniversitesi'nde yerel basının en kıdemli gazetesi olan 101'inci yayın yılındaki Bartın Gazetesinin öneminin konuşulduğu bir panel düzenlendi.

'100.Yılında Bartın Gazetesi' başlıklı panelde tarihe tanıklık etmenin gazetecilik boyutu Bartın özelinde farklı görüşlerle ele alındı. Bugüne kadar çok sayıda üniversitede araştırmalara, tezlere ve derslere konu olan 101 taşındaki Bartın Gazetesi bu kez Bartın Üniversitesi'nde panel konusu oldu. Panelin konuşmacıları arasında bulunan araştırmacı yazar Çetin Asma Bartın'ın bir asırlık geçmişine ışık tutan gazeteyi kuruluş sürecinden bugüne doğru anlatırken "Basın tarih yazar. Bartın Gazetesi bunu 100 yıldır yapıyor, 100 yıldır Bartın'ın tarihini yazıyor" dedi.

1924'TEN BUGÜNE...

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi'nce düzenlenen panelde belediye başkanlığı, milletvekilliği ve halk evi başkanlığı da yapan Bartın Gazetesinin kurucusu İbrahim Cemal Aliş'in müttehit arkadaşlar diye isimlendirdiği bir grup arkadaşıyla 6 Eylül 1924'te kurduğu ve daha sonra arkadaşlarının ayrılmasıyla ölünceye kadar 57 sene boyunca tek başına yayımladığı Bartın Gazetesinin şapograf baskıdan matbaaya geçiş sürecini, Bartın'ın sosyal, kültürel, sportif ve ekonomik hayatına yaptığı katkıları anlattı, Rıfat Ilgaz, Fuat Edip Baksı ve Sadi Yaver Ataman'ın da aralarında bulunduğu pek çok ünlü şair ve yazarın gazetede çıkan yazıları hakkında bilgiler verdi.

CUMHURİYETİN AYDINLIK YÜZÜ

Aynı zamanda Bartın Gazetesi yazarlarından biri olan Çetin Asma "İlkelerinden taviz vermeden, çizgisini bozmadan kesintisiz bugünlere ulaşan Bartın Gazetesi Bartın'ın hafızasıdır, belleğidir, kütük defteridir, marka değeridir, Cumhuriyetin aydınlık yüzüdür. Gazetenin kurucusu İbrahim Cemal Aliş'in kardeşi Ahmet Kemal Aliş tarafından 1925'te kurulan Azim Kitabevi de Türkiye'nin yaşayan en eski kitabevidir. Remzi ve İnkilap kitabevleri de eskidir ama Azim kitabevinden sonra 1927'lerde kurulmuşlardır. Azim kitabevi de 100 yaşındadır" diye konuştu.

İLİMİZE VE BÖLGEMİZE DEĞER KATIYOR

Her türlü sıkıntıya ve baskıya göğüs gerip hayatta kalarak tarihe geçen en köklü gazetelerden biri olan Bartın Gazetesinin öneminin konuşulup tarihsel sürecinin anlatıldığı “100.Yılında Bartın Gazetesi” başlıklı panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, halkın haber almasını sağlayan doğru, ilkeli ve tarafsız görev anlayışıyla kamuoyunu bilgilendiren basın kuruluşlarının çok önemli bir görevi icra ettiklerini söyledi. Rektör Uzun "Toplumun geniş kesimlerine ulaşan gazeteciler kamuoyunu bilgilendirerek aynı zamanda tarihe de not düşmektedir. 6 Eylül 1924'te kurulan ve ülkemizde kesintisiz yayımlanan, en köklü gazetelerden biri olan Bartın Gazetesi de ilimiz başta olmak üzere bölgemize değer katan çalışmalarını başarıyla sürdürmektedir” dedi.

GAZETELER ÇOK ÖNEMLİ BİR KAYNAKTIR

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birgül Koçak Oksev de konuşmasında “Yerel gazeteler sadece bir gazetecilik faaliyeti değildir, kent kimliğini, tarihini ve kültürünü takip edebildiğimiz çok önemli bir kaynaktır. Aynı zamanda bulunduğu bölgenin kollektif hafızasını hem oluşturan hem de koruyan önemli unsurlardandır. Bu sebeple özellikle sosyal bilimciler için önemli bir veri kaynağı olan yerel basına gereken değeri vermeliyiz” ifadesini kullandı.

