Alternatif Su İçin Temel Atıldı

Bartın Belediyesi tararafından yapılan 3 yıl süren fizibilite çalışmaları sonucunda bulunan, Ulupınar'dan gelen suya alternatif olacak su için temel atma töreni yapıldı.

Çayırköyü’nde su rezervinin bulunduğu alanda yapılacak iki keson kuyunun temel atma töreninde Bartın Vali Vekili Şefik Aydın, Belediye Başkanı Cemal Akın, Belediye Başkan Vekili Serhat Çörek, Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Çetin, Erol Demirkopranoğlu ve Hasan Arınan, MHP İl Başkanı Sezai Bilgin, MHP Merkez İlçe Başkanı Avni Kabasakal ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.
Belediye Başkanı Cemal Akın açılışta yaptığı konuşmada 3 yıl süren araştırmalar sonucunda Çayır Köy ‘de bulunan alternatif su için yapılacak 9 metre ve 10 metre çaplarındaki iki keson kuyunun temellerini attıklarını ve bu sayede Ulupınar'dan gelen hattaki eski borulardan dolayı yaşanan su sıkıntısının ortadan kalkacağını söyledi.

 Akın konuşmasında “Göreve ilk başladığımızda su meselesi hiç aklımızda yoktu. Böyle bir sıkıntı olduğunu da bilmiyordum. Suyla ilgili iki sıkıntıyla karşılaştık. Bunlardan birincisi Ağustos- Eylül aylarında suyun yetmemesi ikincisi ise su kesildiğinde bazı bölgelere 4 gün su ulaşmaması durumu. Bu sorunu nasıl çözebiliriz diye düşündük ve öncelikle 3 adet keson kuyu kurduk. 6 adet sondaj yaptık. 7-8 bin ton su ilavesi yaptık. Fakat oda yeterli olmadı. 33km.den gelen Ulupınar suyumuzun 22 km. si değiştirilmiş aspest burunun 1 km. sini biz değiştirdik. Geriye kalan 10 km borunun 8 km’sini DSİ değiştirecek. 2 km’sini ise biz değiştireceğiz. Ancak bu çalışmalarında zaman alacağını düşündük.
Bir başka sıkıntı  ise anlık patlamalar ve heyelan ile oluşan sıkıntılar. Bir heyelan olsa ve suyumuz kaçsa, suyu bulamasak Bartın ne yapar diye düşündük. Bu anlamda da ayrı bir hatla Bartın’a gelebilecek kaliteli borularla su getirmek için çalışma yapmaya başladık. Bu hatta suyumuzu bulduk. İnşallah burada 2 adet keson kuyu kuracağız. Bu kuyuların biri 9 metre çapında, diğeri 10 metre çapında olacak. Günde 9 bin ton su ayrı bir hat ile Bartın’a gelecek. Çok olağan üstü bir şey olmadığı sürece Bartın’da bundan sonra su kesintisi olmayacak diye düşünüyorum. Bu su 11 km. hat ile Türbe yanı Mevkiinde ki arıtma tesisimize gelecek. Bunun peşinden 3000 tonluk arıtma da yapacağız inşallah. Bartın’da bu şekilde su sıkıntısı ortadan kalkacak.

Ayrıca Bartın Belediyesi olarak AB projesi gerçekleştirdik. Bunun içinde de kanalizasyon arıtma sistemi var. Bununla ilgili Dallıca Mevkiinde 51 dönüm yer aldık. İnkum Kanalizasyon Arıtma Derin Deniz Deşarjı da var.  Bunların dışında başka bir şey daha var ki buda Bartın’ın merkezinde ki 250’lik ve 400’lük aspest boruların değişmesi. Suyumuzun yüzde 51’lik oranı kaçıyor. 20 bin ton suyu arıtmaya verdiğimizde bunun 12 bin ton suyunu kullanabiliyoruz. Bununla ilgili AB Projemizi de tamamladık. Yılbaşında ihalesi olacak. Finansman kararını çıkarttık. Yaklaşık 50 Trilyonluk bir iş. Yüzde 85’i AB, Yüzde 6’sı Çevre Bakanlığı olmak üzere yüzde 9’ u Bartın Belediyesine ait. Yani Bartın Belediyesi’nin 5 trilyon vermesi ile 50 trilyonluk bir iş gerçekleşecek. Böylece Bartın’ın kanalizasyon ve su sorunu ortadan kalkmış olacak inşallah.
Bir başka sıkıntımız ise doğalgazdı. Bir aydır verilmeye başlandı ve şuanda verilmeye devam ediyor. Allah burayı hayırlı uğurlu eder inşallah. Allah insanları susuzluk ve açlıkla imtihan etmesin. Göreve geldiğimizden beri 17 kez su kesintisi oldu. Bunun 7 tanesi patlama sonucu 10 tanesi ise tarafımızdan gerçekleşen tamirat çalışmaları sebebi ile oldu. Daha öncesine baktığımızda 45 kez su kesintisi yaşanmış. Ondan öncesinde ise 250 kez su kesintisi yaşanmış. Bizim dönemimizde de daha fazla kesinti olabilirdi. Bu çalışma sayesinde Bartın’a alternatif suyumuzu vermiş olacağız. Bartın’ımız için hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Bakmadan Geçme