OKURLARIMIZIN DESTEĞIYLE DEVAM EDİYORUZ

Babasının vefatından sonra gazetenin başına geçen Bartın Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Sahibi Esen Aliş ise bir asırdır yayınını sürdüren gazeteyi, Bartın halkının ilgi ve desteğiyle çıkarmaya devam edeceklerini söyledi. Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Huriye Çolaklar'ın moderatörlüğündeki panelin konuşmacılarından Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kübra Yıldız Altın da slayt gösterisi eşliğinde 'Kültürel Bellek ve Yerel Basın ve Atatürk döneminde Bartın Gazetesi (1923-1938) başlıklı bir sunum yaptı.

GAZETENİN ATATÜRK DÖNEMİNDEKİ ROLÜ

Doç. Dr. Kübra Yıldız Altın sunumunda, Cumhuriyetin ilk yıllarında Anadolu'da kültürel belleğin oluşturulmasının yerel basına yansıması ve Atatürk döneminde Bartın Gazetesi'nin üstlendiği rolü anlattı. Bir diğer konuşmacı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Namal ise, 100 yıllık bir çınar olarak nitelendirdiği Bartın Gazetesinin kentin sorunlarını öne çıkarırken yetkililere çözüm önerileri de sunan araştırmacı bir gazete olma yönüne değinerek gazetenin çeşitli sayılarında öne çıkan konu başlıklarından örnekler verdi ve İbrahim Cemal Aliş'in nüktedan ve eleştirel gazeteciliğine dikkat çekti.

BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Gazete ve kurucusu İbrahim Cemal Aliş hakkında bilgilendirmelerde bulunulan, basının şehirler, bölgeler ve ülkeler için öneminin altı çizilen paneli Bartın Vali Yardımcısı Zeynep Topçu, Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Erol Demirkoparanoğlu, Bartın eski milletvekili Asım Kulak, Bartın eski belediye başkanı Cemal Akın, CHP İl Başkanı İsmail Cem Akyol, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik, CHP Kadın Kolları Başkanı Özlem Özdemir, Özel Bartın AKTIP Hastanesi Sahibi Refik Akmaz, İBEV Başkanı İnci Bankoğlu, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Esat Kocael, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mustafa Şaban Çengel, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Tülay Erduran, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Fatih Kanbur, Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Bartın İl Başkanı Sezai Hangişi, Bartın MÜSİAD Başkanı Muhamnet Aksoy, Terziler Odası Başkanı Hulusi Kaymakçı, akademisyenler ve öğrenciler ilgiyle izledi. CHP eski İl Başkanı Avukat Kamil Altan ve Baro Başkan adayı avukat Arzu Kaptan, Bartın eski belediye başkan adaylarından yeminli mali müşavir Celal Özkan, İl Özel İdaresi eski Genel Sekreteri İbrahim Kayış, TOBB Cumhuriyet Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Keramettin Çetin, Bartın Belediyesi Sosyal Hizmet Müdürlüğü'nden Sevgi Salcı, Ulus'tan araştırmacı yazar Satı Lütfi Okçu, Bartın Gazetesi yazarları Tarık Çıtak, Mehmet Demircioğlu, Arif Üçler ve Çağrı Kirenci de etkinlikte hazır bulundu. Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, panelin sonunda Bartın Gazetesi Sahibi Esen Aliş'e plaket takdim edip teşekkür ederken konuşmacılara da teşekkür belgesi verdi.

TARİHİ SAYILAR SERGİLENDİ

Etkinlikte İl Halk Kütüphanesi tarafından hazırlanan gazete arşivlerinin sergilendiği “Bartın Gazetesi Sergisi” de yer aldı. Gazetenin belge niteliğindeki arşivleri etkinliğe katılanlar tarafından büyük bir ilgi, merak ve dikkatle incelendi. Etkinlikte ayrıca Tapu Kadastro Müdürü İdris Çiçek de içinde tapu müdürlüğü ilanı bulunan 1930 yılından bir Bartın Gazetesi sayısını Esen Aliş'e hediye ederek jest yaptı.

Bakmadan Geçme